if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Kako pravilno zalivamo rastline v posodah

Voda je glavna sestavina rastline, služi prenosu hranilnih snovi  in ohranja napetost v celicah. Če je  je premalo ali preveč , rastlina vene in listi postajajo ohlapni. Ko je vode preveč, voda iz tal izrine kisik, ki ga rastline potrebujejo. Zato je nujno poznavanje potreb rastlin in pravilno zalivanje.

Voda iz prsti izhlapeva zaradi temperature ali vetra ali suhega zraka.  In tudi veliko več pri rastlinah z velikimi in mehkimi listi kot pa z majhnimi in trdimi listi. Zato nam listi veliko povedo o potrebah rastlin po vodi.  Koliko in kako pogosto moramo zalivati, je odvisno od potreb  posamezne rastline, od posode, rastišča, vremena in letnega časa, pa tudi od temperature, svetlobe in zračne vlage.

Najboljši čas za zalivanje  rastlin v posodah je, ko je zemlja svetla in odstopa od roba lončka ter ko lonček postane lahek, ali rastlina ohlapna. A pazljivo, ker rastlina lahko postane ohlapna tudi zaradi preveč vode!

Kako zalivamo balkonske in sobne rastline?

Najboljše je zalivati z mehko vodo – deževnico. Če te možnosti nimamo, vodo zmehčamo tako, da  v vodo za zalivanje na apnenec občutljivih rastlin obesimo s šoto napolnjeno porozno vrečko. Na 10 l vode damo 1 l šote. Lahko pa vodovodno vodo pustimo v posodi čez noč, da  se klor razprši, apnenec pa usede na dno posode. V tem primeru za  zalivanje ne porabimo vse vode in pazimo, da je ne premešamo.

Balkonske rastline in posodovke praviloma zalivamo zgoraj. Poleti zalivamo lahko zjutraj ali zvečer, pozimi pa zalivamo dopoldne, da korenina do večera posrka vodo.

Za rastline v obešankah je najboljši način potapljanje v vodo ali tako, da ob sajenju na sredino  vkomponiramo preluknjano plastično flaško in potem vanjo zalivamo.   Potapljanje rastline v vodo skupaj z lončkom je tudi najboljši način, da se napoji presušen substrat. A  le dokler iz prsti izhajajo zračni mehurčki. Potem  rastlino z lončkom dvignemo iz vode in odcedimo  odvečno vodo.

Kdaj zalivamo več?

  • Med glavno vegetacijo poleti.
  • Na sončnih in vetrovnih rastiščih.
  • Ob veliki vročini in pomankanju padavin tudi 2x dnevno za zahtevnejše rastline kot je grobeljnik ipd.
  • Rastline v glinenih posodah in lončkih iz terakote.

Kdaj zalivamo manj?

  • Na začetku vegetacije
  • Na senčnih mestih, zavarovanih pred vetrom.
  • Ob hladnih in deževnih dneh, ko je več zračne vlage.
  • Rastline v posodah iz umetne mase.
  • Med prezimovanjem.
  • Rastline z zastirko, ki preprečuje izhlapevanje in ohranja prst vlažno dalj časa.
DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.