Kapusova muha

Delia radicum brassicae

Če listi zelja venijo, sivijo in rumenijozeljne glave so majhne in mehke, ko potegnemo rastlino iz zemlje, pa ugotovimo, da so bele ličinke razrile korenine in koreninski vrat, smo lahko prepričani, da je na delu kapusova muha (Delia radicum brassicae).

Prvič se pojavi aprila, ko se temperatura tal dvigne nad 12o C. Takrat se iz bub, ki so prezimile v tleh, razvijejo kapusove muhe. Te v bližino zelje odlagajo jajčeca navadno v skupinah od 2 do 20 jajčec. Samička lahko odloži 100 do 150 jajčec. Zlasti v hladnem vremenu se to odvija postopno, zaradi česar je zatiranje zelo trdovratno in dolgotrajno.

Po 3 ali 4 tednih se iz jajčec razvijejo ličinke žerke, ki se zavrtajo v koreninski vrat ali korenino kapusnic. Te objedajo korenine, listi zato postanejo modro zelene barve, rastline rastejo zelo počasi in propadejo. Če je več kot 5 ličink na eni rastlini hkrati, se to odvije tudi zelo hitro. Po kakem mesecu dni hranjenja se ličinka zabubi in začne nov krog. Tako ima kapusova muha letno 3 generacije.

Medtem ko je prva generacija kapusovih muh najbolj nevarna zelju in drugim kapusnicam, pa druga generacija muhe, ki se pojavi konec junija, in tretja, ki je aktivna avgusta, napadata tudi repo in kolerabobrstični ohrovt

Kako ukrepamo proti kapusovi muhi?

Če bomo med sadike zelja postavili Bio Plantella rumene lepljive plošče, bomo učinkovito in naravno preprečili njene napade, še dodatno pa lahko sadike prekrijemo z vrtno tkanino, kjer pa ne sme biti lukenj.

V času odlaganja jajčec je učinkovito tudi okopavanje, saj jajčeca odmaknemo od podlage in propadejo. Premokro in presuho vreme v tem času prav tako zmanjšuje število jajčec. Jajčeca so velika pol mm, vendar so vidna s prostim očesom.

Izdelki ki vam rešijo težavo:

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: