Nega in dognojevanje

Vzgojite svoje jagodičevje

Mnoge družine so se v zadnjem času odločile, da na vrtu, terasi ali balkonu pridelajo vsaj nekaj domačega sadja. Glede na to, da drevesaste sadne vrste potrebujejo več prostora za rast, nam odlično rešitev nudi jagodičevje. To namreč uspeva tudi na relativno majhnem prostoru.
Preberi več

Je kolobarjenje pogoj za dobro letino?

Če začnemo o vrtnarjenju v prihajajoči sezoni razmišljati dovolj zgodaj in si delo v zelenjavnem vrtu skrbno načrtujemo, bomo vrtne površine tudi bolje izkoristili, kar pa prinaša tudi prihranek na času in denarju.
Preberi več

Pametni kmetje imajo debel krompir

V sedanjih časih draginje se trudimo čim več zelenjave pridelati na domačih vrtičkih. Eno pomembnejših živil, ki se večkrat tedensko znajde na naših krožnikih je prav zagotovo krompir. Z izbiro prave sorte in upoštevanjem usmeritev strokovnjakov lahko pridelate zdravo, predvsem pa obilno ozimnico.
Preberi več

Zakaj je potrebno očistiti prah z rastlin

Vsi želimo, da se v naših stanovanjih bohotijo markatne zelene sostanovalke s sijočimi listi. A pot do tja ni vedno enostavna. Vsi, ki se resno ukvarjamo z rastlinami vemo, da zahtevajo veliko naše pozornosti in dela. Eden izmed glavnih uničevalcev listov je zagotovo prah.
Preberi več

Želite, da bi vaše orhideje bujno cvetele?

Ob upoštevanju potrebe po mirovanju in oskrbi skladno rastni dobi, nam te tropske lepotice nudijo okras nekaj tednov do nekaj mesecev. Poleg primerne svetlobe in temperature, je pravilno zalivanje, gnojenje in počitek ključno za cvetenje.
Preberi več

Praznična božična zvezda in božični kaktus razveseljujeta

December je čas, ko se svet odene v praznične barve: svoje domove okrasimo z lučkami in okraski, med nami pa se širita veselje in radost. Med ljubitelji rastlin so v tem času še posebej priljubljene praznične sobne rastline v temno rdečih in zelenih barvah, ki s svojimi čudovitimi listi lepo popestrijo vsak prostor.
Preberi več

Ali radi preveč zalivate sobne rože?

Nekateri gojitelji rastlin se ne morejo upreti zalivanju. Vsak znak hiranja jemljejo kot znak pomanjkanja vode. Seveda s tem lahko uničijo marsikatero lepo sobno lončnico. Poglejmo, katere so odporne na preveč zalivanja, včasih pa ga celo potrebujejo.
Preberi več

Pravilen izbor in namestitev sobnih rož v stanovanju

Sobne rastline so pozimi v notranjih prostorih izpostavljene precej slabim razmeram. Zrak je večinoma presuh, v prostorih je velikokrat pretoplo. Kadar zračimo, pa jih doseže hladen zrak, ki predstavlja stres. Zato je še posebej pomembno, da rastlinam zagotovimo ustrezen prostor, lego in nego.
Preberi več

Prezimovanje pelargonij in drugih balkonskih rož

Balkonske rastline in posodovke izvirajo iz različno toplih krajev. Primerna temperatura, vlaga in svetloba so odločilni dejavniki za zdravje in vitalnost rastlin med prezimovanjem, pomembna pa je seveda tudi naša oskrba. Velikokrat pa se zaradi neprimernih razmer pojavijo tudi bolezni, škodljivci ali fiziološke težave.
Preberi več

Zaščitimo vrt pred mrazom

Temperature se naglo nižajo in kmalu nas bo presenetil tudi sneg. Na vrtu je še kar nekaj zelenjave, pa tudi sadno drevje bo ostalo zunaj, izpostavljeno vremenskim neprilikam. A lahko jim pomagamo čim bolje prezimiti, ker bodo tako v boljši kondiciji za prihodnjo sezono.
Preberi več

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik