Pepelovka vinske trte – oidij

Uncinula necator

Oidij vinske trte prezimi kot micelij v brstih, od koder spomladi požene svoje hife na že odgnale poganjke in liste. Gliva prerašča po površini listov, od koder v notranjost rastejo sesalne bradavice.

Oidiji za kalitev ne potrebujejo vodnih kapljic, ker sami vsebujejo dovolj vode. Prezimi tudi v obliki spolnih plodišč na listih, mladicah in martinčkih, ki ostanejo čez zimo v vinogradu. Spolni trosi omogočajo zgodnje okužbe.

Najpogosteje se oidij razvije v obliki bele površinske prevleke na jagodah, listih in rozgah. Gliva preraste kožico jagode, ki otrdi, preneha rasti. V poletnem času se razvije gliva na rozgah v obliki vijoličaste rjave prevleke. Čas od okužbe pa do novih izbruhov oidijev traja od 7 do 14 dni, odvisno od vremenskih pogojev.

Kako ukrepamo proti oidiju?

Pred in po cvetenju proti bolezni uporabimo sredstvo Vivera Ortiva 7,5 ml / 10 l vode. Uporabimo ga lahko trikrat v sezoni. Je sistemik s translaminarnim delovanjem, ki se po rastlini giblje navzgor, zato se zelo dobro porazdeljuje v rastlini.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik