Zbirka člankov

Filter

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

Spomladi smo naš vrtiček prekopali, pognojili, posejali in posadili, zdaj pa smo že v pravi vrtnarski sezoni, ko lahko že pobiramo naše pridelke. Kaj lahko poleti še naredimo za to, da bo naš pridelek čim večji, kakovosten in zdrav? Preverite celovit nasvet v našem brezplačnem webinarju ali preberite spodnji nasvet. Plantellin webinar: KAJ boste lahko

Naravna zaščita paradižnika, bučk, kumar in drugih plodovk je nujna zlasti poleti, ko našim rastlinam največjo nevarnost predstavljajo bolezni. Zlasti, kadar je vlažno vreme in temperature med 18 in 26ﹾ C, saj takrat nastanejo idealni pogoji za pojav plesni na paradižniku, še toliko bolj, če so rastline zaradi dolgotrajnega slabega in hladnega vremena pod stresom.

Posledice podnebnih sprememb so tudi v Sloveniji že precejšnje in izmerljive. V zadnjih letih smo se lahko tudi sami prepričali, da klimatske spremembe vplivajo na rastlinske bolezni in škodljivce. Potrjuje se, da mile zime omogočajo lažje preživetje bolezenskih povzročiteljev in posledično možnost pogostejših okužb v spomladanskem času. Po milih zimah je več težav z boleznimi

Kljub izpostavljenosti različnim boleznim vrtnice lahko z ustrezno oskrbo tudi z ekološkimi izdelki ostanejo zdrave in bujne. Pomemben je začetek varovanja rastlin takoj ob olistanju in tedensko ponavljanje.

Danes je paradižnik najbolj razširjena vrtnina na svetu. Pestrost oblik plodov in barvnih odtenkov paradižnika je navdušujoča! Da o okusu in uporabnosti sploh ne govorimo. Zato sejmo in sadimo dosti različnih paradižnikov v svoj vrt, v dvignjeno gredo ali v velika korita na terasah in balkonih.

Domače sadje je neprecenljivo. Zlasti, če ga pridelamo povsem ekološko, je bistveno okusnejše in vsebuje več vitaminov in mineralov. Zaradi povečanega obsega bolezni in škodljivcev v zadnjih letih opažamo upad pridelka sadja v številnih domačih vrtovih. Le celovita in učinkovita ekološka zaščita sadovnjaka vse leto nam pomaga, da pridelamo dovolj domačega sadja zase in bližnje.

Marljivo vrtnarjenje od zgodnje pomladi kaže odlične razultate, saj od lastnih sadik spomladi pa vse do poznega poletja, ko pobiramo plodove lastnega truda, ni večjega izpada zaradi bolezni ali škodljivcev. Mnogim vrtninam ali okrasnim rastlinam lahko celo podaljšamo rast in rodnost, če rastline učinkovito zaščitimo bred boleznimi in škodljivci. Bolezni, ki nam v poznem poletju

Na sadnem drevju se lahko v sezoni pojavljajo številne spremembe, ki so najbolj opazne predvsem na listju, vsaj na začetku. Večina nas takoj pomisli, da je sadno drevo napadla bolezen in da bo potrebno škropiti. A vzrok je lahko povsem drugje. Če ga želimo odkriti, najprej analizirajmo svoje dela v sadovnjaku. Kaj vse povzroča listno

Če želimo, da imajo naše lončnice lepe in zdrave liste, priporoča, da liste rastlin temeljito očistimo, da ne bodo prašne, nato pa jih z razdalje 20 centimetrov temeljito poškropimo z naravnim Bio Plantella Balzamom za liste, ki rastlinam vrača naraven sijaj in lesk, zlasti pa ne maši listnih por.

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.