8 trendov za modni okrasni vrt

Tudi v svetu vrtnarjenja je sledenje trendom bistvenega pomena, saj s tem naše okolje prilagajamo smernicam priznanih vrtnarjev, ki največji poudarek dajejo na lep izgled in dobro počutje v domačem okolju. Zato letošnji okrasni vrt narekujejo zasaditve, ki posnemajo naravo z mehkimi in valovitimi linijami pri oblikovanju. Preverite, kakšne so možnosti in kako se oblikovanja okrasnega vrta lotiti na pravilen način.

  1. Zasnujte idejo okrasnega vrta v stilu naravnega kotička ob ljubki gozdni hišici. V vrtu naj vlada naravni red, rastline naj se prepletajo. Kombiniramo v ozadju drevesa, spodaj pa grmovnice in trajnice.
  2. Kar osrečuje vrtnarja bolj kot barva in lep pridelek? Bogate barve cvetov, listja, lubja in jagodičja pospeši bitje našega srca. Mešamo užitne in okrasne rastline: med solato naj rastejo vijolice, med kapusnicami okrasne koprive, med jagodami iskrivke. V tem slogu okrasnega vrta igrajo veliko vlogo tudi enoletne in trajnice, vključimo pa lahko tudi rastline, na primer kane, ki nas med opazovanjem popeljejo v tropske kraje.
  3. Bujnim cvetočim rastlinam dodajmo protiutež, zato v okrasni vrt zasadimo kontrastne temnolistne rastline kot so temnolistni bezeg, temnolistna spirea , hojhere, čokoladna albicija ipd.
  4. Za poudarek višine in posadimo plezalke, kot so sroboti ali plezave vrtnice. Omehčale bodo ostre linije gradbenih elementov in zabrisale mejo med notranjim in zunanjim delom vrta.  V ta namen se poslužimo tudi zasaditev okrasnih rastlin v velike lonce. Uporabimo zemljo za okrasne rastline Plantella Premium.
  • Ne pozabite na kotiček za sprostitev med zelenjem in rastlinami, ki privabljajo ptice, metulje in čebele. V okrasni vrt uvrstimo čim več rastlin, ki bodo bogato cvetele v vseh letnih časih in privabljale opraševalce. Bogastvo rastlinja dopolnimo tudi s hišicami za insekte, zasnujemo pa lahko tudi ribnik ali zavetje za ježe.
  • Z umirjenimi in skladnimi barvami ter dišečimi rastlinami, kreiramo okrasni vrt za mir in harmonijo. Manjkati ne smejo sivke, mete, španski bezeg, dišečnik, lonicere, vrtnice in različne dalije. Ne pozabimo pa tudi na zelišča, ki lahko odlično dopolnijo modni izgled okrasnega vrta, hkrati pa nam je zdravje na dosegu roke.
  • Za popolno raznolikost na okrasnem vrtu pustimo tudi odcvetele rastline in plevele. Vrt je lep v vseh letnih časih.
  • Zaradi nepredvidljivih klimatskih razmer izbiramo rastline, ki so za  oskrbo manj zahtevne in prosti čas raje namenimo počitku in uživanju z rastlinami in živalmi, ki nam jih ponuja naša letošnja zasaditev.

AVTOR IN FOTOGRAFIJE: Loreta Vlahovič


Želite izvedeti še več strokovnih nasvetov za sanjsko zelenico? 

Poiščite še več nasvetov Plantelline strokovnjakinje v brezplačnem vodiču: Kako ustvarimo sanjsko trato? , v katerem so strnjeni praktični napotki o setvi in pripravi tal, nujnih opravilih za nego zelenice in idealnem času zanje ter reševanju največjih težav na trati, kot so mah, plevel in druge težave. Vse, kar morate vedeti, da boste v žametni trati uživali do pozne jeseni. 

Naložite svoj brezplačni vodič: Kako ustvarimo sanjsko trato?

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: