Breskova kodravost

Taphrina deformans

Mladi listi se zvijajo, kodrajo, mehurjasto nabrekajo ter se belkasto do rdečkasto obarvajo. Kasneje se sušijo in odpadajo. Lahko se pojavi tudi smolenje.

Glivice prezimijo na poganjkih in brstih gostiteljskih rastlin, proti koncu zime pa okužijo liste, ki so še v brstih. Ko opazimo znake breskove kodravosti na listih, so že povsem prepredeni z glivicami. Drevo začne sicer razvijati nove, zdrave liste, vendar je pridelek plodov zmanjšan, saj je rastlina oslabljena. Če se to pojavlja več let zapored, drevo povsem oslabi in preneha roditi, posamezne veje začnejo propadati.

Bolezen večinoma napada breskve, redkeje tudi marelice in nektarine.

Kako ukrepamo pri breskovi kodravosti?

Idealen čas za škropljenje breskev proti breskovi kodravosti je v času brstenja. Ko so brsti napeti, tik pred odpiranjem, drevo temeljito omočimo z bakrovim pripravkom.

Pri breskvi moramo to obdobje še posebno pozorno spremljati, saj posamezne sorte breskev ne brstijo istočasno, zato je škropljenje potrebno prilagoditi posamezni sorti. V primeru, da zamudimo ta termin, imamo kasneje velike težave z breskovo kodravostjo.

Opravimo tudi jesensko škropljenje z bakrovim pripravkom Bio Plantella Baker, ko začne odpadati listje z drevesa.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Izdelki, ki vam rešijo težavo:

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: