Kalij in kalcij je rastlinam treba dodajati

Kalcij je gradnik celičnih sten, zato se njegovo pomanjkanje hitro pozna z razpadom rastline, s trohnenjem tkiva. Črne lise na spodnjem delu plodov, črni listni robovi, sivi obroči v glavi zelja, čebuli… vse to je pogosto posledica pomanjkanja kalcija.

Črna lisa na dnu paradižnika (na muhi) je znak pomanjkanja kalcija

Mnogi menijo, da bo nekaj jajčnih lupin v jamico za sajenje plodovk to rešilo. Kalcij je hranilo, ki po rastlini potuje z vodo. Če lahko čez listne reže izhlapeva normalno, tudi težav s kalcijem ni. Pri visokih temperaturah pa rastlina  reže zapre. S tem je prekinjen tudi vodni stolpec, zato je omejen tudi dostop kalcija do konic rastlin in do plodov, listov …

Poleti je torej potrebno omiliti temperaturo. V rastlinjaku je zato tako pomembno zračenje tudi na bokih. Nujno postaja tudi senčenje.

Če rastlini zaradi neprimernega načina namakanja zmanjka vode, se dotok kalcija ponovno prekine. Zelo pomembno pa je tudi pravilno gnojenje. Rastline, ki imajo na razpolago preveč dušika, potrebujejo več vode. Kjer so celice velike, celične stene pa tanjše, se pomanjkanje kalcija pozna hitreje.

Za krepitev celične stene rastlin svetujemo redno tedensko škropljenje s sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella Natur.

Kdaj gnojimo po tleh in kdaj po listih?

Ko opazimo prve znake na plodovih, gnojenje v tla ne bo več pomagalo. Potrebno je kalcij dostaviti tja, kjer ga manjka, do plodov. Zato uporabljamo listna gnojila.

Priporočamo uporabo 100 % organskega listnega gnojila Bio Plantella Kalcij za paradižnike, ki poleg kalcija vsebuje tudi sredstva za preprečevanje stresa.

Pomanjkanje kalcija pa se s črnenjem listnih robov kaže tudi spomladi pri solati. Tukaj pride do tega zaradi previsoke zračne vlage v rastlinjakih ali pod agrokopreno. Tudi v tem primeru izhlapevanje iz rastlin  ni možno, zmanjka pa tudi kalcija. Tudi takrat je listno gnojenje z Bio Plantella Kalcij listnim gnojilom toplo priporočljivo.

Kako se kaže pomanjkanje kalija?

V zadnjih letih je veliko več pritožb, da paradižnik ne zori, vrh ploda ostaja zelen in trd ali pa ima trde, bele delce v plodu. Gre za pomanjkanje kalija.

Pogosto je pogojeno tudi s tem, da uporabljamo preveč kalcija, najpogosteje pa je vzrok preveč fosforja v povezavi z visokimi temperaturami. Zato ne pretiravamo z organskimi gnojili, uporabimo priporočeno količino, dodamo pa še 20 dkg/10 m² kalijevega sulfata.

Najenostavneje in najbolj zanesljivo pa je, če izbrati že pripravljeno specialno organsko gnojilo Plantella Organik K ali Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke, ki imata dodatek naravnega kalija. Za dognojevanje pa uporabljamo tekoče Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike z morskimi algami in dodatkom kalija za čvrste in sočne plodove.

Poleg tega je pomembno, da so korenine na hladnem (zastirka). Če je kalcija preveč, bodo težave s kalijem, ki prispeva k okusu in tudi obratno.

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.