Podaljšajmo cvetenje rož

Čas branja: 3 min

Balkonske in okrasne rože so proti koncu poletja v polnem razcvetu in ker so tako lep okras, si ga želimo čim dlje tudi obdržati. Poleg rednega zalivanja je pomembno zagotoviti ustrezno hranjenje rastlin z gnojili, ki spodbujajo dolgotrajen cvetni razvoj. Prav tako je priporočljivo redno odstranjevati odcvetele cvetove, kar spodbuja novo cvetenje in preprečuje nepotrebno porabo rastlinske energije. Preverite, kakšna mora biti pravilna oskrba rastlin, da nam bodo cvetele še dolgo v jesen.

Pravilno zalivanje z dognojevanjem

Zalivanje

Potreba po vodi odvisna od lege, zunanje temperature, kvalitete in tudi količine zemlje, ki jo ima rastlina na voljo. Zalivati na pamet ni dobro, saj se vremenske in temperaturne razmere čez dan močno spreminjajo in je težko urnik zalivanja kar posplošiti. Najbolj zanesljivo je, če vlažnost prsti preizkusimo kar z roko oz prstom, s katerim preverimo vlažnost ob koreninah. Na vrhu korita je zemlja velikokrat suha, ob koreninah pa je lahko še vedno vlažna, zato ne zadostuje samo pregled vrhnje plasti prsti. Če je zemlja suha in pričakujemo vroče, suho vreme, rastlino zalijemo. Če pa je zemlja še vlažna, napoved pa kaže na hladnejše in deževno vreme, z zalivanjem počakamo. Pazimo, da se zemlja ne presuši popolnoma, saj jo bo potem težje ponovno navlažiti.

Rože, ki potrebujejo veliko zalivanjaRože, ki potrebujejo malo zalivanja
LobelijaSukulenti
PelargonijaLavanda
BegonijaŠpanski bezeg
PetunijaSivka
SurfinijaPortulaka
FuksijaCiprese
DalijaRozmarin

Voda, ki jo uporabimo za zalivanje, naj bo postana in ogreta na zunanjo temperaturo. Mrzla voda direktno iz pipe bi lahko rastline poškodovala.

Zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se rastline že ohladijo.

Dognojevanje

Rastline poleti potrebujejo veliko hranil, saj bujno rastejo in cvetijo, na razpolago pa imajo samo omejeno količino prsti s hranili. Zato jih enkrat tedensko dognojujemo s tekočim gnojilom za cvetoče rastline Plantella Cvet, ki vsebuje alge in tudi vitamine iz skupine B za večjo odpornost. Nekaterim rastlinam, predvsem milijon zvončkom in surfinijam dodajamo tudi Plantella tekoče železo.

Pri izbiri gnojila je treba upoštevati potrebe posameznih rastlinskih vrst. Uporaba uravnoteženega tekočega gnojila z uravnoteženim razmerjem hranil (npr. dušik, fosfor, kalij) je splošno priporočljiva. Gnojilo naj bo bogato z mikroelementi, kot so železo, magnezij in kalcij, saj so ključni za pravilno rast rastlin in tvorbo cvetov.

Dognojevanje najpogosteje poteka enkrat do dvakrat na mesec, vendar je treba spremljati stanje rastlin in jih opazovati za morebitne znake pomanjkanja hranil. V primeru ugotovljenega pomanjkanja je treba prilagoditi pogostost dognojevanja.

Pomembno je tudi, da se gnojilo enakomerno porazdeli po površini lonca ali zemlje in da se izognemo neposrednemu stiku gnojila z listi ali stebli rastlin, saj lahko to povzroči opekline ali poškodbe. Ob dognojevanju je priporočljivo rastline tudi zaliti, da se hranila enakomerno razporedijo po koreninskem sistemu.

Pravilno in redno dognojevanje balkonskih rastlin poleti bo poskrbelo za obilno cvetenje, zdrave liste in vitalnost rastlin, kar nam bo omogočilo, da uživamo v čudovitem okrasu še dolgo v poletne mesece.

Dodajanje prsti in redno čiščenje

Dodajanje prsti

V času rasti se nekaj zemlje posede, poleg tega pa jo rastline dodobra prerastejo s svojimi koreninami. Balkonske rastline bodo ob koncu poletja hvaležna za tanko plast nove sveže 5-komponentne zemlje Plantella Balkonia.

 Odstranjevanje uvelih in okuženih delov rastlin

Za lepši videz, dobro uspevanje in preprečevanje bolezni je potrebno tudi redno čiščenje rastlin, odstranjevanje odcvetelih cvetov in odmrlih delov rastline. Rastline, ki so bolj agresivne, je treba tudi krotiti s škarjami, da ne prerastejo svojih sosed.

Preprečevanje in odpravljanje bolezni in škodljivcev

Škodljivci

V poznem poletju se na balkonskih rastlinah najpogosteje pojavijo škodljivci, kot so uši, pršice in gosenice. V nekaj korit nastavimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče, da škodljivce čim prej opazimo. Gosenice je najbolje kar ročno pobirati, najbolje proti večeru. Proti škodljivcem uporabimo Bio Plantella Kenyatox, s katerim rastline škropimo vsake tri dni, dokler jih še lahko opazimo.

Bolezni

V jesenskih dneh je velika nevarnost koreninske gnilobe in sive plesni, zato bodimo še posebej pozorni na pravilno zalivanje in odstranjevanje odmrlih delov. Rastline lahko proti sivi plesni zavarujemo tudi z rednim preventivnim škropljenjem z naravnim varovalnim sredstvom Bio Plantella Natur na osnovi njivske preslice.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Izjave uporabnikov

Naša okna so krasna

Ob redni uporabi Plantella gnojil so rezultati vidni🤩

SMILJANA ANIČ
Priporoča: izdelki Plantella za okrasno cvetje

S Plantello smo zadovoljni!

Izdelke Plantella pri nas doma dobro poznamo, jih uporabljamo že nekaj let, tako na vrtu kot tudi na balkonu itd., in smo z njimi zadovoljni. 👍👌

PETRA VIRANT, Šentvid pri Stični
Priporoča: Plantella Cvet in List za balkonske rože

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: