Kaj sejemo in sadimo v začetku jeseni?

Čas branja: 3 min

Ob koncu poletja in začetku jeseni velja izkoristiti čas in si pridelati listnato zelenjavo v posevkih, saj tako pridobimo obilo pridelkov sveže, raznolike in pisane zelenjave. Jesenska setev in sajenje listnate zelenjave nam omogoča to raznolikost. Ob tem je treba poskrbeti za pravilno gnojenje ter se držati optimalnih terminov. Le tako bomo lahko zadovoljni s pridelkom.

Najpogostejša listnata zelenjava na naših vrtovih so radiči, zimske solate in motovilec. Septembra posejemo tudi rukolo.

Za sajenje glavnatih tipov radiča in glavnate solate poskrbimo že prej poleti. V začetku jeseni sadimo res le še sorte, ki imajo krajšo dobo vegetacije in so zgodnejše. Potrebujemo kakovostno vzgojene sadike sort, ki so primerne za jesenski termin pridelave. Izberemo zgodnejše sorte glavnatih radičev npr. okroglih glav tipa »Palla Rossa«.

Jesenska setev in sajenje listnate zelenjave je lahko zelo raznovrtsna

Za namen spravila mladih listov pa lahko sejemo tudi mešanice različnih sort solate in radičev. Takim mešanicam dodajamo druge vrste zelenjave, kjer list sicer ni glavni cilj pridelave, a ga v mladostni fazi razvoja lahko uživamo. Med te štejemo: redkvice, rdečo peso, blitvo, korenček, navadno špinačo, novozelandsko špinačo, kitajski kapus in kolerabico.

Zagotovo boste navdušeni nad pisanostjo listov, tako po okusu kot izgledu, če boste sejali posebne mešanice azijskih rastlin, ki jim jesenski termin še posebej odgovarja. Njihovi listi so zanimiva popestritev in predvsem dodatek h klasičnim solatnicam, saj tudi z njihovo pomočjo ustvarjamo pisanost in raznovrstnost svežih, zelenjavnih jedi. Posebna odlika vseh navedenih netradicionalnih zelenjadnic za rezanje lista je zelo hiter vznik.

Na Slovenskem ni pogosta navada uporabljati liste vseh v članku naštetih listnatih zelenjadnic, a velja, da so mlajši listi veliko bolj okusni in prebogati z antioksidanti. Če jih sejemo na gredice, kjer smo za gnojenje uporabili nepogrešljivo gnojilo Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo, bomo pridelali veliko svežih listov. Ti bodo s svojim pikantnim okusom (rukola ali redkvica ali mešanica azijskih zelenjadnic) prinašale zanimivo popestritev svežih solat in bodo odličen dodatek pripravljenim jedem.

Setev v vrste ali povprek? Kaj je bolje?

S setvijo v vrste za spravilo v jeseni uspešno pridelujemo vse v članku navedene solatnice. V vrste presajamo sadike solatnic.

S setvijo povprek zasnujemo posevke za spravilo mladih listov radiča (še posebej solatnika), vseh sort solat, endivije, motovilca, rukole, azijskih listnatih zelenjadnic ter drugih tukaj omenjenih mešanic. Takšna setev je najbolj priročna in hitra rešitev, ki hkrati pomeni tudi dobro izkoriščen prostor na gredi ter nas kmalu privede do želenega cilja – pridelka listov.

Pri setvi semen (v vrsto ali povprek), po vzniku pogosto sledi še redčenje pregostih posevkov. Pri tem odstranjenih rastlin ne zavržemo, ampak jih uporabimo in uživamo cele rastline ali listne peclje in mlado listje.

Rukola in azijske listnate rastline so tudi odličen zeleni podor. Lahko jih podkopljemo, če nam jih ne uspe vseh porezati in pojesti. Ker botanično sodijo v rod križnic, drugo leto na tem mestu ne smemo gojiti zelja, cvetače in drugih zelenjadnic iz skupine kapusnic. 

Jesenska setev in sajenje zimske solate

Čas za setev zimske solate je praviloma do začetka oktobra. Septembra in do sredine oktobra jo lahko sadimo tudi s pomočjo sadik. Od sort glavnate solate sejemo: sorto ‘Posavka’, ‘Ljubljanska ledenka’, ‘Zimska rjavka’ in druge. Za posevke jesenskih endivij uporabite sorte: ‘Eskariol rumena’, ‘Eskariol zelena’, ‘Malan’, ‘Kethel’, ‘Eros’, ‘Sardana’ ali celo kodrolistna endivija ‘Pankalijerka’.Pri izbiri sort solat smo lahko še posebej ustvarjalni in izbiramo med različnimi tipi lista (npr. kodrolistna ali hrastovolistna), izbiramo med barvami (pisani, rdeči, svetlo ali temno zeleni listi, vijoličasti,…).


  • Preverjeno učinkovito dolgo delujoče 100 % organsko gnojilo za pospeševanje nastajanja humusa, večjo rodovitnost tal in bogat pridelek v vrtu, sadovnjaku in okrasnem vrtu.
  •  Vsebuje najvišji delež organske in suhe snovi med vsemi organskimi gnojili na trgu.
  •  Omogoča 30 % več pridelka.
  •  Aktivira mikroorganizme za tvorbo humusa v tleh.
  •  Pridelki so boljše kakovosti: z več vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov.

Gredice pred setvijo zrahljamo, polovično pognojimo z organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik (1 kg/10 m²) in pripravimo na setev. Nato jo ponovno gnojimo v spomladanskem času, ob rahljanju tal.

Če imamo težave s polži, kar v letošnjem letu ni nič posebnega, gredice obdamo z granulami Bio Plantella Arion proti polžem. Vaba polže privablja s slastnim okusom in jih odvrača od hranjenja z gojenimi rastlinami.

Oktobra pričnemo s sajenjem čebule in česna

S sajenjem čebule še ne hitimo, še manj pa se mudi saditi česen. Obe vrtnini je najbolje saditi v oktobru, česen tudi kasneje. 

Jesenski česen sadimo jeseni. Za odebelitev in deljenje v stročke potrebuje določeno količino nizkih temperatur. Nekateri ga sadijo konec septembra in v začetku oktobra, vendar je to za naša tla in klimo veliko prezgodaj.

Ob sajenju česna in čebule ne gnojimo s hlevskim gnojem, tudi s kompostom ne pretiravamo. Uporabimo organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik (1 kg/10 m²).

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: