Elateridae

Strune so ličinke hroščev pokalic in predstavljajo enega najbolj problematičnih škodljivcev na vrtu. Odrasle živali ne povzročajo škode, vendar jih moramo odstranjevati, saj se intenzivno razmnožujejo.

Požrešne ličinke so glisticam podobni rdeče-rjavi črvički, ki v dolžino zrastejo od 15 do 35 mm. V tleh ostanejo tri leta, v tem času pa lahko z glodanjem gomoljev, korenov in korenin povzročijo veliko škode.

Največ škode naredijo na sveže posajenih sadikah vrtnin, kjer se lotijo mladih korenin, pregriznejo koreninski vrat ali se zavrtajo v gomolje. Rastline začnejo zaradi poškodb veneti in odmirati.

Ker se hrošči pokalic hranijo s cvetnim prahom cvetočih plevelov, so pogoste na površinah, kjer je prej rasla gosta rastlinska odeja. Tako so pogoste na vrtovih, ki so bili v pretekli sezoni zelo zapleveljeni in v primeru, da smo jih pripravili na preoranem travniku.

Na takšnih površinah se je zato prvi dve leti bolje izogibati gojenju rastlin, ki jih imajo strune najraje, kamor spadajo krompir, korenje, repa, pa tudi solata, čebula, brokoli in koruza.

Strune lahko na vrt prinesemo tudi s starim hlevskim gnojem ali nepresejanim kompostom.

Kako ukrepamo proti strunam?

Strune v tleh ostanejo tri leta in se vmes večkrat levijo ter postajajo vse večje, zato zatiranje ponavljamo vsaj štiri leta. Proti njim ukrepamo v času vegetacije, ko se prehranjujejo – spomladi od marca do maja in jeseni septembra in oktobra.

Pomagamo si lahko z naravnimi metodami – najbolj učinkovito je kombiniranje več oblik zatiranja.

  • Krompirjeva vaba: strune imajo zelo rade krompir, zato zvečer v zemljo položimo več na polovico prerezanih krompirjev, ki jih zjutraj poberemo in uničimo skupaj s škodljivci
  • Žitna vaba: za njeno pripravo potrebujemo manjše cvetlične lončke, v katere po plasteh nasujemo netretirano pšenico ali ječmen ter zmleto vulkansko kamnino vermikulit, ki dobro zadržuje vlago. Za zadnji sloj uporabimo prst, ko lonček zakopljemo v zemljo, pa jih pokrijemo še s cvetličnim pokrovčkom. Strune namreč privlači tudi ogljikov dioksid, ki obeta sočno hrano.
  • Cvetlične vabe: v vrtu zasadimo večje število žametnic ali tagetesa – njegove korenine namreč izločajo snov, ki je strunam strupena.
  • Organska zastirka odraslim hroščem pokalic prepreči odlaganje jajčec
  • Obdelovanje tal: strune se rade zadržujejo v zbiti zemlji, zato bomo njihovo število zmanjšali že z rahljanjem vrhnje plasti tal. To namreč vpliva na izsuševanje zemlje, v jajčeca in ličinke pa za življenje potrebujejo več vlage. Iz rahle zemlje jih bodo lažje pobirale tudi ptice.
  • Mehansko odstranjevanje: število strun v vrtu bomo učinkovito zmanjšali s pobiranjem in uničevanjem tega škodljivca. Najučinkovitejša je past Bio Plantella Stop strune. Dolgotrajno deluje in do 3 mesece s feromonom učinkovito privablja odrasle osebke hrošča pokalice.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: