Božični kaktus naj nas razveseljuje celo leto

Prihaja čas, ko se božični kaktus pokaže v vsej svoji slavi. Njegovi sočni in sploščeni listi postanejo pravo praznično okrasje, ki dopolnjuje čarobnost prazničnega obdobja. Da bi ta čudovit kaktus ostal v vrhunski formi in vas razveseljeval s svojim cvetenjem, je potrebna posebna skrb. V tem članku bomo raziskali ključne korake in nasvete za uspešno nego božičnega kaktusa, da bo vaš dom oživel s prazničnim vzdušjem skozi celo leto.

Božični kaktus (Schlumbergera truncata)

Božični kaktus je cvetoča lončnica z značilnimi sploščenimi stebelnimi členi in nazobčanim robom. Izvira iz jugovzhodne Brazilije, kjer so se prilagodili naravnemu habitatu deževnega gozda. Zato je rastlina nezahtevna glede oskrbe in prostora, ter potrebuje malo zalivanja, majhen lonec in svetlo mesto.

Čeprav najpogosteje opazimo božične kaktuse v rožnatih in rdečih odtenkih, zasijejo v najlepših barvah prav v decembru, ko se stebelca ognjeno obarvajo rdeče. Odkrijte čar te nenavadne rastline, ki vam bo s svojimi čudovitimi cvetovi polepšala praznično obdobje.

Zgodaj spomladi kaktusu odtrgamo posamezne stebelne členke, počakamo, da se posušijo, in jih nato posadimo. Ob ustrezni mlade rastline lahko zacvetijo še isto leto. Najbolje uspevajo v senci, pozimi pa jih lahko prestavimo na bolj svetlo mesto – tega ne smemo storiti, ko rastlina nastavlja popke ali cveti, saj vsaka taka sprememba v tem obdobju poveča možnost odpada popkov in cvetov.

Nega in oskrba božičnega kaktusa

Božični kaktus naj bo postavljen v svetel prostor s temperaturo okrog 20 °C. Pomembno je, da se izogibamo neposredni sončni svetlobi, da ne bi ožgali poganjkov. Hladen prepih in prenizke temperature lahko povzročijo odpadanje listov in cvetov ter propadanje rastline, medtem ko previsoke temperature lahko privedejo do sušenja konic in zvijanja listov. Idealna temperatura za božični kaktus je med 20 in 23 °C, zato je najprimernejše mesto zanj v hiši. Poleti ga lahko postavite tudi v polsenco na teraso.

V sušnih in vročih razmerah se pogosto pojavlja pršica, ki povzroča bledenje listov in odpadanje. Ker je božični kaktus navajen na visoko zračno vlažnost, bo hvaležen za občasno pršenje z mehko vodo. S pravilno nego boste ohranili zdravje in lepoto vašega božičnega kaktusa.

Zalivamo ga skromno

Foto: Terezija Peganc

Pred zalivanjem vedno preverimo, ali je zgornja plast zemlje popolnoma suha. Nikoli ne zalivamo božičnega kaktusa z vodo neposredno iz vodovoda. Ker so korenine občutljive na vodo, bogato s kalcijem, je priporočljivo, da voda postoji na sobni temperaturi vsaj dan ali dva pred zalivanjem; še bolje je uporabiti deževnico.

Podobno kot pri božični zvezdi, tudi po cvetenju količino vode zmanjšamo, kaktus pa prestavimo v neogrevan prostor, kar mu omogoči kratek počitek. Poleti ga lahko premestimo na prosto, v zavetno lego, s čimer utrdimo stebelne člene in spodbudimo cvetenje. S temi preprostimi koraki ohranjate zdravje in vitalnost vašega božičnega kaktusa. Gnojimo ga s tekočim gnojilom za cvetoče rastline Plantella Cvet.

Božični kaktus za več let

Božični kaktus je primerno čim manj prestavljati. Za dober razvoj priporočamo presajanje na dve leti. Pri presajanju božičnega kaktusa uporabimo kakovostno zemljo Plantella Premium. Da bo zemlja res odcedna, ji primešamo Plantella Kremenove peske. Da vzdržujemo čim daljše cvetenje, jih dognojujemo mesečno s tekočim gnojilom Plantella Cvet. To ima dodane morske alge za večjo odpornost rastlin na šoke. V stanovanju je to nizka zračna vlaga in višja temperatura ter manjko svetlobe. V času od pomladi do pozne jeseni božični kaktus praviloma ne cveti, zato v tem času uporabljamo gnojilo za zelene sobne rastline, Plantella List. Dognojujemo mesečno. Pazimo, da kaktus zmerno zalivamo, saj kaktusi ne plavajo. In hitro pride do koreninske gnilobe in uničenja rastline.

Razmnoževanje

Zgodaj spomladi odtrgamo posamezne stebelne členke, počakamo, da se posušijo, nato jih posadimo. Ob ustrezni oskrbi bodo mlade rastline še isto leto zacvetele.


Plantella poskrbi za bujne in cvetoče božične kaktuse

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.Nevenka Breznik Beton, uni. dipl. agr.

Avtorica prispevka je Plantellina strokovnjakinja Nevenka. Zaljubljena je v lepo oblikovane vrtove in specializirana na področju ekološkega vrtnarjenja. Že dvajset let se ukvarja s svetovanjem na temo ekološkega vrtnarjenja in varstva rastlin, svoje znanje pa deli v člankih, vodičih in na predavanjih.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: