Siva plesen na vrtninah

Botrytis spp.

Siva plesen je bolezen, ki je navzoča povsod v naravi, zato se pojavlja precej pogosto. Škodo lahko povzroča glede na vremenske razmere čez celo leto.

Težave, ki jih povzroča siva plesen

Zgodaj spomladi se lahko pojavi siva plesen kot povzročitelj padavice rastlin. Mlade nežne rastline paradižnika lahko propadejo že kmalu po vzniku.

Poleti in proti jeseni se lahko pojavi na vseh delih rastline. Predpogoj za to je vlažno, deževno vreme.

Če se pojavi na plodovih, so ti neužitni, saj jih že nekaj dni po okužbi prekrije siva plesniva prevleka. Na primer, sivo plesen na čebuli povzroči gliva Botrytis cinerea. 

Ta bolezen povzroči blede madeže na zunanjih plasteh shranjene čebule. Bolezen prodre skozi plasti direktno ali raste navzdol v plast lista in poškoduje sam list.

Kako ukrepamo proti sivi plesni?

Varstvo pred sivo plesnijo je vezano predvsem na rastlinsko higieno. Paziti moramo, da v bližini nasada ni odmrlih rastlinskih delov, na katerih se bolezen pojavi najprej. Paziti moramo tudi, da nasad ni preveč gost, saj mora priti sonce do vsakega lista in do vsakega ploda.

Rastline varujemo tako, da jih od začetke rastne dobe redno tedensko ščitimo z naravnim fungicidom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur.

V primeru hujše ogroženosti rastlin si lahko pomagamo tudi s fitofarmacevtskim pripravkom Vivera Switch.

Proti sivi plesni na paradižniku in papriki tretiramo s sredstvom Bio Plantella Univerzalni fungicid v koncentraciji 2 g / 10 L vode. V času pojava bolezni škropimo na 5 dni.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Izdelki ki vam rešijo težavo:

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: