if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Kako uporabljamo setveni koledar

Setveni koledar po Mariji Thun je eden najbolj popularnih koledarjev ljubiteljev vrtnarjenja, saj so v njem označena obdobja, ki so posebej ugodna za sajenje ali presajanje in nego cvetja, sadja in zelenjave.

Cilj ekološkega vrtnarjenja je prav gotovo zdrav in obilen pridelek ob ohranjanju ravnovesja med rastlinami, naravo ter škodljivimi in koristnimi organizmi v vrtu.

Zelo je pomembno rastlinam zagotoviti najboljše pogoje za rast, da so same dovolj krepke in se lahko upirajo neprijaznemu vremenu ter napadom bolezni in škodljivcev. Z uporabo skrbno izbranih in preverjenih ekoloških sredstev, je naš uspeh zagotovljen. Kakovost pridelka pa bo še bolj zadovoljiva, če pri delih upoštevamo naravne ritme, prelivanje, menjavanje planetarnih in ozvezdnih impulzov, ki nam jih podaja setveni koledar Marije Thun …

Setveni koledar Marije Thun izhaja že več desetletij in je utemeljen v izjemno obsežnem znanstvenem delu. Bil je in ostaja prvi med koledarji, ki se v zadnjem desetletju na trgu pojavljajo s tem naslovom, krožijo pa še mnogi ponaredki.

Temeljna razlika Thunovega, v primerjavi z drugimi koledarji je, da ni utemeljen v astrološkem izročilu, temveč v ponovljivem znanstvenem delu v raznih predelih planeta. Dokazljiv je v večkratnih praktičnih poskusih in v vsakournih posevkih, izjemno skrbnem opazovanju, laboratorijskih analizah rezultatov in spremljanju tako pridelanih rastlin v nekaj naslednjih generacijah. Izhaja iz prakse in je od samega začetka namenjen praktikom.

Cilj ekološkega vrtnarjenja je prav gotovo zdrav in obilen pridelek ob ohranjanju ravnovesja med rastlinami, naravo ter škodljivimi in koristnimi organizmi v vrtu, ki jih zagotovimo s primerno nego rastlin in izborom visokokakovostnih ekoloških izdelkov. Kakovost pridelka pa bo še bolj zadovoljiva, če pri delih upoštevamo naravne ritme, prelivanje, menjavanje planetarnih in ozvezdnih impulzov, ki nam jih podaja setveni koledar Marije Thun …

Razlaga posameznih elementov v setvenem koledarju

Tako kot kitajska akupunktura izhaja iz predstave, da po meridianih v človeku kroži življenjska energija in posamezne organe v človeškem telesu pripisuje elementom: zemlja, les, ogenj in voda, o čemer so govorili že stari Grki, pa tudi Rudolf Steiner, ki je utemeljil biološko-dinamično metodo.

V ospredje uspešnega kmetovanja je postavil trditev, da priteka to, kar imenujemo življenje, iz ozvezdij zodiaka in da te energije življenja uporabljajo navedene elemente na Zemlji, da z njimi življenje napajajo. Marija Thun je bila Steinerjeva učenka in je to trditev raziskovala na rastlinah.


Rastline so dejstvo štirih kvalitet življenja, ki na Zemljo priteka, potrdile. Pokazale so tudi, da:

kvaliteta, ki jo imenujemo eter življenja, gradi pri rastlini korenine,
kvaliteta, ki jo imenujemo toplotni eter gradi plod,
kvaliteta, ki jo imenujemo svetlobni eter, gradi cvetje in eterična olja,
kvaliteta, ki jo imenujemo kemični eter pa zelena stebla in liste.

Te sile pritekajo na Zemljo v ritmih glede na gibanje planetov, predvsem Lune.

Če to vemo, potem glede na pozicije planetov vemo, katere energije pritekajo ob določenem času na naše vrtove. Če po tem naravnamo naše delo, bo rastlina bolje oblikovala tisti organ, za katerega dobi v danem času pravo »hrano«. Z izbiro časa lahko pridelamo več tistega, kar želimo pridelati, predvsem pa bo prav v tistem delu rastline več vitalnosti.

Setveni koledar je sestavni del Setvenega priročnika. Tega in knjigo Marije Thun Praktično vrtnarjenje lahko kupite pri Založbi Ajda, tel.: 01 7540 743, pa tudi v knjigarnah.

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.