if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Presajanje sobnih rastlin

Korenine rastlin v posodah so z lončkom omejene v rasti, kar omejuje rast tudi celotne rastline. Sčasoma se rastline razvijejo in potrebujejo večji prostor za rast. Da je čas za presajanje in je rastlina utesnjena, prepoznamo po tem, ko raste počasneje ali korenine rastejo ven iz lonca skozi odcedne odprtine.

Korenine, ki izraščajo iz cvetličnega lončka skozi odcedne luknje, so najboljše merilo, a je rastlini potrebno zagotoviti več prostora za razvoj. Vzrok za presajanje je lahko tudi slaba stabilnost rastline, zaradi veliko zelene nadzemne mase listov v primerjavi z lončkom. Najboljši čas za presajanje sobnih rastlin je začetek obdobja aktivne rasti, kar je po navadi spomladi za zelene rastline. Tudi cvetoče rastline presajamo, ko se konča čas mirovanja. Pri pozimi cvetočih rastlinah je to konec poletja in začetek jeseni, pri ostalih odvisno od časa cvetenja.

Za dobro stabilnost rastlin rajši izbiramo lončke, ki so tudi spodaj široki in stabilni. Izberemo lonček primerne velikosti, da bo rastlina stabilna in bo imela dovolj prsti. Praviloma presajamo v 2 številki večji lonček. Velike rastline, ki jih presajamo na nekaj let, lahko presadimo tudi v veliko večji lonček. Sadilni lonček obvezno mora imeti odprtine za odcejanje odvečne vode, ki so na samem dnu lončka.

Kako pravilno presajamo sobne rastline

  • Na dno večjega lončka nasujemo drenažni sloj iz glinopora, črepinje ali drobne kamenčke
  • Povrh nasujemo manjšo plast novega substrata Plantella Premium zemlje za okrasne rastline
  • Po potrebi pred presajanjem rastlino z lončkom vred namočimo.
  • Lonček, v katerem je do sedaj rasla rastlina, stisnemo z vseh strani, da se prst odlepi od lončka in previdno izlončimo tako, da objamemo sredinski del rastline na predelu med listi in koreninami.

Pri velikih rastlinah z nožem ločimo prst od stene lončka. Lonec položimo na bok in ga rahlo valjamo in pritiskamo, da razrahljamo prst. Pazljivo izvlečemo rastlino, da je ne polomimo.

  • Slabe in nagnite korenine porežemo, ravno tako porežemo ali skrajšamo predolge korenine, ki bi bile v novem lončku zvite, skrajšamo.
  • Rastlino postavimo v večji lonček. V kolikor listi izraščajo iz sredinskega dela, rastlino posadimo na enako višino. Plezajoče rastline in tiste z močnim steblom lahko posadimo nekoliko globlje
  • Ves prazen prostor okrog korenin zapolnimo z novo prstjo, ki jo ves čas nežno potiskamo h koreninam.
  • Rastlino zalijemo z vodo, kateri smo dodali vitaminski kompleks Bio Plantella Vita, ki bo rastlinam dal nov zagon in pomagal lažje prenesti stres ob presajanju.

Ali veste?

Rastlinam, ki ne marajo presajanja ali boljše rastejo v utesnjenem prostoru, kot je to neprava zamija Zamioculcas, le zamenjujemo zgornjo plast prsti ali presadimo v enako velik lonček, le da dodamo svež substrat.

Kdaj je dovolj, če sobnim rastlinam zamenjamo vrhnjo plast zemlje?

Zgornjo plast prsti razrahljamo, z eno roko primemo rastlino, z drugo lonček in stresemo prst. Dodamo nov substrat, ki ga rahlo potisnemo h koreninam ter zalijemo kot pri presajanju.

Pri presajanju kaktusov si pomagamo s časopisnim papirjem, s katerim objamemo nadzemni del rastline ter ga nežno potegnemo iz obstoječega lončka. Ko bodečo rastlino postavimo v novo peščeno prst, si ravno tako lahko pomagamo s papirjem.

Čvrst papir zavijemo v tulec z nekoliko večjo odprtino in skozi njega nasipamo substrat dokler ne zapolnimo vseh praznih mest okoli korenin. Za sajenje kaktej in sukulent zmešamo 2/3 Plantella Premium zemlje za okrasne rastline in 1/3 Plantella kremenovih peskov.

Nekatere sobne rastline potrebujejo opore

Pri presajanju je optimalen čas tudi za dodajanje ali zamenjavo opore rastlinam, ki jo potrebujejo bodisi zaradi načina rasti ali zaradi teže. Priporočamo opore ovite z mahom ali lesene opore. Pri zapikovanju opore v zemljo bodimo pozorni, da ne poškodujemo korenin. Oporo zapiknemo kakšen centimeter stran od rastline in ju potem povežemo skupaj ali okrog nje zapletemo rastlino.

Drobnolistne rastline, kot so: bršljani (Hedera), nevestica (Stephanotis), voščenka (Hoya) lahko ovijemo tudi okrog žičnate opore, ki jo pritrdimo v lonec vsaj na dveh straneh. V začetni fazi pomagamo rastlini z ovijanjem starejših in tudi mladih poganjkov. Potem bo rastlina to funkcijo opravljala sama.

Oskrba po presajanju sobnih rastlin

Rastline za dobro rast potrebujejo dovolj ustreznih hranil, zato vodi za zalivanje dodamo tekoče gnojilo Plantella List z dodanimi vitamini, ki bo zelenim rastlinam zagotovilo najboljše, kar potrebujejo za lepo rast.

Gnojila lahko dodajamo tudi preko listov tako, da manjši odmerek gnojila pomešamo z vodo in rastline škropimo, vendar v primeru slabe škropilnice na listih ostajajo lise, zato je bolj priporočljivo zalivanje.

Pogostost gnojenja je odvisna od faze rasti, a tudi temperatur. V zimskem času dognojujemo le 1 do 2x mesečno, v fazi intenzivne rasti pa 1x tedensko. Zelo visoke temperature upočasnijo rast, zato takrat tudi gnojenje zmanjšamo in prilagodimo upočasnjeni rasti.

Večina sobnih rastlin ne potrebuje rednega obrezovanja. V kolikor želimo, da rastlina raste bolj košato, rastlino vršičkamo tako, da odščipnemo vršičke. S tem spodbudimo k rasti brste v zalistjih pod mestom reza. Rastlina bo na tak način bolj košata, čvrsta in zdrava. Taka rastlina po navadi razvije tudi več cvetnih nastavkov. Bodimo previdni pri rastlinah, ki cvetijo na koncu poganjkov. Prepogosto vršičkanje lahko prepreči cvetenje.

Ob koncu rastnega obdobja olesenele in hitro rastoče rastline skrajšamo. Stebla lahko krajšamo na polovico do 1/3, in sicer tik nad prvim ali drugim kolencem.

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.