if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Posadimo si sadno drevo

Zagotovo smo si enakega mnenja, da je sadje z domačega drevesa najokusnejše. Razlogov za to je več. A če tega ne poskusimo, ne moremo vedeti, saj je to izjemen občutek, da ne omenjam višje kakovosti. Verjetno poznate tisto modrost, da je treba v življenju napisati vsaj eno knjigo, poskrbeti za potomca in posaditi vsaj eno lastno sadno drevo. Pa ga znate pravilno izbrati in posaditi?

Kaj posaditi v domači sadovnjak?

Zasaditev sadnega vrta skrbno načrtujemo. Pametno je vedeti, kaj raste in dobro uspeva v naši okolici. Odsvetujemo sajenje rastlin, ki niso tipične za naše klimatsko okolje. Pred nakupom sadik se posvetujemo s strokovnjakom, mnogo uporabnih informacij pa najdemo tudi na spletu (www.mirosan.si).

Glede na velikost sadnega vrta pri nakupu sadik upoštevamo velikost posameznih sadnih vrst v polni rasti in s tem povezano količino sadik. Upoštevajmo pravilo »manj je več«. Najmanj prostora zavzame jagodičje (ribez, robide, maline …), sadno drevje pa precej več.

Osnovna pravila za sajenje sadnega drevja in jagodičevja

Vlončene sadike: Sadiko previdno vzamemo iz lonca in jo s koreninsko grudo vred (ki je ne razkopavamo) posadimo v izkopano sadilno jamo. Sadiko posadimo le tako globoko, kot je rasla v loncu (ne globlje). S strani prostor zapolnimo z dobro vrtno zemljo in nato z vrha v premeru enega metra potrosimo približno dve pesti organskega gnojila Plantela Organik za sadike, ki je dovoljen tudi v ekološki pridelavi. Po sajenju zemljo okrog sadike dobro poteptamo in zalijemo.

Sadike brez koreninske grude: Célo puljeno sadiko ali vsaj njene korenine pred sajenjem za 24 ur namočimo v vodo, saj bo tako rastlina optimalno preskrbljena z vodo.

40 cm globoko sadilno jamo do polovice zasujemo z izkopano zemljo (s tem smo zemljo zrahljali). Nato damo vanjo sadiko in korenine zasujemo z vnaprej pripravljeno mešanico sadilnega substrata in zemlje v razmerju 1:3. Sadiko posadimo kakih 10 cm višje kot je površina zemlje, ker se bo zemljina še posedla. Pazimo na višino cepljenega mesta nad zemljo (8 do 20 cm), da bo sadika posajena tako globoko, kot je rasla v drevesnici. Okrog posajene sadike dobro poteptamo in zalijemo, da se korenine bolje sprimejo z zemljo. Okoli posajene sadike potresemo 100 % organsko gnojilo Plantela Organik za sadike. Poleg posajene sadike postavimo v oddaljenosti 10 – 15 cm oporo in sadiko privežemo nanjo. Če po sajenju sledi sušno obdobje, zalivanje večkrat ponovimo. Ne pozabimo na zaščito sadik pred boleznimi in škodljivci, saj ti lahko že v prvem letu popolnoma zatrejo rast sadike.

Najprimernejši čas za sajenje sadnih sadik je od konca oktobra do začetka maja. Kupujmo le sadike priznanih domačih pridelovalcev.

Sadiko sadnega drevja in jagodičevja po sajenju obvezno prikrajšamo

Tako vzpodbudimo rast sadike in obraščanje na ustrezni višini. Navodila za prikrajšanje so navadno priložena kupljeni sadiki. Neobraščeno sadno sadiko prikrajšamo 20 cm nad višino, kjer želimo imeti prve veje, obraščeno sadiko pa prikrajšamo približno 50 cm nad zadnjimi poganjki. Posebnost je sadika breskve, ki jo moramo močno prikrajšati. Neprikrajšane sadike šibko odganjajo in se slabo obraščajo ter na nepravem mestu.

Sadike jagodičja po prikrajšavi
Sadike jagodičja pred prikrajšavo
Sadne sadike po prikrajšavi: a) obraščena, b) neobraščena c) breskev
Sadne sadike pred prikrajšavo: a) obraščena, b) neobraščena c) breskev

Najpogostejše napake pri sajenju

  1. Sadike posadimo pregosto eno poleg druge. Ko zrastejo, senčijo druga drugo in zato slabo rodijo.
  2. Izberemo nepravilne podlage glede na možnosti v vrtu – podlaga je podzemni del rastline, ki določa, kako visoko bo drevo zraslo.
  3. Uporabimo prevelike količine gnoja, komposta ali sadilnega substrata in/ali ga damo neposredno na korenine, kar korenine zažge in sadike propadejo.
  4. Sadike posadimo pregloboko.
  5. Sadik po sajenju ne prikrajšamo.
  6. Sadik po sajenju ne zalijemo.
DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.