Nega in dognojevanje

Ali radi preveč zalivate sobne rože?

Nekateri gojitelji rastlin se ne morejo upreti zalivanju. Vsak znak hiranja jemljejo kot znak pomanjkanja vode. Seveda s tem lahko uničijo marsikatero lepo sobno lončnico. Poglejmo, katere so odporne na preveč zalivanja, včasih pa ga celo potrebujejo.
Preberi več

Pravilen izbor in namestitev sobnih rož v stanovanju

Sobne rastline so pozimi v notranjih prostorih izpostavljene precej slabim razmeram. Zrak je večinoma presuh, v prostorih je velikokrat pretoplo. Kadar zračimo, pa jih doseže hladen zrak, ki predstavlja stres. Zato je še posebej pomembno, da rastlinam zagotovimo ustrezen prostor, lego in nego.
Preberi več

Prezimovanje pelargonij in drugih balkonskih rož

Balkonske rastline in posodovke izvirajo iz različno toplih krajev. Primerna temperatura, vlaga in svetloba so odločilni dejavniki za zdravje in vitalnost rastlin med prezimovanjem, pomembna pa je seveda tudi naša oskrba. Velikokrat pa se zaradi neprimernih razmer pojavijo tudi bolezni, škodljivci ali fiziološke težave.
Preberi več

Zaščitimo vrt pred mrazom

Temperature se naglo nižajo in kmalu nas bo presenetil tudi sneg. Na vrtu je še kar nekaj zelenjave, pa tudi sadno drevje bo ostalo zunaj, izpostavljeno vremenskim neprilikam. A lahko jim pomagamo čim bolje prezimiti, ker bodo tako v boljši kondiciji za prihodnjo sezono.
Preberi več

Neugodne vremenske razmere vplivajo na naš pridelek

V poletnem času so različne vrtne kulture v občutljivejši fazi rasti, zato jih neugodne vremenske razmere zelo prizadenejo. Hitra nihanja temperatur, toča, suša ali močan veter, izčrpavajo rastline. Kljub temu pa lahko pridelamo slasten in zdrav pridelek.
Preberi več

Imate težave s paradižnikom?

Paradižnik pred obiranjem zelo rade ogrožajo bolezni, pojavijo se tudi motnje zaradi pomanjkanja kalcija. Ob pravočasnem in pravilnem ukrepanju bo pridelek zagotovljen. Če ne ukrepamo in odpravimo težave s paradižnikom, ki nas pesti, se nam lahko zgodi, da bomo ob pridelek.
Preberi več

Trava v poletni vročini – kako jo oživiti?

Visoke temperature z daljšimi obdobji suše in le redkimi prekinitvami s padavinami močno oslabijo trato. Če travo vsaj občasno zalijemo in dognojimo, bo bolje preživela poletje in nas nagrajevala s svojo mehkobo. Preverite 5 nasvetov strokovnjakov za sanjsko trato!
Preberi več

Sobne rastline med dopustom

Sobne rastline potrebujejo redno oskrbo, zato se pred dopustom vedno sprašujemo, kdo bo namesto nas skrbel zanje. Če imamo dobre sosede ali sorodnike, ki znajo delati z rastlinami, to navadno ni problem. Kaj pa, če imamo slabe izkušnje ali pa nimamo nikogar, na kogar se lahko obrnemo? Preverite nekaj rešitev.
Preberi več

Ali pravilno negujete balkonske rastline?

Pelargonije, surfinije, milijon zvončki in druge balkonske rastline, porabijo za svojo rast in cvetenje veliko hranil. Od naše oskrbe je odvisno, ali bodo s svojim razkošnim cvetenjem paša za oči ali pa samo bleda senca same sebe.
Preberi več

Domače jagodičevje: naj bo jagod, borovnic in malin dovolj za vse

Jagodičevje je pri nas vse bolj priljubljeno, saj je zelo okusno in osvežujoče, hkrati pa so okusni drobni sadeži, kot so jagode, borovnice ali maline pravi vitaminski zaklad. Vsebujejo veliko antioksidantov, zato ne smejo manjkati v nobenem vrtu. Jagodičnjak je lahko del sadovnjaka, če imamo prostora dovolj, čudovito pa se obnese tudi v kombinaciji z okrasnimi rastlinami, saj tako v različnih letnih časih pričara posebno lepoto vrta.
Preberi več

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik