Priprava zemlje in sajenje

Grmovnice za dolgotrajno cvetoč okrasni vrt

Ključna strategija za dosego trajno cvetočega vrta je pravilna izbira grmovnic, dreves in trajnic, ki se v cvetju izmenjujejo skozi celotno sezono. Namesto da bi bil vrt le kratkotrajen trenutek lepote, postane živ in dinamičen prostor, kjer se vsak mesec ponaša s svojo edinstveno privlačnostjo. To je nekaj, kar lahko enostavno dosežemo, če upoštevamo določena pravila in rastline pravilno zasadimo.
Preberi večGrmovnice za dolgotrajno cvetoč okrasni vrt

Katere balkonske rože boste zasadili letos?

Vsakoletne novosti – nove sorte, nove barve bolj ali manj poznanih cvetočih in ne cvetočih rastlin nas lahko zmedejo in ne vemo katere balkonske rože bi izbrali za letošnje zasaditve. Počasneje menjajoči se trendi so okoljsko navdahnjeni, nekateri pa so vedno v trendu in so že kar nekako klasični. Kaj doma posaditi v korita, da bodo letošnje leto nekaj posebnega in drugačnega od zasaditev v koritih iz preteklih let?
Preberi večKatere balkonske rože boste zasadili letos?

Domače jagodičevje: naj bo jagod, borovnic in malin dovolj za vse

Jagodičevje je pri nas vse bolj priljubljeno, saj je zelo okusno in osvežujoče, hkrati pa so okusni drobni sadeži, kot so jagode, borovnice ali maline pravi vitaminski zaklad. Vsebujejo veliko antioksidantov, zato ne smejo manjkati v nobenem vrtu. Jagodičnjak je lahko del sadovnjaka, če imamo prostora dovolj, čudovito pa se obnese tudi v kombinaciji z okrasnimi rastlinami, saj tako v različnih letnih časih pričara posebno lepoto vrta.
Preberi večDomače jagodičevje: naj bo jagod, borovnic in malin dovolj za vse

Kako izbrati pravo količino zemlje?

Pri vzgajanju rastlin v loncih je ključnega pomena izbira pravilnega obsega zemlje, saj ima le-ta pomemben vpliv na rast, razvoj in vitalnost vaših rastlin. Različne embalaže z zemljo, ki so dostopne na trgu, včasih lahko povzročijo zmedo. Vendar s pravimi smernicami in praktičnimi nasveti lahko zagotovite optimalne pogoje za uspešno gojenje vaših rastlin.
Preberi večKako izbrati pravo količino zemlje?

Kako preverimo kalivost semen

Gojenje vrtnin iz lastnih semen prinaša številne prednosti, saj nam omogoča ohranjanje priljubljenih sort, ki jih morda ni enostavno dobiti na trgu, obenem pa tudi prihranimo nekaj financ, ki bi jih sicer namenili za nakup semen. Poleg tega pa vzgoja lastnih rastlin omogoča boljšo prilagoditev vrtnin na lokalne klimatske razmere.
Preberi večKako preverimo kalivost semen