Agrumov volnati kapar

Planococcus citri

avtor slike: Jeffrey W. Lotz, Florida Department of Agriculture and Consumer Services, Bugwood.org

Samice so navadno prisesane na stalno mesto in, tako kot ličinke, s posebnim sesalom sesajo sokove iz različnih organov rastlin. Agrumov volnati kapar ob sesanju izloča tudi obilo medene rose, sladkaste tekočine, na katero se naselijo glivice sajavosti. Zaradi teh škodljivih izločkov, se napadeni organi deformirajo in spremenijo barvo.

Škodljivec največkrat napada različne agrume, med njimi tudi priljubljeno sobno rastlino limono, na Primorskem pa se ista vrsta loti tudi vinske trte. Na limono se največkrat naseli v času prezimovanja, predvsem takrat, ko rastlini ne zagotovimo primernih pogojev. Agrumi namreč za ugodno prezimovanje potrebujejo temperaturo od 10 – 15 °C ter svetel in zračen prostor. Če teh razmer ne zagotovimo, ob enem pa rastlino tudi preobilno zalivamo, ustvarimo ugodno klimo za razvoj kaparja.

Kako ukrepamo proti agrumovemu volnatemu kaparju?

Najprej skušamo vzdrževati primerne razmere, ki preprečujejo razvoj volnatega kaparja, če pa se ta vseeno pojavi, rastlino temeljito poškropimo z registriranim oljnim pripravkom. Pomembno je, da smo pri nanašanju pripravka natančni, saj mora priti v stik z vsemi deli rastline, kjer se skrivajo kaparji.

Proti škodljivim ušem opravimo predspomladansko škropljenje s sredstvom Bio Plantella Ovitex, olje za škropljenje.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Izdelki, ki vam rešijo težavo:

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: