Zbirka člankov

Filter

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

Česen je čebulnica, ki ni toplotno zahtevna in veliko laže prenaša mraz kot čebula, ker vsebuje več suhe snovi. Rasti začne že pri 3 stopinjah Celzija, zato ga je mogoče jeseni saditi, dokler ne zmrzuje.

Danes je paradižnik najbolj razširjena vrtnina na svetu. Pestrost oblik plodov in barvnih odtenkov paradižnika je navdušujoča! Da o okusu in uporabnosti sploh ne govorimo. Zato sejmo in sadimo dosti različnih paradižnikov v svoj vrt, v dvignjeno gredo ali v velika korita na terasah in balkonih.

Večina rastlin ljubi sonce. Brez nadaljnjega lahko postavimo ljubiteljice sonca v kotičke, kamor sončni žarki ne prodrejo, a bodo tam manj cvetele. Poglejte nekaj izbranih kombinacij.

Vedno več je takih, ki si na svojem balkonu ali terasi želijo zasaditi zelenjavo in zelišča, celo sadna drevesca, a ne vedo, kako začeti in kaj kombinirati skupaj. Nekaj idej za zasaditev bo gotovo olajšalo delo.

V brezplačnem vodiču ČUDOVITE BALKONSKE ZASADITVE boste našli praktične napotke o izbiri rastlin, njihovem kombiniranju in ključnih pripomočkih ter izdelkih, s katerimi lahko balkon ali teraso spremenite v najljubši prostor svojega stanovanja za vse poletje.

Ponudba raznovrstnih zemelj za sajenje in presajanje rastlin je vsako leto bolj pestra, cenovni razpon za posamezen tip substrata pa velik. Kljub temu da na začetku ni videti bistvenih razlik med dražjimi in cenejšimi zemljami, pa se napačen izbor pokaže kasneje, ko se pojavlja vse več težav z rastlinami.

Jagodičevje je pri nas vse bolj priljubljeno, saj je zelo okusno in osvežujoče, hkrati pa so okusni drobni sadeži, kot so jagode, borovnice ali maline pravi vitaminski zaklad. Vsebujejo veliko antioksidantov, zato ne smejo manjkati v nobenem vrtu. Jagodičnjak je lahko del sadovnjaka, če imamo prostora dovolj, čudovito pa se obnese tudi v kombinaciji z okrasnimi rastlinami, saj tako v različnih letnih časih pričara posebno lepoto vrta.

Domači vrt ni nekaj hektarjev veliko posestvo, kjer gojimo monokulture, ampak je manjša površina, ki jo zaseda veliko število zelo raznolikih vrtnin. Če hočemo imeti ekološki vrt, moramo upoštevati tako kolobar, dobre sosedske odnose med vrtninami in tako ustvarimo zdrav vrt z obiljem pridelka. Dobri sosedski odnosi med vrtninami se zdijo na prvi pogled zapleteni, a s tabelo, ki jo najdete v nadaljevanju, boste to prav hitro osvojili. Tabela dobrih in slabih sosedov je povzeta po knjigi Miše Pušenjak.

V brezplačnem vodiču ZAKAJ JE POMEMBNO ORGANSKO GNOJENJE? strokovnjaki na enem mestu izpostavljajo vse pomembne vidike organskega gnojenja. V branje ga priporočamo vsem, ki želite izvedeti vse od a do ž o organskem gnojenju in se želite pred nakupom dobro informirati.

Priprava tal je osnova za uspešno vrtnarjenje vso sezono, zato je zelo pomembno, kako se tega lotimo. Napake pri tem opravilu lahko močno vplivajo na vsa naslednja opravila, predvsem pa na težave pri kaljenju semen, rasti in razvoju rastlin, na rastlinah pa se lahko odražajo tudi kot pomanjkanje ali presežek hranil, različnih fizioloških boleznih in tudi večji občutljivosti na napad bolezni in škodljivcev. To vse pa seveda zmanjšuje količino in kakovost našega pridelka.

Okoli hiše imamo za mejo številne rastline, med katerimi so tako listopadne kot zimzelene rastline. Da vzdržujemo to naravno pregrado lepo, je potrebno skrbeti zanjo tako z rednim gnojenjem kot pravilno rezjo.

Na domačem vrtu gojimo številne in zelo raznolike vrtnine. Te potrebujejo različno količino hranil za pravilno rast in razvoj, prav tako pa imajo različne potrebe po mikroelementih, ki igrajo pomembno vlogo pri uspešni pridelavi.

S setvijo in vzgojo zelenjave začnemo že, ko je zima. Če si želimo vzgojiti lastne sadike in pri tem uspeti, moramo izbrati kakovostno seme, ustrezno zemljo in poskrbeti za pravo okolje za razvoj sadik v mlade rastline. Seme za lastne sadike Da bomo zadovoljni s pridelkom, potrebujemo dobro razvite sadike z močnim koreninskim sistemom, čvrsto

Batata (Ipomoea batatas L.) je večletna vrtna kultura tropskega in subtropskega klimatskega področja, s poreklom iz srednje in južne Amerike, pripada pa botanični družini slakov. Čeprav ga na angleško govorečem področju popularno imenujejo tudi sladki krompir, batata v resnici ni v ničemer povezana s krompirjem. Kot zelenjava so najbolj cenjeni kultivarji s temno povrhnjico, rumenim ali oranžnim mesom in sladkim okusom.

Zasaditve gredic grobov so ob premišljenem izboru rastlin in kakovostni izvedbi lahko lepe in urejene prav vse leto; tudi v jesensko – zimskih mesecih. Poleg rastiščnih pogojev imejmo pri snovanju v mislih tudi čas, ki ga bomo lahko namenili oskrbi. Raznoliki odtenki zimzelenih rastlin za grob Zimzelene rastline, posebej dobrodošle pri urejanju večjih gredic, bodo

Osnova vsakega pridelovanja rastlin so vedno rodovitna in živa tla. Brez kakovostnih tal nam tudi odlična semena, sadike, zalivanje, škropljenje in kakršnikoli drugi dobri ukrepi na vrtu ne pomagajo. Organsko gnojenje sodi med najpomembnejša in najbolj osnovna opravila na naših gredicah, ker: tako v tla dodajamo hranila za rastline, zvišujemo organsko maso v tleh, spodbujamo

Gosta in žametno zelena trata poskrbi za urejen videz vrta ter poudarja lepoto okrasnih rastlin, ki so posajene ob njej. Vendar je za tako urejeno trato potrebno precej postoriti. Med temeljna dela zasnove trate spada setev. Da bi na novo zasejana trata uspešno rasla in se zgostila, moramo poskrbeti za: idealen čas setve, ki zagotavlja

Vrtnice, ki so naprodaj v trgovinah, so praviloma cepljene, vzgojiti pa jih je mogoče tudi s potikanjem. Vendar morajo drevesničarji za  mlade potaknjenke dlje časa skrbeti, da zrastejo enako velike kot cepljenke, čas je pa v poslu denar. Doma se nam nikamor ne mudi, zato se lahko s potikanjem vrtnic poigra vsak. Kot pri vsakem

Sredina poletja je pravi čas, da prazna mesta na zelenjavnih gredicah zapolnimo z novimi vrtninami, ki nam bodo krožnike polnile pozno poleti, jeseni in celo pozimi. Gredice se namreč hitro praznijo, in če stremimo k sezonskemu prehranjevanju z domačo zdravo zelenjavo, bomo s sprotnimi poletnimi setvami vrt najbolje izkoristili. Zaradi vročine pa poletno sajenje zahteva

Če želimo biti s svojimi balkonskimi zasaditvami zadovoljni vse do pozne jeseni, se moramo primerno pripraviti. Da bi vam to olajšali, je strokovnjakinja Loreta Vlahović pripravila zelo praktično spletno predavanje o balkonskih zasaditvah: cvetočih, zelenih, zeliščnih ali zelenjavnih 🌸🎍🌼🍅🍓.

Pri presajanju orhidej je ključnega pomena pravilna izbira substrata. Za bujno cvetenje, zdravo rast in razvoj priporočamo presajanje rastlin vsaki dve leti oziroma vselej, če je lonček postal premajhen ali če se je substrat zgostil. Opozorilni znak za presajanje je tudi, ko opazimo, da večina korenin raste mimo lončka. Najboljši čas presajanja je takoj po končanem cvetenju ali pred novim obdobjem rasti. 

Vsi hočemo imeti rahla tla, bogata s humusum, v katerih raste in bogato obrodi prav vse kar posadimo. A ko pogledamo našo vrtno zemljo, vidimo da je lahko, peščena ali težka, glinena in zbita in čisto vse ne uspeva najbolje. A z nekaj truda jo lahko izboljšamo in pridelamo več.

Zagotovo smo si enakega mnenja, da je sadje z domačega drevesa najokusnejše. Razlogov za to je več. A če tega ne poskusimo, ne moremo vedeti, saj je to izjemen občutek, da ne omenjam višje kakovosti. Verjetno poznate tisto modrost, da je treba v življenju napisati vsaj eno knjigo, poskrbeti za potomca in posaditi vsaj eno lastno sadno drevo. Pa ga znate pravilno izbrati in posaditi?

Korenine rastlin v posodah so z lončkom omejene v rasti, kar omejuje rast tudi celotne rastline. Sčasoma se rastline razvijejo in potrebujejo večji prostor za rast. Da je čas za presajanje in je rastlina utesnjena, prepoznamo po tem, ko raste počasneje ali korenine rastejo ven iz lonca skozi odcedne odprtine.

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.