Balkonske zasaditve za sončne in senčne lege

Za svojo rast in razvoj rastline potrebujejo zadostno količino sonca. Nekatere več, druge lahko tudi malo manj. Da bodo vaše balkonske zasaditve privlačne za oko, je potrebno upoštevati, ali bodo rasle na sončni ali senčni strani. Preverite nasvet strokovnjakinje, ki svetuje kombinacijo različnih rastlin za bujno rast in čudovit izgled.


Balkonske zasaditve za sončne lege

Na izpostavljena sončna mesta posadimo rastline, ki imajo poreklo v vročih in sušnih krajih. Najboljše v ta namen so mesnate rastline z ali brez bodic in rastline z sivimi manjšimi listi, ki so mnogokrat pokrite z dlačicami, ki le te ščitijo pod pripeko. Na sivih listih ne bo prišlo do sončnih ožigov in bledenja barv. Rastline v mešanih zasaditvah so bolj odporne, saj se le-te med seboj podpirajo pri ustvarjanju ustreznejših življenjskih pogojev.

Najpogosteje uporabljana rastlina za balkonske zasaditve za sončne lege je pelargonija, ki ima poreklo v južni Afriki. Da bo čudovito uspevala, jo vzpodbudite s Plantella Specialnim gnojilom za pelargonije. Ob njej lahko sadimo sivolistni moljevec, srebrnolistno dihondro ali travo stipa.

Sončno kombinacijo sestavljajo drobni milijon zvončki, sončna vodenka Sunpatiens, pokončna pelargonija in grobeljnik

V zasaditvi na fotografiji sončno družbo sestavljajo rdeča pelargonija, ki tvori ozadje zasaditve. V ospredju se bohoti množica drobnih milijonskih zvončkov z enojnimi cvetovi. Osrednji del zasaditve zapolnjuje sončna vodenka z velikimi cvetovi in močnimi stebli, sredino lonca spredaj pa zapolni dišeči grobeljnik, ki bo ob dobri oskrbi z močnim vonjem in množico kepasto sestavljenega cvetja vse poletje mamil čebele in trosil bele cvetne lističe. Pri sajenju upoštevajte, da grobeljnik zahteva veliko vode.  


Ko sonca ni veliko

Za senčno lego štejemo mesto, ki ga sončna svetloba direktno ne doseže. To pomeni, da mesto je svetlo, vendar brez direktnega sonca. Najbolje se obnesejo fuksije, begonije, okrasne koprive in navadne vodenke.

Senčno zasaditev sestavljajo fuksije, deteljice, modra torenija in temnolistna hojhera

V rožnati zasaditvi na fotografiji v ozadju kraljujejo fuksije, sprednji del barvito zapolnijo deteljice z rožnatimi cvetovi. Okrasne deteljice pašejo skoraj k vsaki zasaditvi, le pravo sorto izberite. Pisanolistna hojhera  dopolni barvitost z listi, čisto sprednji del pa krasi modrocvetoča torenija. Rastline, ki rastejo na senčni legi, potrebujejo manj zalivanja, kot tiste na soncu. Skladno s tem naj bo tudi dognojevanje skromnejše. Na senčno lego nam barvitost prinesejo tudi razne listnate rastline kot so okrasne koprive, sladki krompir in tradeskancije.


Kaj pa nekaj vmes?

Polsenčna lega ima vsaj nekaj ur direktnega sonca skozi dan. Na tej legi uspeva večina balkonskih cvetlic. Tiste, ki so velike ljubiteljice sonca, bodo tukaj morebiti malo manj cvetele, a bodo vseeno bujne. Listnate rastline bodo na polsenčni legi pokazale svoj popoln potencial rasti.

Polsenčna zasaditev kot mešanica listnatih rastlin in cvetlic

V zasaditvi na fotografiji višino zapolnjujejo okrasne koprive, ospredje pripada svetlozeleni pijavčnici in sladkemu krompirju. Cvetje v zasaditev prinesejo milijonski zvončki in rumeno cvetoče begonije. Sredica cvetov milijonskih zvončkov je v barvi listov sosednje koprive. Zasaditev je posebno zanimiva zaradi različnih struktur listov kopriv, pijavčnice in sladkega krompirja, ki se lepo tudi barvno dopolnjujejo. Temno pisana kopriva na desni ima podobno narezljane liste kot sosednja begonija, med tem ko pijavčnica z svežino nežnih okroglih listov omehča celoto.

BESEDILO IN FOTOGRAFIJE: Loreta Vlahovič


Najlepše balkonske zasaditve [Prenesite vodič]

Sajenje balkonskih korit, lončkov in posod s sezonskimi rožami, zelišči ali zelenjavo je opravilo, ki se ga največkrat lotimo spomladi. Če želimo biti z izbranimi balkonskimi zasaditvami za poletje zadovoljni vse do pozne jeseni, se moramo primerno pripraviti.

V našem brezplačnem vodiču boste lahko izvedeli, kako z malo truda ustvariti najlepše balkonske zasaditve:

  • cvetoče in dišeče
  • moderne zelene ali
  • uporabne, z zelišči in domačo zelenjavo.

Plantella izdelki za bujno balkonsko rastlinje

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: