Ali pravilno negujete balkonske rastline?

Balkonske rastline, kot so pelargonije, surfinije, milijon zvončki in druge, porabijo za svojo rast in cvetenje veliko hranil, če želimo da v samo nekaj mesecih v majhnem koščku substrata poženejo veliko listov in bujno cvetijo. Od naše oskrbe in seveda malo tudi od sreče z vremenom je odvisno, ali bodo s svojim razkošnim cvetenjem paša za oči ali pa samo bleda senca same sebe.

Balkonske rastline začnemo gnojiti 3 – 4 tedne po sajenju v korita. Če smo uporabili kakovostno zemljo za sajenje Plantella Balkonia ali Plantella Premium, so imele rastline v tem času popolnoma dovolj rastline dovolj hranil vsaj za ta čas popolnoma dovolj.

Potrebno se je zavedati, da so balkonske rastline ob sajenju še majhne, listov ni veliko, večina pa takrat niti še ne cveti. Zato so v tem obdobju hranila v substratu popolnoma dovolj za njihov začetni razvoj. Če bi v tem obdobju dognojevali, bi bila v zemlji prevelika koncentracija soli, rastline pa bi se odzvale s poškodbami v obliki rumenih listnih robov in venenja.

Po 3 – 4 tednih pa korenine hranila iz zemlje izčrpajo, rastline pa so že malo zrasle in tudi začele cveteti. Njihove potrebe se od tu naprej strmo povečujejo. Zato je nujno, da začnemo z dognojevanjem. Tu pa lahko naredimo kar nekaj napak.

Pri gnojenju balkonskih rastlin upoštevamo:

  1. Da imajo različne rastline različne potrebe do dognojevanju. Skupaj sadimo rastline s podobnimi potrebami.
  2. Da rastline, ki bogato cvetijo in jih zato tudi gojimo, potrebujejo drugačna hranila od strukturnih rastlin, ki predvsem rastejo.
  3. Da suhih rastlin ne smemo dognojevati. Najprej jih je potrebno dobro zaliti, kakšno uro kasneje pa jih lahko tudi dognojimo.
  4. Žejne rastline so tudi lačne rastline, saj rastline brez vode hranil ne morejo sprejemati.
  5. Voda, v katero zmešamo gnojilo, mora biti ogreta na zunanjo temperaturo.

Balkonske rože imajo različne potrebe po dognojevanju

Balkonska rastlinaPotrebe po hranilihDognojevanjeGnojiloKoncentracija
surfinije, petunije, milijon zvončkizelo velike2 x tedensko, v sezoni lahko tudi 3 x tedenskoPlantella Tekoče specialno gnojilo za surfinije70 ml / 5 l vode
pelargonije, bršljankesrednje1 x tedensko, v sezoni lahko tudi 2 xPlantella Tekoče specialno gnojilo za pelargonije70 ml / 5 l vode
begonijemanjše1 x na 14 dni, v sezoni 1 x tedenskoPlantella Cvet15 ml / 2 l vode
vse ostale cvetoče rastlinesrednje1 x tedenskoPlantella Cvet15 ml / 2 l vode
strukturne zelene rastlinevelike1 – 2 x tedenskoPlantella List15 ml / 2 l vode

Kako pravilno gnojimo balkonsko cvetje v mešanih zasaditvah?

Kadar sadimo skupaj različne rastline, pazimo, da združujemo tiste s približno enakimi potrebami po hranilih. Če so si preveč različne, jih raje posadimo vsako posebej v korito ali lonec.

Korita, zasajena samo z zelenimi strukturnimi rastlinami, dognojujemo z gnojilom na osnovi alg in vitaminov Plantella List. Če imamo v koritu samo cvetoče rastline, pa z gnojilom Plantella Cvet.

Če so v istem koritu rastline, ki cvetijo in strukturne rastline (kar je tudi najbolj pogosto), za dognojevanje uporabimo Plantella Cvet. Ta je obogaten z vitamini in izvlečki morskih alg. Vsebuje zlasti vitamine iz skupine B (predvsem B1 in B6), ki skrbijo za večjo odpornost in lepši videz rastline. Vsebnost in razmerje hranil je povsem prilagojeno potrebam cvetočih rastlin.

Za cvetoče rastline je še posebej pomembno, da poleg dušika za rast dobijo tudi dovolj kalija in fosforja, ki zagotavljata cvetenje in mikroelemente, železo, magnezij in mangan, ki poskrbijo med drugim tudi za lepo barvo listov in cvetov.

Rastline, ki niso dovolj prehranjene, hitreje podležejo različnim neugodnim vremenskim pogojem, boleznim in škodljivcem. Za lažje prepoznavanje težav na balkonskih rastlinah in pravilno ukrepanje uporabite Plantellin slikovni vodič SOS Vrtnar.


Najlepše balkonske zasaditve

[Prenesite vodič]

Sajenje balkonskih korit, lončkov in posod s sezonskimi rožami, zelišči ali zelenjavo je opravilo, ki se ga največkrat lotimo spomladi. Če želimo biti z izbranimi balkonskimi zasaditvami za poletje zadovoljni vse do pozne jeseni, se moramo primerno pripraviti.

V našem brezplačnem vodiču boste lahko izvedeli, kako z malo truda ustvariti najlepše balkonske zasaditve:

  • cvetoče in dišeče
  • moderne zelene ali
  • uporabne, z zelišči in domačo zelenjavo.

Naloži vodič>>>

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Odlično!

S Plantello zalivam rože! 👌🌸🌹🌷🥀🌺

MARIJA BUKOVŠEK
Priporoča: izdelki Plantella za balkonsko cvetje

Naša okna so krasna

Ob redni uporabi Plantella gnojil so rezultati vidni🤩

SMILJANA ANIČ
Priporoča: izdelki Plantella za okrasno cvetje

Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: