Plantellini nasveti za vrtnarjenje

Vrtnarjenje nam nudi užitek, rekreacijo in sprostitev doma, a hkrati v naravi. Omogoča nam uživanje v lepo urejenem vrtu, ali pa vzgojiti domače sadje in zelenjavo, ob tem pa nas spodbuja k varovanju planeta. Vrtnarite z nami.

Vzgojite svoje jagodičevje

Mnoge družine so se v zadnjem času odločile, da na vrtu, terasi ali balkonu pridelajo vsaj nekaj domačega sadja. Glede na to, da drevesaste sadne vrste potrebujejo več prostora za rast, nam odlično rešitev nudi jagodičevje. To namreč uspeva tudi na relativno majhnem prostoru.
Preberi več

Je kolobarjenje pogoj za dobro letino?

Če začnemo o vrtnarjenju v prihajajoči sezoni razmišljati dovolj zgodaj in si delo v zelenjavnem vrtu skrbno načrtujemo, bomo vrtne površine tudi bolje izkoristili, kar pa prinaša tudi prihranek na času in denarju.
Preberi več

Vzgoji svojo zelenjavo na visokih gredah

Visoka greda predstavlja priložnost, da vzgojimo nekaj domačih vitaminov tudi če nimamo prostora za klasičen zelenjavni vrt, ker pri njej odpadejo mnoga »težaška« dela, ki so potrebna pri klasičnem vrtnarjenju, a je primerna tudi za bolj zaposlene ljubitelje domače zelenjave. Za olajšanje dela na vrtu obdelovalno površino dvignemo od tal in tako nastanejo visoke grede.
Preberi več

Fižol je nasiten in hvaležen za vzgojo

Ko so v 16. stoletju fižol prinesli v naše kraje, se je tu hitro udomačil. Ker vsebuje različne beljakovine, nasitne ogljikove hidrate ter vse pomembne minerale in vitamine, že od nekdaj velja za meso revnih. V času draginje s fižolom lahko nadomestimo različno hrano, hkrati pa je hvaležen in poceni za vzgojo.
Preberi več

Pametni kmetje imajo debel krompir

V sedanjih časih draginje se trudimo čim več zelenjave pridelati na domačih vrtičkih. Eno pomembnejših živil, ki se večkrat tedensko znajde na naših krožnikih je prav zagotovo krompir. Z izbiro prave sorte in upoštevanjem usmeritev strokovnjakov lahko pridelate zdravo, predvsem pa obilno ozimnico.
Preberi več

V 5 korakih do prihranka z domačim vrtom

V času draginje iščemo različne načine za varčevanje. Z vzgojo domače zelenjave lahko znatno znižamo strošek nakupov v trgovini. Prihranek pa je odvisen od različnih dejavnikov: velikosti vrta in kakovosti zemlje, izbrane vrste in pričakovane količine zelenjave ter seveda naše iznajdljivosti.
Preberi več

Z izboljšanimi tlemi do večjega pridelka

V ekološkem vrtičku je tako skrb za zemljo najvažnejše opravilo, da pa bi tla lahko pravilno obdelovali in primerno gnojili, moramo najprej ugotoviti, kakšno vrsto sploh imamo. Samo tako nas bodo nagradila z bogato letino.
Preberi več

Zakaj je potrebno očistiti prah z rastlin

Vsi želimo, da se v naših stanovanjih bohotijo markatne zelene sostanovalke s sijočimi listi. A pot do tja ni vedno enostavna. Vsi, ki se resno ukvarjamo z rastlinami vemo, da zahtevajo veliko naše pozornosti in dela. Eden izmed glavnih uničevalcev listov je zagotovo prah.
Preberi več

Kako do naravno bleščečih listov zelenih sobnih rastlin?

Če želimo, da imajo naše lončnice lepe in zdrave liste, priporoča, da liste rastlin temeljito očistimo, da ne bodo prašne, nato pa jih z razdalje 20 centimetrov temeljito poškropimo z naravnim Bio Plantella Balzamom za liste, ki rastlinam vrača naraven sijaj in lesk, zlasti pa ne maši listnih por.
Preberi več

Najceneje je, da sadike vzgojimo kar sami

Samooskrba na lastnem vrtu omogoča vzgojo kakovostne domače zelenjave in sadja, z upoštevanjem nekaj nasvetov pa nam pomaga tudi privarčevati. Najboljši način, da prihranimo denar pri samooskrbi je, da sami vzgojimo sadike zelenjave, ki jo bomo posadili v vrt.
Preberi več

10 najpogostejših napak pri sajenju sadnega drevja

Zagotovo smo si enakega mnenja, da je sadje z domačega drevesa najokusnejše. Razlogov za to je več. A če tega ne poskusimo, ne moremo vedeti, saj je to izjemen občutek, da ne omenjam višje kakovosti. Verjetno poznate tisto modrost, da je treba v življenju napisati vsaj eno knjigo, poskrbeti za potomca in posaditi vsaj eno lastno sadno drevo. Pa ga znate pravilno izbrati in posaditi?
Preberi več

Kako pravilno presajamo sobne rože

Korenine rastlin v posodah so z lončkom omejene v rasti, kar omejuje rast tudi celotne rastline. Sčasoma se rastline razvijejo in potrebujejo večji prostor za rast. Da je čas za presajanje in je rastlina utesnjena, prepoznamo po tem, ko raste počasneje ali korenine rastejo ven iz lonca skozi odcedne odprtine.
Preberi več