Zbirka člankov

Filter

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

Kombiniranje zelenjave in okrasnega cvetja ni nekaj novega. Že v tradicionalnih kmečkih vrtovih so naše babice v zelenjavni vrt sadile cvetlice. V zadnjih letih ta način sajenja spet obujamo.

Balkonske rastline, kot so pelargonije, surfinije, milijon zvončki in druge, porabijo za svojo rast in cvetenje veliko hranil, če želimo da v samo nekaj mesecih v majhnem koščku substrata poženejo veliko listov in bujno cvetijo. Od naše oskrbe in seveda malo tudi od sreče z vremenom je odvisno, ali bodo s svojim razkošnim cvetenjem paša

Spomladi smo naš vrtiček prekopali, pognojili, posejali in posadili, zdaj pa smo že v pravi vrtnarski sezoni, ko lahko že pobiramo naše pridelke. Kaj lahko poleti še naredimo za to, da bo naš pridelek čim večji, kakovosten in zdrav? Preverite celovit nasvet v našem brezplačnem webinarju ali preberite spodnji nasvet. Plantellin webinar: KAJ boste lahko

Kalcij je gradnik celičnih sten, zato se njegovo pomanjkanje hitro pozna z razpadom rastline, s trohnenjem tkiva. Črne lise na spodnjem delu plodov, črni listni robovi, sivi obroči v glavi zelja, čebuli… vse to je pogosto posledica pomanjkanja kalcija. Mnogi menijo, da bo nekaj jajčnih lupin v jamico za sajenje plodovk to rešilo. Kalcij je

Podnebje se spreminja, a ne na bolje. Dolgotrajna, obilna deževna obdobja se izmenjujejo s sušo in hudo vročino. Poleg vremena pa naredijo svoje še bolezni in škodljivci. Za ohranjanje zdravih rastlin samo gnojenje ni več dovolj, rastline potrebujejo več. Zato priporočamo redno dognojevanje s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita, ki vsebuje bio stimulante v obliki aminokislin.

Danes je paradižnik najbolj razširjena vrtnina na svetu. Pestrost oblik plodov in barvnih odtenkov paradižnika je navdušujoča! Da o okusu in uporabnosti sploh ne govorimo. Zato sejmo in sadimo dosti različnih paradižnikov v svoj vrt, v dvignjeno gredo ali v velika korita na terasah in balkonih.

Jagodičevje je pri nas vse bolj priljubljeno, saj je zelo okusno in osvežujoče, hkrati pa so okusni drobni sadeži, kot so jagode, borovnice ali maline pravi vitaminski zaklad. Vsebujejo veliko antioksidantov, zato ne smejo manjkati v nobenem vrtu. Jagodičnjak je lahko del sadovnjaka, če imamo prostora dovolj, čudovito pa se obnese tudi v kombinaciji z okrasnimi rastlinami, saj tako v različnih letnih časih pričara posebno lepoto vrta.

Okoli hiše imamo za mejo številne rastline, med katerimi so tako listopadne kot zimzelene rastline. Da vzdržujemo to naravno pregrado lepo, je potrebno skrbeti zanjo tako z rednim gnojenjem kot pravilno rezjo.

Na domačem vrtu gojimo številne in zelo raznolike vrtnine. Te potrebujejo različno količino hranil za pravilno rast in razvoj, prav tako pa imajo različne potrebe po mikroelementih, ki igrajo pomembno vlogo pri uspešni pridelavi.

Da bi si v bivalnem prostoru ustvarili kar se da najboljše pogoje za bivanje je koristno, da prostor opremimo z sobnimi rastlinami. Ne samo, da nam bodo polepšale prostor ampak bodo tudi čistile zrak, izboljšale mikroklimo in naše počutje. Tole so 4 tipi sobnih rastlin, ki jih preprosto morate imeti doma: velike samostoječe lončnice viseče

Zasaditve gredic grobov so ob premišljenem izboru rastlin in kakovostni izvedbi lahko lepe in urejene prav vse leto; tudi v jesensko – zimskih mesecih. Poleg rastiščnih pogojev imejmo pri snovanju v mislih tudi čas, ki ga bomo lahko namenili oskrbi. Raznoliki odtenki zimzelenih rastlin za grob Zimzelene rastline, posebej dobrodošle pri urejanju večjih gredic, bodo

Maj je čas poležavanja v travi in občudovanja prvih travniških cvetlic, med katerimi najbolj izstopajo modre plavice in rdeči maki. Vrtovi se kopajo v cvetočih grmovnicah in prvih trajnicah. Čeravno je barvni spekter širok, meseca maja najbolj izstopa bela.

Voda iz prsti izhlapeva zaradi temperature ali vetra ali suhega zraka.  In tudi veliko več pri rastlinah z velikimi in mehkimi listi kot pa z majhnimi in trdimi listi. Zato nam listi veliko povedo o potrebah rastlin po vodi.  Koliko in kako pogosto moramo zalivati, je odvisno od potreb  posamezne rastline, od posode, rastišča, vremena in letnega časa, pa tudi od temperature, svetlobe in zračne vlage.

Zimska rez je v vinogradu najpomembnejši zimski oziroma zgodaj spomladanski ukrep, s katerim se odreja potencial rodnosti trte in s trt odstranjuje ves poškodovani, okuženi (odmrli, strohneli, suhi) in neroden les. Pred rezjo se je treba najprej vprašati, kaj želimo z rezjo doseči oziroma, kaj je namen gojenja trte – grozdje ali listi za senco?

Limone, kumkvate, mandarine in ostali citruse gojimo na kontinentu v posodah, da jih prestavljamo poleti na vrt, pozimi v notranjost. Pri tem pa težko zadovoljimo vse njihove zahteve: v vežah ali garažah je ponavadi pretemno, v notranjih prostorih pa pretoplo in presuho. To je za zimzelene citruse šok, zaradi katerega izgubljajo liste. Oslabljena drevesa pa so tudi bolj dovzetna za napad škodljivcev, zlasti pršic.

Trava v domačem vrtu naj bo lep kontrast med cvetočimi gredicami, mehko in varno igrišče za otroke ter pomirjujoč kotiček za sprostitev. S pravočasno in pravilno opravljenimi ukrepi pa lahko postane predmet zavisti v vaši soseski.

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.