if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Zakaj je pomembno organsko gnojenje?

Ko se bliža konec zime, vrtičkarji vedno bolj pogledujete na vrt ter razmišljate o prvih spomladanskih opravilih. Eno takih je prav gotovo priprava na prve setve, kar v prvi vrsti vključuje obdelavo tal in organsko gnojenje.

Kako se lotiti prvih del na zelenjavnem vrtu, kdaj tla prekopavati in kdaj samo rahljati? Zakaj organsko gnojenje tal, kakšne so njegove prednosti in kakšne sploh vrste organskih gnojil?

Najprej prekopavanje ali globoko rahljanje

Nekateri ste glavno že opravili jeseni. Prelopatali ste zemljo in dodali organsko gnojilo. Druge čaka to opravilo zgodaj spomladi, ko bodo tla dovolj suha, da jih lahko začnete obdelovati. Če je vaša prst težka ali srednje težka, jo prekopljite. Lahka peščena tla pa lahko samo globoko prerahljajte.

Organsko gnojenje

Ključ rodovitnosti pa je kljub dobri pripravi tal prav gotovo kakovostno organsko gnojilo. Pri tem je bistveno, da ohranite živa bitja v tleh, ki predelujejo hranila ter v sodelovanju med tlemi in koreninami rastline oskrbujejo rastline z vsemi za rast in rodnost potrebnimi elementi in mikroelementi. Organska snov ima sposobnost, da vsrka vodo in hranila.

Voda in minerali s tem ne odtečejo iz revnih peščenih tal in so na voljo rastlinam, da jih vsrkajo preko korenin. Prav tako pa med delci organske snovi nastanejo prazni prostori, ki se napolnijo z zrakom in izboljšajo prezračenost tal, kar je še posebej pomembno na slabo odcednih glinenih tleh.

Kako izbrati kakovostno organsko gnojilo?

Na policah trgovin se vsako leto pojavlja veliko različnih organskih gnojil različnih proizvajalcev in različnih cenovnih razredov. Zavedati se morate, da je za dobro uspevanje rastlin pomembna stalna in dobra sestava tal, zato je izbira kakovostnega in enostavnega organskega gnojila ključna.

Priskrbite si brezplačni vodič: ORGANSKO GNOJENJE

V brezplačnem vodiču ZAKAJ JE POMEMBNO ORGANSKO GNOJENJE? strokovnjaki na enem mestu izpostavljajo vse pomembne vidike organskega gnojenja. V branje ga priporočamo vsem, ki želite izvedeti vse od a do ž o organskem gnojenju in se želite pred nakupom dobro informirati.

V NJEM LAHKO PREBERETE:

  • Katere so koristi organskega gnojenja?
  • Katere vrste organskih gnojil poznamo?
  • Ali je za organsko gnojenje boljši goveji ali piščančji gnoj?
  • Predstavili vam bomo napotke za pravilno gnojenje.
  • Kakšni so postopki gnojenja?
  • In še mnogo uporabnih nasvetov. 

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Za največji uspeh uporabite:

Dolgodelujoče organsko gnojilo v obliki pelet za večjo rodnost tal in izboljšano kakovost in količino pridelka.

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.