Asimina dobro uspeva tudi pri nas

Čas branja: 3 min

Asimina ali indijanska banana je atraktivna sadna vrsta, ki je zadnja leta zelo zaželena na naših vrtovih, a ne brez razloga. Izvira iz severovzhodnih predelov ZDA, je zelo prilagodljiva, zdrava in  nezahtevna, zato jo tudi pri nas priporočamo za domači vrt.

V višino zraste do 5 metrov, zato moramo na vrtu zanjo imeti dovolj prostora. Mlada drevesa so zelo občutljiva na visoke poletne temperature. Jeseni postane njeno listje zlato obarvano, zato je tudi lepo okrasno drevo. Odraslo drevo zimo prezimi brez težav, saj ni občutljiva na nizke temperature pozimi, prenese tudi do -25 ⁰C.

Razmnoževanje in sajenje asimine

Doma lahko asimino vzgojimo iz semena, ko seveda pojemo plod. Vendar bomo dobili sejanca, ki ga je potrebno cepiti s cepičem žlahtne sorte. Sadiko asimine vzgajamo v zemlji Bio Plantella Organska zemlja. Pri cepljenju zamažemo nastalo rano s cepilno smolo Bio Plantella Arbosan.

Za sajenje v domačem vrtu izberemo vedno le cepljene samooplodne sorte (Sunflower, Prima). Za nakup sadike indijske banane povprašajte v bližnji drevesnici ali vrtnariji.

Asimini ugajajo globoka, humozna in odcedna tla. Ob sajenju rastlino pognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik v obliki pelet. Tolerantna je tudi za apnena (bazična tla s pH-vrednostjo nad 7), ne prenaša pa težkih tal, kjer zastaja voda. Prvi dve leti drevo raste počasi, dokler se  dobro ne ukorenini, potem pa raste hitreje oz. odvisno od rastnih razmer.

Sadilna jama naj bo globoka okoli 40 cm in široka okoli 80 cm. Če so tla težja dobro razrahljamo zemljo, da se koreninski sistem bolje razraste. Namestimo močan impregniran kol in sadiko posadimo v mrežo proti voluharju. Pri sajenju na dno sadilne jame in v zemljo okoli sadike namešamo organsko gnojilo Plantella Organik. Na koncu ga dodamo še po vrhu posajene sadike in dobro zalijemo.

Neprijeten vonj cveta.

Temni, skoraj črno-vijolični cvetovi v obliki grozdastih socvetij, iz katerih se razvije več plodov, zacvetijo v sredini aprila do začetka maja. Cvetovi so dvospolni in imajo za nas rahlo neprijeten vonj. Oprašujejo jih muhe.

Tako kot pri drugem sadnem drevju opravimo jesensko ter zimsko škropljenje s sredstvom Bio Plantella Baker. Spomladi proti škodljivcem škropimo s sredstvom Bio Plantella Ovitex, olje za škropljenje. Proti škodljivcem na listih se brani tudi sama, saj njeni listi vsebujejo naravni insekticid Asimicin. 

Pri asimini opravimo zimsko in po potrebi poletno rez. Pri rezi pazimo, da oblikujemo rastlino z enim deblom in krošnjo v obliki piramide. Izrezujemo odvečne veje in oblikujemo enakomerno razporejene etaže, saj gre za precej veliko drevo.

Sadeži asimine zorijo postopoma

Prvič rodi po treh letih. Asimina zori postopoma, od sredine septembra do sredine oktobra, ko na vrtu običajno ni drugih zrelih sadežev.

Okus asimine je eksotična mešanica manga, banane in ananasa.

Sadeži asimine prehajajo med zorenjem iz zelene v rumeno barvo. Zrele poberemo takoj ko so mehki ali isti dan, ko odpadejo na tla. Nikoli ne obiramo in nato skladiščimo zelenih nedozorelih sadežev, saj prehitro obrani plodovi ne razvijejo pravega okusa in arome. Najbolj okusni so tisti, ki dozorijo na drevesu in sami padejo na tla.

Podolgovati sadeži dosežejo dolžino 7 – 15 cm in maso celo do 500 g ter vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, mineralov ter vitaminov (kar trikrat več C-vitamina kot jabolko, veliko vitamina A in vitaminov skupine B).


Strokovnjak odgovarja: Najpogostejše težave pri vzgoji asimine

“Spomladi smo posadili asimino v primerno veliko luknjo in jo pognojili, Čez nekaj mesecev je še vedno takšna, kot ob sajenju. Kaj je narobe?”

Asimina prve dve leti dela le koreninski sistem. V tem času ne raste kaj dosti, potem pa začne dobro rast. Svetujem vam, da prve dve leti za gnojenje uporabljate organsko gnojilo Plantella Organik. Po dveh letih, ko začne odganjati pa poskrbimo tudi za založno gnojenje z mineralnim gnojilom Plantella Specialno sadjarsko gnojilo.


“Pred nekaj leti smo posadil sadiko asimine. Vsako leto požene liste, vendar ne cveti. Poleg tega mi neznani škodljivec nekoliko pogrize liste. Kaj storiti?”

Asimina lahko zacveti že po nekaj letih, lahko pa si vzame precej več let. Načeloma pričakujemo prve plodove, ko je rastlina stara najmanj 7 let, lahko pa tudi prej ali v večini primerov, kasneje. Nekaj let bi še bilo za počakati. Škodljivec, ki je napadel liste, je verjetno gosenica. Potrebno ga je ujeti na delu. V času polne rasti je potrebno pregledovati rastlino in sproti uničevati škodljivce. 


“Asimina po petih letih še vedno ne rodi. Kaj je narobe?”

Verjetno je problem v tem, da je bila sadika samoneoplodna in zato ne rodi. Vedno je potrebno kupiti cepljene sadike in sorte, ki so samooplodne. Če želite, da bo sadika rodila, je potrebno na obstoječo sadiko cepiti sorte, ki bodo rodile.


“Plodovi asimine so zelo majhni, nekateri so tudi popokali. Kaj storiti?”

Če je drevo preobremenjeno, naj se redčijo posamezni šopi plodov. Tako bodo plodovi tudi bolj debeli. Velikost, okus in ostalo je pogojeno s sorto asimine. Do pokanja plodov pri sadju pride, ko so v fazi zorenja in je obilno deževje ali pa so premočno pognojena drevesa. Ker je to asimina in če so plodovi zreli, jih enostavno takoj porabimo. 

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: