Plantellini nasveti za vrtnarjenje

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

Ali radi preveč zalivate sobne rože?

Nekateri gojitelji rastlin se ne morejo upreti zalivanju. Vsak znak hiranja jemljejo kot znak pomanjkanja vode. Seveda s tem lahko uničijo marsikatero lepo sobno lončnico. Poglejmo, katere so odporne na preveč zalivanja, včasih pa ga celo potrebujejo.
Preberi več

Pravilen izbor in namestitev sobnih rož v stanovanju

Sobne rastline so pozimi v notranjih prostorih izpostavljene precej slabim razmeram. Zrak je večinoma presuh, v prostorih je velikokrat pretoplo. Kadar zračimo, pa jih doseže hladen zrak, ki predstavlja stres. Zato je še posebej pomembno, da rastlinam zagotovimo ustrezen prostor, lego in nego.
Preberi več

Prezimovanje pelargonij in drugih balkonskih rož

Balkonske rastline in posodovke izvirajo iz različno toplih krajev. Primerna temperatura, vlaga in svetloba so odločilni dejavniki za zdravje in vitalnost rastlin med prezimovanjem, pomembna pa je seveda tudi naša oskrba. Velikokrat pa se zaradi neprimernih razmer pojavijo tudi bolezni, škodljivci ali fiziološke težave.
Preberi več

Zaščitimo vrt pred mrazom

Temperature se naglo nižajo in kmalu nas bo presenetil tudi sneg. Na vrtu je še kar nekaj zelenjave, pa tudi sadno drevje bo ostalo zunaj, izpostavljeno vremenskim neprilikam. A lahko jim pomagamo čim bolje prezimiti, ker bodo tako v boljši kondiciji za prihodnjo sezono.
Preberi več

Asimina (indijska banana) v družinskem vrtu

Asimina ali indijanska banana je atraktivna sadna vrsta, ki je zadnja leta zelo zaželena na naših vrtovih. Je zelo prilagodljiva, zdrava in nezahtevna za vzgojo iz sadike, sadeži asimine pa imajo kar 3x več C-vitamina od jabolka. Upoštevajte nasvete strokovnjakov za vzgojo. Uspeh ne bo izostal!
Preberi več

Posadimo sadno drevo

Najboljši čas za sajenje sadnega drevja je jesen. Pomembno je izbrati dobro sadiko in slediti pravilnim smernicam sajenja, da rastlini zagotovimo dober štart in pravilen razvoj. Razvoj sadik je namreč v veliki meri odvisen od kakovosti tal, v katerih raste: samo v dobro pripravljeni zemlji, bogati s humusom in hranili, lahko sadika razvije zdrave korenine in zraste v zdravo rastlino.
Preberi več

Jesenska priprava vrta

Osnova vsakega pridelovanja rastlin so vedno rodovitna in živa tla. Brez kakovostnih tal nam tudi odlična semena, sadike, zalivanje, škropljenje in kakršnikoli drugi dobri ukrepi na vrtu ne pomagajo. Jeseni je čas, da tla pripravimo za pomladansko obdelavo.
Preberi več

Česen je najbolje saditi jeseni

Jeseni posajen česen bo praviloma večji, ostrejšega okusa in lažje se bo lupil od tistega, ki ga posadimo zgodaj spomladi. Ker ni toplotno zahteven, ga sadimo jeseni, dokler ne zmrzuje. Preverite, kako...
Preberi več

Neugodne vremenske razmere vplivajo na naš pridelek

V poletnem času so različne vrtne kulture v občutljivejši fazi rasti, zato jih neugodne vremenske razmere zelo prizadenejo. Hitra nihanja temperatur, toča, suša ali močan veter, izčrpavajo rastline. Kljub temu pa lahko pridelamo slasten in zdrav pridelek.
Preberi več

Imate težave s paradižnikom?

Paradižnik pred obiranjem zelo rade ogrožajo bolezni, pojavijo se tudi motnje zaradi pomanjkanja kalcija. Ob pravočasnem in pravilnem ukrepanju bo pridelek zagotovljen. Če ne ukrepamo in odpravimo težave s paradižnikom, ki nas pesti, se nam lahko zgodi, da bomo ob pridelek.
Preberi več

Trava v poletni vročini – kako jo oživiti?

Visoke temperature z daljšimi obdobji suše in le redkimi prekinitvami s padavinami močno oslabijo trato. Če travo vsaj občasno zalijemo in dognojimo, bo bolje preživela poletje in nas nagrajevala s svojo mehkobo. Preverite 5 nasvetov strokovnjakov za sanjsko trato!
Preberi več