Praznična božična zvezda in božični kaktus razveseljujeta

December je čas, ko se svet odene v praznične barve: svoje domove okrasimo z lučkami in okraski, med nami pa se širita veselje in radost. Med ljubitelji rastlin so v tem času še posebej priljubljene praznične sobne rastline v temno rdečih in zelenih barvah, ki s svojimi čudovitimi listi lepo popestrijo vsak prostor. Božična zvezda in božični kaktus vas lahko razveseljujeta celo leto.

Božična zvezda (Euphorbia pulcherima)

Ta čudovita cvetoča ločnica prihaja iz Mehike in v svojem naravnem okolju zraste tudi do 3 metre v višino. Tiste, ki jih imamo doma praviloma zrastejo od 30 do 45 cm in so prilagojene za vzgojo v notranjih prostorih. Zadnje čase so še posebej priljubljene sorte z nakodranimi listi, ki so nekoliko bolj trpežne.

Božična zvezda Euphorbia pulcherrima  v naravnih pogojih zraste v prekrasen, nekaj metrov velik grm.  A cvetovi so le drobni, rumeni  v sredini, na vrhu poganjka.  Glavno barvitost ji daje to, kar imamo za cvetove, to  so obarvani ovršni listi.

Božična zvezda ’Winter Rose’ ima cvetove podobne vrtnicam. Lepši primeri imajo tudi več kot 20 majhnih ’vrtnic’ v eni skledi, vendar je tudi ena sama prava paša za oči. Pa še manj zahtevna in bolj trpežna je kot ostale velikolistne zvezde.

Listi božične zvezde, imenovani brakteje, privlačijo žuželke, ki rastlino oprašijo. Božične zvezde so lahko različnih barv, v božičnem času pa so seveda najlepše tiste z rdečimi listi. Lahko jih vzgojimo sami ali pa jih kupimo v trgovini.

Vzgoja božičnih zvezd

Z vzgojo moramo začeti že konec julija. Pripravimo 10 – 15 cm dolge stebelne potaknjence z vrha rastline. Konca vtaknemo v vročo vodo da zakrkneta nato potaknjence pustimo 24 ur in posadimo v peskasto prst.

Če želimo več vrhov je potrebno vršičkanje, v nasprotnem primeru pa pustimo zgolj eno steblo. Temperatura v času gojenja ne sme pasti pod 18 °C. Najbolje uspeva v rahlo šotnati prsti in na svetlem mestu. Zato jih sadimo ali presajamo v zemljo Plantella Premium. Med gojenjem je zvezda hvaležna za veliko hranil, bogatih s kalijem in fosforjem, z dodanim borom in kalcijem. V obdobju rasti jo obilno zalivamo in škropimo z mlačno vodo, po cvetenju pa zalivanje zmanjšamo. Od junija do oktobra jo enkrat tedensko dognojimo z gnojilom za cvetoče rastline Plantella Cvet.

Božično zvezdo uvrščamo med kratkodnevne rastline, ki pa za obarvanje listov v prepoznavno rdečo, roza, pisano barvo potrebujejo dolgo noč. Vrtnarji jih za cvetenje v božičnem času temnijo že od poletja naprej. Tudi v domači hiši uporabljamo izraz, da bomo zeleno božično zvezdo »obarvali«. To pomeni, da jo izpostavimo določenim pogojem, kjer se rastlina prilagodi s spremembo barve določenih listov. 

V prvih dnevih oktobra lahko začnemo z barvanjem ovršnih listov. Če barvamo v zaprtih prostorih je pomembno, da je v času barvanja samo naravna svetloba – ko je zunaj tema, mora biti tudi zvezda v temi.  Glede na čas cvetenja je božična zvezda rastlina kratkega dne. To pomeni, da se ji cvetovi in ovršni listi začnejo razvijati šele, ko se skrajša čas dnevne osvetlitve. Za cvetenje potrebujejo 8 tednov dolgo obdobje, v katerem traja dnevna osvetlitev 10 ur ali manj. Rastline moti celo ponoči prižgana luč. Če torej želimo, da bo zacvetela okrog božiča, poskrbimo, da jo imamo 8 tednov prej na svetlobi največ 10 ur, ostalo pa v temnem prostoru.

Kako izberemo pravo božično zvezdo

Božična zvezda sorte ‘Mira’ ima nacepljene liste

Če se odločimo, da bomo svojo božično zvezdo raje kupili, pazimo, da izberemo zdravo in dobro razvito rastlino s čvrstim stebli. Pozorni smo na male rumene cvetove na vrhu rastline – priporočljivo je, da je odprtih zgolj nekaj cvetov. Če je le mogoče, se izogibamo nakupnih prostorov, kjer je rastlina izpostavljena prepihu in vdoru hladnega zraka. Domov jo prenesemo zaščiteno v papir, da se ne prehladi. Pot do doma naj bo čim hitrejša, brez dodatnih postankov, saj v nasprotnem primeru lahko rastlino usodno prehladimo. 

Če božična zvezda odvrže liste, pomeni, da je bila podvržena  prepihu, temperaturnim nihanjem ali prekomernemu zalivanju. Zato pazimo, kam jo postavimo, ko jo prinesemo v stanovanje.  

Nega in oskrba božične zvezde

Božična zvezda se najbolje počuti v svetli sobi, kjer se temperature gibljejo med 15 in 20 °C. Postavimo jih na mesto z veliko prostora in enakomernim dostopom do sončne svetlobe, stran od oken in grelnih teles, radiatorjev.

Zalivamo v podstavek, po 20 minutah (oz. ko rastlina vsrka dovolj vode) pa odvečno vodo odlijemo. Če je možno, ji zagotovimo tudi nekaj zračne vlage, zato jo v jutranjih urah redno pršimo po listih, vendar pazimo, da zmočimo samo zelene liste. Preveč zalivanja ali hladen prepih lahko povzroča odpadanje listov.

Da bo čim dalj lepa …

Hvaležna bo za ustrezno dognojevanje s tekočim gnojilo Plantella Cvet z dodanimi morskimi algami, vitamini in aktivatorji cvetenja. Redčimo ga z vodo. Za 1 liter vode zadostuje 7 ml /1l vode, tako doziranje pa je bolj enostavno in predvsem zelo natančno s priloženim pokrovčkom.

Božična zvezda za več let

Kljub vsej previdnosti se včasih zgodi, da rastlina liste odvrže predčasno. Taka božična zvezda pa nikakor ne sodi v organske odpadke, saj jo lahko ohranimo za naslednje leto. Po koncu cvetenja in odpadanju listov glavna stebla prikrajšamo na približno 10 cm in jo shranimo v hladnejši prostor s temperaturo okrog 10 °C. Pri obrezovanju božične zvezde se izloča beli mlečni sok, ki draži kožo, zato je priporočljiva uporaba zaščitnih rokavic. Da bo rastlina prešla v obdobje mirovanja, tudi zalivanje zmanjšajmo na minimum. Spomladi od marca naprej jo presadimo v kvalitetno zemljo Plantella Premium in pričnemo z rednim zalivanjem. V času rasti in nastanku braktej ne smemo dovoliti, da se zemlja izsuši, zato jo lahko zalivamo tudi dvakrat na teden, vendar pri tem pazimo na zmernost, saj lahko v nasprotnem primeru rastlino kaj hitro napade koreninska gniloba.Božični kaktus (Schlumbergera truncata)

Božični kaktus je cvetoča in povešava lončnica s sploščenimi stebelnimi členi, z nazobčanim robom. Prihaja iz jugovzhodne Brazilije, kjer so se prilagodili naravnemu habitatu deževnega gozda. Zato je to rastlina skromnih zahtev glede oskrbe in prostora in zahteva malo zalivanja, majhen lonček in svetlo mesto, pa bo zadovoljen. Čeprav jih največkrat vidimo v rožnatih in rdečih odtenkih, so najlepše barve v decembru, ko se obarvajo ognjeno rdeče.

