Med vsemi žuželkami, ki se lahko pojavljajo v naših stanovanjih, so muhe najpogostejša vrsta. Škodljivec se zadržuje v bližini človeka zlasti zaradi izjemne prilagodljivosti na različna okolja.

Žuželka prenaša več različnih patogenov, ki povzročajo bolezni tako na človeku kot na domačih živalih. 

Muhe povezujemo s škodljivimi organizmi, kot so: glive, bakterije, virusi, protozoji in nematode. Omenjene patogene muhe prenašajo zlasti preko ustnega aparata, iztrebkov in z nogami.

Hišna muha je škodljivec, ki je razširjen po vseh kontinentih. Edino na Antarktiki je ne najdemo.

Kako ukrepamo proti muham?

Pri zatiranju muh je zelo pomembno, da preprečimo širitev populacije. To najlažje naredimo, tako da jim omejimo dostop do hrane in vode. Zelo pomembno je, da se muham onemogoči dostop do smeti. Priporočljiva je uporaba posod za odpadno hrano, ki dobro tesnijo.

V primeru, da se muhe pojavljajo že v večjem številu, se svetuje uporaba mehanskih izdelkov za zatiranje muh ali insekticidnih pripravkov. Mehanski izdelki ne vsebujejo insekticidne aktivne snovi, za njih je značilno, da imajo lepljivo površino, na katero se muhe lepijo. Izdelki z omenjenim načinom delovanja so Effect hišni muholovec z medom, ki ga uporabljamo na podstrešjih in v shrambah. Za zatiranje škodljivcev na večjih površinah svetujemo uporabo Effect hlevski muholovec in Effect muholovec v roli. Za vse tri izdelke je značilno, da delujejo daljše časovno obdobje, poleg tega pa se izdelek lahko uporablja tudi na mestih, kjer se sicer uporabo insekticidov odsvetuje.

Takojšnje delovanje dosežemo z insekticidnimi izdelki. Zelo učinkovito zatiranje v notranjih prostorih nam omogoča Effect univerzalni insekticid v obliki aerosola.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: