10 nasvetov za večji pridelek

Čas branja: 7 min

Spomladi smo s polno vnemo prekopali naš vrtiček, ga pognojili, posejali semena in zasadili mlade rastline. Pri vrtnarjenju ni le pomembno, kaj smo že naredili, ampak tudi, kaj lahko še storimo, da izkoristimo potencial našega vrta v celoti. Zato se sprašujemo: Kako lahko izboljšamo svoj pridelek, tako da bo čim večji, kakovosten in zdrav?

V tem članku vam bomo predstavili 10 dragocenih nasvetov, ki vam bodo pomagali doseči prav to. Od razumevanja pravilnega zalivanja in gnojenja, do zaščite pred škodljivci in boleznimi, bomo odkrili skrivnosti vrtnarskega uspeha. Prav tako bomo raziskali pomen pravilnega obiranja pridelkov, ustrezne osvetlitve ter vzpostavljanja ravnotežja v vrtu.

1. Pravilno zalivanje vrta

Pravilno zalivanje lahko zelo prispeva k dobremu razvoju rastlin, predvsem pa njihovemu zdravju. Predvsem moramo vedeti, katere rastline lahko zalivamo po listih in katere to slabše prenašajo. Za zalivanje in škropljenje po listih bodo hvaležni: solata, radič, pesa in redkvice.

Medtem ko  škropljenja po listih prav gotovo ne marajo: paradižnik, fižol, zelena, bučke, kumare itd. Paradižniku celo tako zelo ni všeč, da zaradi omočenosti listov kdaj tudi zboli. Zato se potrudimo, da med zalivanjem močimo samo tla, mogoče tudi preko narobe obrnjenih odrezanih plastenk ob rastlinah.

Če je le mogoče, za zalivanje uporabljajmo deževnico, ogreto na zunanjo temperaturo. Spomladi, ko temperature še niso previsoke, zalivajmo zjutraj, poleti pa se še bolj obnese večerno zalivanje, da si rastline ponoči v hladu opomorejo.

Zalivajmo rajši manj pogosto, pa takrat temeljito, pravimo, da v bistvu vrt namakamo. Če pa imamo možnost, si omislimo kapljični namakalni sistem.

Koliko zalivanja potrebujejo vrtnine?

veliko zalivanjamalo zalivanja
ParadižnikKorenje
PaprikaFižol
BučkeRukola
KumareŠpinača
JajčevciČebula
KrompirČesen
ZeljePeteršilj
BrokoliBlitva
CvetačaRukola
RepaPastinak
Rdeča pesaKoleraba
PorArtičoka
MeloneRedkvice
BučeZelena
LubenicaRabarbara
RadičDrobnjak
SolataTimijan
EndivijaRožmarin
MotovilecTimijan

Na pomanjkanje vode se bodo rastline odzvale z odpadanjem cvetov in cvetnih popkov, ušle bodo v cvet, nekatere bodo venele, plodovi pa lahko tudi malo zagrenijo (kumare). Listi se bodo zvijali, saj le tako lahko zadržijo izhlapevanje vode.

2. Primerno dognojevanje rastlin

Včasih poleti opazimo, da rastline slabše rastejo ali pa imajo morda svetlejše liste. Naš naravni odziv na to je seveda dognojevanje. Večinoma pa ne gre za to, da primanjkuje hranil, temveč bolj za preprosto previsoke temperature, ki nekaterim rastlinam (npr. kapusnicam) ne odgovarjajo, ali pa za zbita tla. Prilagodite gnojenje glede na potrebe posameznih rastlin in upoštevajte navodila na embalaži gnojil.

Poleti bodo vrtnine najbolj hvaležne za krepitev s pripravki na osnovi alg, zato jim redno dodajamo Bio Plantella Vrt

3.  Redno odstranjevanje plevela

Redno odstranjevanje plevela je pomembno, saj plevel tekmuje z rastlinami za vodo, hranila in svetlobo. Plevel lahko zavira rast vrtnih rastlin in zmanjšuje njihov pridelek, saj ustvarja senco ter ovira njihov dostop do svetlobe in zraka. Lahko je tudi gostitelj škodljivcev in bolezni, kar predstavlja dodatno tveganje za zdravje vrtnih rastlin.

Redno pregledujte svoj vrt in odstranjujte plevel, ko se pojavi, saj le-to omogoča boljšo prezračenost tal, kar spodbuja zdrav razvoj koreninskega sistema rastlin. Bodite previdni, da pri odstranjevanju plevela ne poškodujete koreninskega sistema vaših rastlin.

Poleg tega, da odstranjevanje plevela izboljšuje estetski videz vrta, tudi prispeva k ohranjanju ravnovesja in zdravja ekosistema vrta ter omogoča, da vrtni pridelki uspevajo v najboljših pogojih.

4. Na vrtu uporabljamo primerno zastirko

Tla prekrivamo tudi z zastirko, ki preprečuje rast plevelov, zadržuje vlago in ščiti tla pred močnimi nalivi. Najboljše zastirke so slama, miskant, pokošena trava in ovčja volna. Kadar imamo na vrtu težave s polži in drugimi škodljivci, za zastiranje uporabimo praprot, bezeg in zelišča.

O izbiri idealne zastirke zase lahko preberete nasvet strokovnjakov Kluba Gaia o prednostih in slabostih zastirk in katero zastirko se splača izbrati.

5. Nekaterim vrtninam je potrebno dodajati kalcij

Vrtnine v času intenzivne rasti in oblikovanja plodov potrebujejo več kalcija. Ta se v tleh izredno hitro izpira, zato ga je treba dodajati s foliarnimi gnojili. Najpogostejši znaki pomanjkanja kalcija :

  • Pri kapusnicah odmirajo notranji listi, propadajo brsti, rjavijo robovi mladih listov, cvetača pa ima lahko steklaste rože.
  • Fižol je zbite rasti, listi rumenijo, mladi poganjki venijo, stroki pa so nepravilno razviti.
  • Pri paradižniku, papriki in jajčevcu opazimo črno gnilobo okoli muhe plodov.
  • Na bučnicah se sušijo plodiči.

Kalcij dodajamo z organskim kalcijevim gnojilom Bio Plantella Kalcijem za paradižnike, ki ima trojno delovanje. Je biostimulant za rastline, gnojilo in obenem pomaga pri boljšem prenosu kalcija in ostalih mikroelementov v rastlino. Uporabljamo ga od oblikovanja ploda do zrelosti vsakih 7 – 10 dni v koncentraciji 30 – 40 ml / 10 l vode.

6. Zelena dela na vrtninah

Pri nekaterih plodovkah je pomembno tudi vršičkanje, odstranjevanje zalistnikov in spodnjih listov na rastlini. Še posebno je vse to pomembno pri paradižniku.

Razlikujemo med nizkimi determinantnimi in visokimi nedeterminantnimi sortami paradižnika. Nizkih sort paradižnika ne vršičkamo in jim tudi ne odstranjujemo zalistnikov. Visoke sorte pa je potrebno vršičkati in odstranjevati zalistnike.

Vršičkanje pomeni, da odstranimo glavni poganjek in tako ustavimo rast rastline, zato večino hranil dobijo plodovi. Zgodnji paradižnik vršičkamo nad četrtim ali petim cvetnim grozdom.

Pozni paradižnik v toplejših področjih vršičkamo nad sedmim cvetnim grozdom, v kontinentalnem delu pa nad šestim cvetnim grozdom.

Vršičkamo tako, da nad zadnjim cvetnim grozdom pustimo še dva lista, ki kasneje prehranjujeta plodove. Zalistniki so poganjki, ki rastejo v pazduhi listov. Zalistnike odstranjujemo v suhem vremenu, ko še niso daljši od 3 do 4 cm.Za boljši pridelek paradižnika odstranimo tudi liste do prvega cvetnega stebla.

7. Zaščita vrta in rastlin po neurjih

Neurja z močnim dežjem, sodro ali točo lahko naše vrtnine precej poškodujejo.

Paradižnik, kumare, bučke, jajčevec in paprike bodo preživeli, če je steblo ostalo in so prva kolenca živa, bo pa seveda manjši pridelek. Solata, endivija in radič, ki še nimajo glav, se bodo ravno tako obrasli. Obrastejo se tudi rdeča pesa, peteršilj in krompir, malo slabše pa korenček.

Po neurju odstranimo vse polomljene in poškodovane dele in rastline takoj poškropimo z ekološkim varovalnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio plantella Natur.

Dva dni pozneje poškropimo še s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita, ki vsebuje vitamine B, aminokisline in huminske kisline za hitrejšo regeneracijo. Zemljo zrahljamo, da lahko ponovno sprejema vodo in hranila. Če smo jo zastrli z zastirko, bomo preprečili zbitost tal.

8. Zaščita rastlin pred boleznimi

Če želimo na vrtu zmanjšati naval bolezni, poleti ne dognojujemo z dušikom, temveč za krepitev uporabimo pripravke na osnovi alg Bio Plantella Vrt. Vrtnine redno preventivno škropimo z naravnim varovalnim sredstvom Bio Plantella Natur, paradižnike pa z Bio Plantella Vital.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

9. Zaščita rastlin pred škodljivci

Rastline redno pregledujemo in jih škropimo s pripravkom Bio Plantella Thymi, ki isnekte odvrača od rastlin. Za zastirko uporabimo močno dišeča zelišča, ki škodljivce s svojim vonjem zmedejo.

Ob vrtninah sadimo: česen, čebulo, redkvice, kumino, timijan, žajbelj in šetraj. Izogibamo se modri barvi na vrtu, ker privlači tripse. Nekatere vrtnine prekrijemo z mrežami, nastavimo pa tudi Bio Plantella Rumene lepljive plošče proti čebulni muhi, ki zmanjšajo naval drugih letečih škodljivcev.

Za zaščito vašega vrta pred škodljivimi strunami uporabite vabo Bio Plantella Stop strune, ki ponuja trajno in okolju prijazno rešitev. Uporaba je zelo preprosta – v pokrov vabe namestite ampulo s feromonom in vabo zakopljete v tla na vašem vrtu, pri čemer ena vaba zadostuje za celoten vrt. Vaba vsebuje feromon – spolni hormon, ki privablja odrasle samce hrošča pokalice, vendar zaradi njihove slabe letalne sposobnosti ne morejo iz nje izleteti.

S tem preprečujemo njihovo razmnoževanje in nastanek strun. Vendar pa je treba opozoriti, da je rešitev kompleksna, saj imajo hrošči dolg razvojni krog. Ličinke lahko ostanejo v tleh več let, običajno med 3 in 5 leti. Zato se kljub uporabi vabe v prvih letih lahko še vedno pojavljajo ličinke iz prejšnjih let, ki povzročajo škodo. Za obvladovanje njihovega števila v tleh lahko uporabimo različne kratkodelujoče metode, kot so postavljanje prerezanih jabolk itd. Feromon v vabi deluje približno 3 mesece, nato pa ga enostavno zamenjamo z novo ampulo Bio Plantella Stop strune Feromonske vabe.

Za pravočasno prepoznavanje težav v vrtu in pravilno ukrepanje si pomagamo s Plantellinim slikovnim vodičem SOS Vrtnar.

10. Pravočasno obiranje pridelka

Pravočasno pobiranje pridelkov z vrta je ključnega pomena za zagotavljanje optimalne kakovosti, svežine in hranilne vrednosti. Ko pridelki dosežejo zrelost, je pomembno, da jih pobiramo pravilno, saj to omogoča njihovo najboljšo izrabo. Pobiranje pridelkov ob pravem času preprečuje, da bi postali pretrdi, prezreli ali gnili, kar bi zmanjšalo njihovo privlačnost in užitnost, hkrati pa to tudi spodbuja rast novih plodov in nadaljnje cvetenje rastlin, kar podaljšuje čas pridelovanja.

Z rednim in pravilnim pobiranjem pridelkov ohranjamo tudi urejenost vrta in preprečujemo razvoj škodljivcev in bolezni, ki se lahko širijo prek prezrelih ali gnilih plodov.

Sledite priporočilom glede zrelosti pridelka in ga obirajte pravočasno. Ne puščajte pridelka na vrtu dlje, kot je potrebno, saj lahko to povzroči izgubo kakovosti in poslabšanje okusa.

Plantellini strokovnjaki smo za vas naredili pregled vrtnin z njihovimi glavnimi značilnostmi in potrebami, vključili pa smo tudi koledar pobiranja.

Preverite >>>Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Navdušenje nad bogatim pridelkom uporabnikov Plantelle

Nepogrešljivo pri moji samooskrbi

Največji uspeh in dosežek je prav gotovo Plantellin izdelek Arion proti polžem. Že nekaj let se hočem znebiti te nadloge, poskušala sem že vse mogoče. Nato pa sem se odločila, da poskusim še Bio Plantella Arion. Od lanske pomladi pa…

FANI BORŠTNAR, TRŽIŠČE
Priporoča: Bio Plantella Arion

Pridelek je bogat in zdrav, mi pa veseli.

S plodovi našega vrta se prehranjuje šestčlanska družina in odkar uporabljamo Plantello, lahko s presežkom razveselimo tudi prijatelje.

NATAŠA SVENŠEK, Podlehnik
Priporoča: izdelki Plantella za vrt

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: