Pepelaste plesni na vrtninah

Bolezen se pojavlja zlasti v poletju, med junijem in septembrom. Na zgornji strani listov se pojavijo beli okrogli madeži, najbolj pogosti so na mladih listih. Z drgnjenjem jih sicer lahko odstranimo, a to ne pomeni, da smo bolezen odpravili. V nadaljevanju mlado listje zaostane v rasti, spremeni pa se tudi njegova oblika. 

Težave, ki jih povzroča pepelasta plesen

Zaradi slabšega oblikovanja listnega zelenila se zmanjša fotosinteza, kot posledica tega pa tudi sprejem hranilnih snovi in rast rastlin. Iz okuženih listov voda tudi veliko hitreje izhlapeva, zato lahko rastline venijo. Mladi okuženi plodovi dobijo nepravilno obliko ali pa se celo posušijo.

Pepelasta plesen je najbolj pogosta v vročih suhih poletjih, ko ni veliko padavin. Dež ji pravzaprav škodi. Ovira jo že popoldanska nevihta, ki bolezenske spore spere z listja na tla.

Kako ukrepamo proti pepelasti plesni?

Za preprečevanje bolezni skrbimo, da bo rastišče ves čas lepo zračno. Rastline redno škropimo z naravnimi varovalnimi sredstvi. Izberemo naravni izvleček na podlagi njivske preslice Bio Plantella Natur, ki okrepi rastlinske celične stene in tako varuje rastlino pred vstopom bolezenskih klic.

Ob močnejši okužbi bomo rastline rešili le s škropljenjem s fitofarmacevtskim fungicidom Vivera Ortiva. Za uporabo in nakup izdelka potrebujemo izkaznico ffs.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Izdelki, ki vam rešijo težavo:

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: