Webinar: Ali pravilno gnojimo svoje rastline?

Gnojenje je eno osnovnih opravil vrtnarjenja in če želimo uspeti pri vzgoji rastlin je potrebno izbrati primerna gnojila, ki so s hranili prilagojena potrebam naših rastlin, pa naj bodo te okrasne ali užitne, v loncu ali v tleh. Ravno tako pomembno pa je rastlinam zagotoviti pravi mero hranil, saj rastlinam škodujemo tako s premalo kot tudi s preobilnim gnojenjem.  

V 30-minutni Plantellin nasvet je strokovnjak Vanes Husić strnil praktične napotke o izbiri pravega gnojila, načinu in količini, ki bo prinesla najboljše rezultate, pa tudi o posledicah nepravilnega gnojenja in kako jih najlažje prepoznamo in rešimo.

Če boste glede gnojenja upoštevali teh nekaj preprostih osnovnih pravil, lahko pričakujete dober pridelek. Poleg tega bodo vaše rastline odpornejše proti boleznim in škodljivcem.

KAJ vse izveste v brezplačnem spletnem predavanju:

🍅 Zakaj je pomembno temeljno gnojenje?


🍅 Kako pravilno dognojujemo?

🍅 Zakaj pretirano gnojenje ni dobro?

🍅 Kako pogosto je potrebno dognojevati?

🍅 Kakšne so potrebe rastlin po hranilih?

🍅 Kaj je foliarno gnojenje in kdaj je potrebno gnojiti preko listov?

🍅 In še mnogo drugih uporabnih nasvetov, da bodo vaše rastline dobro rasle

Kako izbrati pravo gnojilo?

Ko izbirate ustrezno gnojilo, se lahko odločate med mineralnimi in organskimi gnojili.

Organska gnojila kot so gnojila Plantella Organik ali Bio Plantella Nutrivit imajo dolgoročni učinek in prehranjujejo rastlino in hkrati izboljšujejo tla in vsebnost humusa v tleh. Uporabljamo jih lahko za temeljno gnojenje in dognojevanje. Zlasti so pomembna za vzgojo sadja in zelenjave, kjer želimo neoporečen, a hkrati obilen pridelek.

Za okrasne rastline pa so primernejša mineralna specialna gnojila, pri katerih je vsebnost glavnih NPK hranil in tudi mikrohranil prilagojena njihovih posebnim potrebam. Dušik (N) potrebujejo za rast. Fosfor (P) je pomemben za močne korenine ter za čudovite cvetove, liste in plodove. Brez kalija (K) rastlina ne more pravilno črpati vode. S temi gnojili hitro in zanesljivo preprečite pomanjkljiv razvoj rastlin.

Preberite več o pomenu in vlogi glavnih in mikrohranil v gnojilu.

Zato na primer Plantella specialno gnojilo za vrtnice spodbudi nastajanje več cvetov, po drugi strani pa Plantella za iglavce z dodanim magnezijem poskrbi da iglice ne rumenijo in rastline ne odmirajo.

Med Plantella specialnimi gnojili lahko izbiramo med takimi v kristalni obliki, ki omogoča izjemno hitro topnost, s tem pa uporabo za gnojenje po tleh, zalivanje ali škropljenje po listih.

Dolgodelujoča gnojila kot je na primer Plantell Formula 365 za travo pa zaradi tehnoligije hranila sproščajo vso sezono, saj jih posebna membrana sprosti le toliko, kot jih rastlina potrebuje. Zato s temi gnojili gnojimo le enkrat v sezoni.

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:
VEČ PLANTELLINIH VRTNARSKIH NASVETOV?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.

Za uspešen prejem je potrebno obljukati in se strinjati s spodnjo izjavo:

Prejemanje lahko kadarkoli prekličete z odjavo v nogi naših e-sporočil. Z vašimi podatki bomo ravnali z odgovornostjo. Za pošiljanje e-novic uporabljamo Mailchimp.

S klikom na potrditev, ste seznanjeni s tem, da pošljemo vaše podatke na Mailchimp za obdelavo. Preverite več o Mailchimp politiki zasebnosti tukaj.