Bolezni, ki grozijo vašim paradižnikom in kako jih preprečiti

Čas branja: 3 min

Paradižnik je nepogrešljiva vrtnina na naših vrtovih, vendar pa zahteva posebno skrb zaradi svoje občutljivosti na vremenske razmere. Letos, ko smo priča hladni in deževni pomladi ter nepredvidljivemu poletju, so bolezni še posebej pogoste. Ko se na paradižniku pojavijo znaki okužb, je ključnega pomena, da ukrepamo hitro in učinkovito. Da bi vam pomagali ohraniti zdravje vaših rastlin, vam predstavljamo nekaj najpogostejših bolezni paradižnika in kako se z njimi spopasti.

1. Paradižnikova ali krompirjeva plesen (Phytophthora infestans)

Letošnje vlažno vreme je še posebej ugodno za razvoj te nevarne bolezni listov. Prvi značilni znaki okužbe so rjavo-sive pege na listih. Na spodnji strani listov se v vlažnem vremenu pojavi bela plesniva prevleka. Okuženi listi paradižnika pričnejo rumeneti, kasneje postanejo rjavi in se posušijo. Bolezen se razvija tudi na steblih in plodovih, kjer jo prepoznamo po rjavih pegah, ki povzročijo, da stebla in plodovi zgnijejo.

Paradižnikovo plesen najbolj učinkovito preprečimo z rednim škropljenjem z naravnim zaščitnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur. Za učinkovito zaščito rastline s pripravkom škropimo vsakih deset dni in še po vsakem dežju. Sredstvo na osnovi njivske preslice okoli rastline okrepi celično steno rastline, skozi katerega bolezen ne more prodreti.

Ker se bolezen zelo hitro širi, je pomembno takojšnje ukrepanje ob prvih znakih okužbe. V primeru močnega napada, uporabimo fitofarmacevtsko sredstvo Vivera Ortiva.


2. Pepelasta plesen (Erysiphe sp. In Leveillula taurica)

Za razliko od paradižnikove plesni, ki se močno razširi v vlažnih in deževnih letih, se pepelovke pojavljajo v suhih in toplih poletjih.

. Pepelovke prepoznamo po belih madežih na listih, ki spominjajo na površine posute s pepelom. Zaradi okužbe glive iz okuženih delov lista izhlapeva več vode, kar povzroča venenje rastlin.

Pri današnjem bogatem naboru sort izberimo odpornejše sorte, da se izognemo okužbam s pepelovko. Če pa izberemo sorto, ki nam je zelo ljuba, a ni odporna, jo od presajanja naprej tedensko krepimo s pripravkom na osnovi njivske preslice  Bio Plantella Vital. Silicij v pripravku bo okrepil rastline in zmanjšal njihovo dovzetnost za okužbe s pepelasto plesnijo.


3. Okrogla listna pegavost (Septoria lycopersici)

Okužbe z okroglo listno pegavostjo se prepoznajo po rdeče-rjavih pegah z jasnim in ravnim robom.

Sredina pege sčasoma začne svetleti in se posuši. Čeprav bolezen običajno ne povzroča večje škode, lahko ob hujših napadih rastlina izgubi velik del fotosintetsko aktivne listne površine. Zaradi izgube listne mase je rastlina slabše prehranjena in postane bolj dovzetna za napade drugih bolezni in škodljivcev.

Uravnoteženo gnojene rastline so bolj odporne na bolezni, zato priporočamo gnojenje z Bio Plantella Organsko za paradižnike.


4. Rjava žametna pegavost (Fulvia fulva)

Rjava žametna pegavost paradižnika, povzročena s parazitom Fulvia fulva, je glivična bolezen, ki prizadene liste, stebla in plodove paradižnika.

Najpogosteje jo opazimo na paradižnikih, ki so posajeni v rastlinjakih z visoko zračno vlago. Ob okužbi se na listih pojavijo žametne rjave pege, ki se postopoma povečujejo. Pregosto nasajene rastline ali neodstranjeni zalistniki lahko dodatno povečajo zračno vlago in s tem tveganje za okužbe. Učinkovita preventiva pred napadi je redno zniževanje zračne vlage v rastlinjaku s pogosto zračenjem.

5. Črna listna pegavost (Alternaria solani)

Črna listna pegavost, povzročena s patogenom Alternaria solani, je pogosta glivična bolezen paradižnika. Znana je po temnih rjavih do črnih madežih, ki se pojavijo na listih, steblu in plodovih rastline.

Bolezen zlahka prepoznamo po značilnih pegah z osrednjo črno točko, ki se širi v koncentričnih krogih. Okrog pege je list rumeno obarvan. Pege se lahko pojavijo tudi na steblih in plodovih. Spore bolezni prezimijo v rastlinskih ostankih na tleh.

Bolezen se hitro širi v vlažnih pogojih, zlasti v toplem in deževnem vremenu.

Najučinkovitejša zaščita vključuje upoštevanje kolobarjenja, zadostno sadilno razdaljo, odstranjevanje zalistnikov, redno prezračevanje rastlinjaka ter redno odstranjevanje obolelih delov rastlin z vrta. Ne pozabimo, da okuženi deli rastlin ne sodijo na kompost!6. Viroze

Okužbe z virusi na srečo niso preveč pogoste, vendar se še vedno pojavljajo. Virusi pogosto okužijo že semenski material ali sadike, kupljene v trgovini. Prav tako ne smemo zanemariti prenašanja virusov s sesajočimi škodljivci, kot so uši in resarji, ki s sesanjem rastlinskih sokov prenašajo virus z ene rastline na drugo. Med najpogostejšimi so virus mozaika paradižnika (ToMV) in virus mozaika tobaka (TMV). Poleg teh se pojavljajo tudi virus lisavosti in pritlikavosti (EMDV) ter virus pegavosti in uvelosti paradižnika (TSWV).

Virus mozaika tobaka (TMV) Vir: na povezavi

Simptomi okužb so si med seboj zelo podobni: značilen je svetlo do temnozelen mozaik na listih, drobni mehurji na listnih ploskvah in nekroze (odmiranje tkiva) na listih. Okuženi plodovi so manjši in plutasti. Viruse lahko prenašamo tudi z rokami, orodjem in obleko. Okužene rastline je potrebno takoj uničiti in odstraniti z vrta. Tobakov mozaik virus se prenaša tudi s cigaretami, zato se ne dotikajte rastlin po kajenju in ne kadite v rastlinjakih.

7. Bolezen, ki to ni – pomanjkanje kalcija

Pomanjkanje kalcija, ki se izrazi kot črna gniloba okoli muhe plodu, je pogosta težava pri paradižniku. Čeprav ni bolezen, ampak fiziološka motnja, lahko resno vpliva na kakovost pridelka. Podobno kot pri ljudeh, kjer pomanjkanje železa povzroča zdravstvene težave, lahko tudi paradižniku primanjkuje kalcija, kar pogosto opazimo na prvih plodovih, zlasti v suhem in vročem vremenu.

Pomanjkanje kalcija
Pomanjkanje kalija

Da bi preprečili to motnjo, je potrebno zagotoviti dovolj vlage v tleh in redno zalivati s sredstvom Bio Plantella Kalcij za paradižnike. S prihodom poletja je priporočljivo rastline s tem sredstvom poškropiti vsaka 2 do 3 tedne. Plodovi, ki jim primanjkuje kalcija, so še posebej dovzetni za različne okužbe, zato je pomembno, da odstranimo vse problematične plodove ali jih pojemo, če so že dovolj zreli.


Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Zadovoljni uporabniki priporočajo

Rešiteljica paradižnika!

Lansko leto sem s tekočim kalcijem rešila paradižnik, pa tekoče gnojivo Organsko za paradižnike tudi koristim.

FIKRETA ŠABIĆ
Priporoča: Bio Plantella Kalcij in 100% za paradižnike

Hvala Plantella👍

Na začetku vrta me razveseljujejo rože, naprej pa zelenjava. S Plantella izdelki vse lepo cveti, rastline so močne in vedno imam lep in obilen pridelek. Letos sem imela malo težav, sadike so kar stale na mestu, nič niso zrastle. Začela…

Marija Šalehar
Priporoča: izdelki Plantella za paradižnike

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: