10 najpogostejših napak pri sajenju sadnega drevja

Čas branja: 3 min

Sadje, ki ga kupimo v trgovini, ni nikoli tako okusno kot tisto, ki ga pridelamo sami. Na srečo za to, da sadno drevo posadimo doma, ne potrebujemo velikega sadovnjaka, ampak zadošča že majhen vrt pred hišo. Paziti pa moramo, da sajenje izvedemo na pravilen način.

5 osnovnih pravil za sajenje sadnega drevja in jagodičevja

 1. Najprimernejši čas za sajenje sadik sadnih dreves je od konca oktobra do začetka maja. Kupujmo le sadike priznanih domačih pridelovalcev.
 2. 40 cm globoko sadilno jamo do polovice zasujemo z izkopano zemljo (s tem smo zemljo zrahljali). Nato damo vanjo sadiko in korenine zasujemo z vnaprej pripravljeno mešanico sadilnega substrata in zemlje v razmerju 1:3. Sadiko posadimo kakih 10 cm višje kot je površina zemlje, ker se bo zemljina še posedla. Pazimo na višino cepljenega mesta nad zemljo (8 do 20 cm), da bo sadika posajena tako globoko, kot je rasla v drevesnici.
 3. Okrog posajene sadike dobro poteptamo in zalijemo, da se korenine bolje sprimejo z zemljo. Okoli posajene sadike potresemo 100 % organsko gnojilo Plantela Organik za sadike.
 4. Poleg posajene sadike postavimo v oddaljenosti 10 – 15 cm oporo in sadiko privežemo nanjo. Če po sajenju sledi sušno obdobje, zalivanje večkrat ponovimo. Ne pozabimo na zaščito sadik pred boleznimi in škodljivci, saj ti lahko že v prvem letu popolnoma zatrejo rast sadike.
 5. Sadiko sadnega drevja in jagodičevja po sajenju obvezno prikrajšamo. Tako vzpodbudimo rast sadike in obraščanje na ustrezni višini. Navodila za prikrajšanje so navadno priložena kupljeni sadiki. Neobraščeno sadno sadiko prikrajšamo 20 cm nad višino, kjer želimo imeti prve veje, obraščeno sadiko pa prikrajšamo približno 50 cm nad zadnjimi poganjki. Posebnost je sadika breskve, ki jo moramo močno prikrajšati. Neprikrajšane sadike šibko odganjajo in se slabo obraščajo ter na nepravem mestu.
Sadike jagodičja po prikrajšavi
Sadike jagodičja pred prikrajšavo
Sadne sadike po prikrajšavi: a) obraščena, b) neobraščena c) breskev
Sadne sadike pred prikrajšavo: a) obraščena, b) neobraščena c) breskev

10 najpogostejših napak pri sajenju sadnega drevja

 1. Izberemo napačno sorto glede na tla, kamor želimo posaditi drevo. Dobro je poznati vrsto ustrezne podlage in bujnost razrasta naše sadike.
 2. Izberemo nepravilne podlage glede na možnosti v vrtu – podlaga je podzemni del rastline, ki določa, kako visoko bo drevo zraslo.
 3. Če bomo na izbrano mesto posadili enako sorto drevesa, katerega smo odstranili zaradi težav ali bolezni, se bodo te težave prenesle na novo sadiko.
 4. Sadike posadimo pregosto eno poleg druge. Ko zrastejo, senčijo druga drugo in zato slabo rodijo.
 5. Uporabimo prevelike količine gnoja, komposta ali sadilnega substrata in/ali ga damo neposredno na korenine, kar korenine zažge in sadike propadejo.
 6. Sadike posadimo pregloboko. Različne sorte, zahtevajo različne velikosti in globine sadilnih jam. V primeru preglobokega sajenja, se zemlja rada še naknadno posede.
 7. Oporni količek zabijemo v sadilno jamo preden vanjo posadimo sadiko. Tako na poškodujemo korenin, hkrati pa poskrbimo za ustrezen odmik količka od debla.
 8. Sadik po sajenju ne zalijemo. Čeprav jesensko ali pomladansko vreme navadno poskrbi za nekaj vode, le-ta ne zadostuje za novo sadiko.
 9. Sadik po sajenju ne prikrajšamo, s čemer sadika ni spodbujena k rasti.
 10. Opustimo jesensko gnojenje. Tudi po zaključeni sezoni, drevo potrebuje hranila.

100% organsko gnojilo Plantela Organik za sadike je rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njega izjemno ponosni, smo gaoznačili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.Vanes Husić, univ. dipl. inž. agr.

Avtor članka je Plantellin strokovnjak Vanes. Je predan vrtnar, ki skrbi za domač vrt in sadovnjak. Svoje znanje in praktične izkušnje deli v številnih člankih, televizijskih in radijskih oddajah ter na predavanjih in delavnicah. S svojim šarmantnim glasom vam tudi bo svetoval pri delu na domačem vrtu in sadovnjaku na brezplačni številki 080 2881.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: