Brezplačni vodič: Najlepše balkonske zasaditve

Če želimo biti z balkonskimi zasaditvami in kombinacijami zadovoljni vse do pozne jeseni, se moramo primerno pripraviti. Preverimo, ali imamo dovolj prostorna korita, zalivalko ter se odpravimo v nakup skrbno izbranih rožic, zelenjave in zelišč, kakovostne zemlje ter ustreznega gnojila. V veliko pomoč pri načrtovanju nam bodo ideje, s katerimi lahko svoj balkon ali teraso spremenimo v najljubši letni prostor svojega stanovanja.

Lega balkona je za izbor rastlin odločujoča

Večina rož ljubi sonce. Sicer jih lahko postavimo tudi v kotičke, kamor sončni žarki ne prodrejo, a bodo tam manj cvetele. Rastline za senčno lego pa izpostavljene soncu lahko doživijo opekline in celo propadejo.Rože, ki ljubijo sonce: pelargonije, gavra, mleček, angelonija, bolivijska begonija, verbena, lantana, zlati kovanec, petunije, bidens, sončne vodenke.Najlepše rože za senco: fuksije, gomoljne begonije, vodenke, koprive, bakopa, deteljice, pijavčnice.

Z izborom barv si pričaramo željeno vzdušje na balkonu

Hladne barve dajejo občutek sproščenosti in umirjenosti. Z uporabo vijolične, nežno rožnate, modre barve cvetlic vizualno povečamo  manjša območja.
S toplimi barvami cvetja, rumene, oranžne in rdeče barve, ustvarimo središčno točko balkona in preusmerimo pogled od delov, ki jih ne želimo pokazati.
Najlažje je kombinirati barve, ki so si blizu v barvnem krogu in sestavljati ton v tonu.
Združevanje  komplementarnih barv, ki so si na nasprotnih straneh barvne palete, je bolj zahtevno, a na ta način lahko poudarimo lepoto obeh odtenkov. Združimo vijolične in rumene ali oranžne odtenke, modre in oranžne ali  rdeče. Zelena barva nam služi kot naravno polnilo in v vseh zasaditvah deluje neutralno.

Zelenjavni vrt na balkonu? Zakaj pa ne.

Vedno več pa je takih, ki si na svojem balkonu ali terasi želijo zasaditi zelenjavo in zelišča, celo sadna drevesca, a ne vedo, kako začeti in kaj kombinirati skupaj. Nekaj idej za zasaditev bo gotovo olajšalo delo.

V brezplačnem vodiču boste izvedeli:

  • Kako izbrati rožice za na balkon?
  • Katere rože rastejo na kateri legi balkona?
  • Ali petunije, surfinije in milijonski zvončki najbolje rastejo na soncu?
  • Kako gojiti zelenjavo in zelišča na balkonu?
  • Kako izbrati pravo posodo?
  • Kateri so načini zalivanja?
DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:
VEČ PLANTELLINIH VRTNARSKIH NASVETOV?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.

Za uspešen prejem je potrebno obljukati in se strinjati s spodnjo izjavo:

Prejemanje lahko kadarkoli prekličete z odjavo v nogi naših e-sporočil. Z vašimi podatki bomo ravnali z odgovornostjo. Za pošiljanje e-novic uporabljamo Mailchimp.

S klikom na potrditev, ste seznanjeni s tem, da pošljemo vaše podatke na Mailchimp za obdelavo. Preverite več o Mailchimp politiki zasebnosti tukaj.