Komarji in tigrasti komarji

Culicidae, Aedes albopictus

Komarji nas pogosto zmotijo bodisi pri delu ali počitku s svojim vztrajnim brenčanjem ali pikanjem. Žuželka je znana po srbečih pikih, ki jih občutimo predvsem v večernem času in ponoči, saj brenčijo okoli našega telesa in v hipu pičijo.

Tigrasti komarji so majhna vrsta komarja, ki ne brenči, zato pogosto pičijo povsem neopazno. Telo je dolgo okoli 1 cm, ime pa so dobili po temni obarvanosti z značilnimi belimi črtami. Najštevilčnejši so poleti v urbanih okoljih.

Značilnosti komarjev:

 • Samica odloži jajčeca največkrat na površino vode.
 • Ličinke se izležejo po 48 urah.
 • Prehranjujejo se večinoma z mikroorganizmi.
 • Njihov razvoj je tesno odvisen od temperature okolice.
 • Življenjska doba pogostejših vrst komarjev je okoli enega meseca.
 • Večina komarjev je aktivna ponoči ali v somraku, čez dan počivajo v skrivališčih.
 • So šibki letalci in neradi zaidejo dlje kot nekaj sto metrov od vode, kjer so se izlegli.
 • Zimo preživijo v obliki jajčec.

Kako ukrepamo proti komarjem?

V vrtu lahko posadimo izbrane rastline, ki s svojim eteričnim oljem ali vonjem odganjajo mrčes, hkrati pa bodo tudi polepšale našo okolico. V okrasni vrt tako zasadimo limonsko travosivkokrizantemežametnice.

Da nas mrčes ne bo nadlegoval med delom v zelenjavnem vrtu, med vrtnine zasadimo melisometo in citronski timijan. Zelišča, kot so bazilikočesen in  rožmarin, ki jih komarji ne marajo pa že znajo biti stalnica v našem vrtu.

Ukrepi za osebno zaščito:

 • Na območjih z veliko komarji se priporoča nošenje dolgih oblačil,
 • Namestimo mrežo proti komarjem. Pritrdimo jo na okna ali pa razgrnemo nad posteljo, da preprečuje dostop do človeka ponoči, ko je aktivnost povečana. Večina je tudi prepojena z insekticidom.
 • Srbeče izpuščaje, ki jih povzročajo piki, oskrbujemo z antihistaminiki, učinkovita pa sta tudi kis in amonijak.

Med repelenti se največ uporabljajo rastlinski izvlečki, npr. navadne meliselimonine trave ipd. Proti pikom komarjev na prostem se zaščitimo s sredstvom Effect Repelent proti komarjem, ki zagotavlja 7 urno zaščito in je brez vonja. Primeren je tudi za otroke, je dermatološko testiran in se ga lahko kombinira s sončno kremo. Za nosečnice in dojenčke (starost 6 mesecev) pa priporočamo uporabo repelenta Effect Protect Sentisitve.

Za zaščito prostora uporabite Effect Protect uparjalnik, ki zagotavlja 100% učinkovitost v 15 minutah delovanja in z enim polnjenjem nudi do 60 dni zaščite (drugi do 45 dni).


Effect Univerzalni insekticid v obliki aerosola je pripravek, katerega prednost je takojšen učinek, deluje dotikalno, hkrati zaradi vsebnosti dveh različnih insekticidnih snovi deluje tudi podaljšano in tako preprečuje komarjem in drugim žuželkam, da se ponovno množično pojavijo v prostorih. Izdelek vsebuje tudi aromo citronele, ki osveži prostor, hkrati pa je to tudi odvračalo za žuželke. Omenjeni insekticid se lahko uporablja tudi za zatiranje ostalih letečih in plazečih žuželk, ki se pojavljajo v notranjih prostorih stavb in za zatiranje muh, komarjev, moljev, mušic, pršic ipd. na prostem.

Opozorilo: Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: