if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Najlepše balkonske zasaditve

Si želite balkonske zasaditve občudovati vse do pozne jeseni? Če želite biti s svojimi balkonskimi zasaditvami in kombinacijami zadovoljni vso sezono, se morate primerno pripraviti. Preveriti je treba, ali imamo dovolj prostorna korita, zalivalko ter se odpraviti v nakup skrbno izbranih rožic, zelenjave in zelišč, kakovostne zemlje ter ustreznega gnojila.

V veliko pomoč pri načrtovanju nam bodo ideje, s katerimi lahko svoj balkon ali teraso spremenimo v najljubši letni prostor svojega stanovanja.

Za načrtovanje balkosnke zasaditve je ključna lega balkona

Večina rož ljubi sonce. Sicer jih lahko postavimo tudi v kotičke, kamor sončni žarki ne prodrejo, a bodo tam manj cvetele. Rastline za senčno lego pa izpostavljene soncu lahko doživijo opekline in celo propadejo.

Rože, ki ljubijo sonce: pelargonije, gavra, mleček, angelonija, bolivijska begonija, verbena, lantana, zlati kovanec, petunije, bidens, sončne vodenke.

Najlepše rože za senco: fuksije, gomoljne begonije, vodenke, koprive, bakopa, deteljice, pijavčnice.

Z izborom barv balkonske zasaditve si pričaramo željeno vzdušje na balkonu

Hladne barve dajejo občutek sproščenosti in umirjenosti. Z uporabo vijolične, nežno rožnate, modre barve cvetlic vizualno povečamo  manjša območja.
S toplimi barvami cvetja, rumene, oranžne in rdeče barve, ustvarimo središčno točko balkona in preusmerimo pogled od delov, ki jih ne želimo pokazati.
Najlažje je kombinirati barve, ki so si blizu v barvnem krogu in sestavljati ton v tonu.
Združevanje  komplementarnih barv, ki so si na nasprotnih straneh barvne palete, je bolj zahtevno, a na ta način lahko poudarimo lepoto obeh odtenkov. Združimo vijolične in rumene ali oranžne odtenke, modre in oranžne ali  rdeče. Zelena barva nam služi kot naravno polnilo in v vseh zasaditvah deluje neutralno.

Balkosnke zasaditve z zelenjavo? Zakaj pa ne!

Vedno več pa je takih, ki si na svojem balkonu ali terasi želijo zasaditi zelenjavo in zelišča, celo sadna drevesca, a ne vedo, kako začeti in kaj kombinirati skupaj. Nekaj idej za zasaditev bo gotovo olajšalo delo.

Izbrati je treba ustrezno zemljo in gnojila

Ob nakupu rastlin je idealna tudi priložnost, da si priskrbimo primeren substrat in hranila, s katerimi bomo naše lepotice v balkosnkih zasaditvah ohranjali v najboljši kondiciji.

Vedno izberemo le najbolj kakovostne izdelke. Odlična podlaga za mlade rastlinice je pet komponentna zemlja za sobne in balkonske rastline Plantella Balkonia, ki vsebuje vse potrebne elemente za začetek razvoja rastlin, dobro zadržuje vodo (zato rastline potrebujejo le zmerno zalivanje) in vsebuje dovolj hranil vsaj za naslednji mesec dni.

Preberite tudi, kako izberemo najboljšo zemljo za balkonske rastline.

Za kasnejše dognojevanje si izberemo tekoče gnojilo za cvetoče rastline Plantella Cvet, ki je obogateno z vitamini in morskimi algami, saj z njim pospešimo razvoj cvetnih nastavkov in tako poskrbimo za bolj bujen učinek.

Preberite tudi, ali pravilno gnojite svoje balkonske rastline

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.