Zgodaj spomladi kaktusu odtrgamo posamezne stebelne členke, počakamo, da se posušijo, in jih nato posadimo. Ob ustrezni mlade rastline lahko zacvetijo še isto leto. Najbolje uspevajo v senci, pozimi pa jih lahko prestavimo na bolj svetlo mesto – tega ne smemo storiti, ko rastlina nastavlja popke ali cveti, saj vsaka taka sprememba v tem obdobju poveča možnost odpada popkov in cvetov.

Nega in oskrba božičnega kaktusa

Božični kaktus postavimo v svetel prostor s temperaturo okrog 20 °C. Izogibati se moramo neposredni sončni svetlobi, da poganjki ne bodo ožgani. Hladen prepih in prenizke temperature lahko povzročajo odpadanje listov in cvetov ter propadanje rastline, previsoke pa sušenje konic in zvijanje listov. Popolna temperatura za božični kaktus je med 20 in 23°C, zato je najprimernejše mesto za kaktus v hiši. Poleti pa ga lahko postavite tudi v polsenco na teraso. V sušnih in vročih razmerah se pogosto pojavlja tudi pršica, ki povzroča bledenje listov in njihovo odpadanje. Ker je navajen na visoko zračno vlažnost, vam bo zelo hvaležen za občasno pršenje z mehko vodo.

Zalivamo ga skromno

Foto: Terezija Peganc

Pred zalivanjem se vedno prepričamo, da je zgornja plast zemlje popolnoma suha. Nikoli ga ne zalivamo z vodo direktno iz vodovoda. Ker so korenine božičnega kaktusa občutljive na z apnencem bogato vodo, naj voda postoji na sobni temperaturi kak dan ali dva pred zalivanjem, še bolj primerna je deževnica. Tako kot pri božični zvezdi tudi pri božičnem kaktusu po cvetenju količino vode zmanjšamo, kaktus pa prestavimo v neogrevan prostor. S tem ga prisilimo h kratkemu počitku. Poleti ga prenesemo na prosto, v zavetno lego, s čimer utrdimo stebelne člene in spodbudimo cvetenje. Gnojimo ga s tekočim gnojilom za cvetoče rastline Plantella Cvet.

Božični kaktus za več let

Božični kaktus je primerno čim manj prestavljati. Za dober razvoj priporočamo presajanje na dve leti. Pri presajanju božičnega kaktusa uporabimo kakovostno zemljo Plantella Premium. Da bo zemlja res odcedna, ji primešamo Plantella Kremenove peske. Da vzdržujemo čim daljše cvetenje, jih dognojujemo mesečno s tekočim gnojilom Plantella Cvet. To ima dodane morske alge za večjo odpornost rastlin na šoke. V stanovanju je to nizka zračna vlaga in višja temperatura ter manjko svetlobe. V času od pomladi do pozne jeseni božični kaktus praviloma ne cveti, zato v tem času uporabljamo gnojilo za zelene sobne rastline, Plantella List. Dognojujemo mesečno. Pazimo, da kaktus zmerno zalivamo, saj kaktusi ne plavajo. In hitro pride do koreninske gnilobe in uničenja rastline.Nevenka Breznik Beton, uni. dipl. agr.

Avtorica prispevka je Plantellina strokovnjakinja Nevenka. Zaljubljena je v lepo oblikovane vrtove in specializirana na področju ekološkega vrtnarjenja. Že dvajset let se ukvarja s svetovanjem na temo ekološkega vrtnarjenja in varstva rastlin, svoje znanje pa deli v člankih, vodičih in na predavanjih.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: