if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Sanjska trata: 6 ključnih opravil za najlepšo trato v soseski

Sanjska, lepo negovana trata sredi cvetočih gredic je želja prav vseh ljubiteljev vrtnarjenja. A taka ne postane sama po sebi, potrebno je kar nekaj truda in znanja.

S temi 6 ključnimi opravili boste poskrbeli, da bo trata v najboljši formi vse leto. Ključnega pomena pa sta:

  • izbira optimalnega trenutka za posamezno opravilo in
  • uporaba visokokakovostnih izdelkov.

#1 ODSTRANJEVANJE MAHU V TRATI

Mah je velik sovražnik trate. Če ga ne odstranjujemo, travo popolnoma zaduši. Za odstranjevanjemahu uporabimo specialno sredstvo Plantella Proti mahu 3 v 1. Potresemo ga povlažnem mahu zjutraj ali zvečer in ko počrni, ga pograbimo stran. Na prazna mesta dosejemo novo travo.

Za takojšnji učinek uporabimo sredstvo Plantella Proti mahu, ki je v tekoči obliki. Ta deluje že v enem dnevu, samo enostavno direktno poškropimo po mahu. Prav tako ne škoduje trati. Uporabimo koncentracijo 50 mL / 1 L vode. Mah se v roku nekaj dni posuši in takrat ga pograbimo stran. Nikoli ne grabim zelenega mahu, ker ga tako le raznesemo po celi zelenici.


#2 ZRAČENJE TRATE

Z zračenjem trate pričnemo po 2. košnji. Tako omogočimo globoko rast korenin ter zmanjšamo zbitost tal. Najprej trato na kratko pokosimo, nato z vilami ali vertikulatorjem prezračimo in luknje zapolnimo s Plantella Kremenovimi peski.

VIDEO nasvet: zakaj in kako zračiti trato:

Prezračevanje trate

Posted by Plantella on Wednesday, 15 April 2020

#3 SANJSKA TRATA POTREBUJE PRILAGOJENA GNOJILA

Dobro prehranjena trava je lepša, bolj zelena in močnejša, bolje kljubuje vremenu, boleznim in plevelom.

Z uporabo dolgodelujočega gnojila Plantella Formula 365 za travo poskrbimo, da naša trava postopno dobiva ravno pravo količino hranil. Najlepši videz dosežemo že z 1 x gnojenjem letno.

Lahko pa uporabimo tudi Plantella specialno gnojilo za travo, s katerim dognojujemo vsaj 3 x letno, da okrepimo trato pred poletno vročino.

Trava pozimi hitro oslabi in postane dovzetna za bolezni. Če jo pognojimo s Plantella Jesenskim gnojilom za travo, ji olajšamo prezimovanje. Naša trava bo spomladi bolj gosta, enakomerno zelena in primerna za hojo.


#4 SETEV in DOSEJEVANJE PRAZNIH MEST V TRATI

Vsako leto odmre 1 / 4 trate. Z mešanicami semen Plantella bo trava ostala gosta in odporna proti mahu in boleznim, trpežna na teptanje in hojo, enakomerna, hitro rastoča, dolgotrajna ipd.

Najmanj dela bomo imeli z mešanico semen Plantella Contessa. Ta semena so obdana s posebnim ovojem hranil, ki omogočajo hitro kalitev in jih hkrati varuje pred pticami.


#5 SANJSKA TRATA S PRAVILNO KOŠNJO

V povprečju kosimo 1 x tedensko. Prenizka košnja travo oslabi, zaradi previsoke pa je redkejša in bolj občutljiva na obremenitve.

Splošno pravilo je, da kosimo na cca. 3 cm višine, v sušnem poletju pa višje. Nikoli ne porežemo več kot 1/3 dolžine trave naenkrat. Izogibamo se košnji po istem vzorcu, saj tako stisnemo tla in travo, na ta način nastanejo travnati kupčki, ki uničujejo videz naše zelenice.


#6 ZALIVANJE TRATE

Trava bo lepa le, če od spomladi do jeseni ne bo pogrešala vode. Če stopimo nanjo in se bilke takoj zatem ne poravnajo, se lotimo zalivanja.

V hladnejših dneh zalivamo sredi dneva, poleti pa zjutraj ali zvečer, le tako je ne poškodujemo ali povzročimo ožiga. Če zalivamo redkeje in bolj oblilno (2 x tedensko 10 l / m2), bo trava bolj trpežna.


Sanjska trata – preprosto kot 1,2,3 s koledarjem opravil

3 MIN ZA VRT: Kako izkoreninimo mah v trati

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.