Strokovnjaki priporočajo jesensko gnojenje za obnovo vrta in revitalizacijo

Čas branja: 3 min

Obilne padavine so zaznamovale letošnje poletje. Poleg poplav je velik del Slovenije močan dež zasitil zemljo in povzročil številne težave, ki se bodo poznale na zemlji več sezon. Čas za ukrepanje je takoj, da zmanjšamo škodo in ohranimo rodovitnost domače zemlje.

Izpiranje humusa

Dolgotrajne in obilne padavine povzročijo vodno erozijo. To je izpiranje hranil in humusa v globlje plasti zemlje. Tam so lahko na voljo še vedno rastlinam z globokim koreninskim sistemom, kot so drevesa in veliki grmi. A za zelenjavni vrt je to velika težava. Humus je namreč velika, kompleksna spojina, na katero so vezana hranila in različne snovi, zaradi katerih je zemlja živa, rodovitna. Zato je vzgoja vrtnin uspešna.

Obnova humusa

Za obnavljanje humusa na dolgi rok bomo potrebovali dovolj organske snovi, kot je kompost in same zelene rastline ter zastirka. A za začetno pomoč zemlji bomo uporabili kar ekološko organsko gnojilo Plantella Organik. Ta vsebuje vsa potrebna makro in mikro hranila za vzgojo vrtnin. Poleg tega vsebuje kar 67 % organske snovi ter huminske in fulvo kisline. To pa so poenostavljeno rečeno kar sestavni deli humusa. Zato začnemo z gnojenjem v začetku jeseni. Gnojilo samo plitvo vdelamo v tla, kjer se peleti stopijo in so hranila na voljo rastlinam. Poleg vpliva na obnovo humusa, smo obnovili tudi hranila v zemlji, ki so se izprala v globino.

Sušenje zemlje

Mokra in zasičena zemlja z vodo ni primerna za obdelavo in vzgojo vrtnin. Pride le do težav z gnitjem in številnih okužb z glivičnimi boleznimi. Zato je pomembno, da po obilnem deževju pustimo zemljo, da se presuši. Ob vrtu in po njem lahko naredimo manjše odtoke oziroma jaške, po katerih speljemo vodo z vrta. Vsaj na zelenico, če ne že v odtočne jaške. To lahko zelo hitro naredimo z motiko. Nato pustimo da se zemlja osuši in šele nato jo zrahljamo oziroma okopljemo vrtnine. Tako se zgornja plast ne zaskorji.

Alge

Po dežju lahko opazimo na domačem vrtu zeleno sluzasto snov. To so samo alge, ki so se razmnožile zaradi obilice vode. So pa seveda povsem normalni prebivalci zemlje. Ko zemljo zrahljamo, se umaknejo, saj zemlja ni več zasičena z vodo.

Oživljanje zemlje

Poleg humusa in hranil pa obilno deževje poškoduje ali izpere mikroorganizme, ki prebivajo v zgornji plasti zemlje. Brez njih pa zemlja ni živa. Mikroorganizmi, alge, glive in drugi prebivalci naše zemlje predelujejo organsko maso v hranila za vrtnine in druge rastline.

Zato po obilnem deževju gnojimo ekološkim organskim gnojilom Biogrena. Posebnost tega gnojila so dodani mikroorganizmi, ki jih je več kot 22 milijard mikroorganizmov na gram. Z njimi oživimo izčrpano ali poškodovano zemljo. V tem primeru zaradi dežja. Gnojilo posujemo in zmešamo z zgornjo plastjo zemlje. Ali pa potresemo pred dežjem, da se peleti hitro raztopijo in hranila preidejo v talno raztopino.

Uporabimo zeolit

Na zeolit se zelo dobro veže organska snov in tudi številne škodljive snovi, ki jih poimenujemo dioksini (težke kovine, pesticidi, škodljive snovi iz izpustov avtomobilov in tovarn, snovi iz odplak,…).

Sredstvo Plantella Biovit vsebuje zeolit in prav tako še bentonit. Oba minerala sta vulkanskega izvora. Sredstvo uporabljamo predvsem za rahljanje zbitih tal. A zaradi svojega učinkovanja na zmanjšanje onesnaženosti v tleh, je primerno za uporabo po poplavah. Uporabimo ga tako, da sredstvo zmešamo v zgornjo plast zemlje. Priporočljivo je to narediti več sezon zapored.

Dodajmo organsko snov

Iz organske snovi s pomočjo gliv in mikroorganizmov dobimo humus in hranila za vzgojo rastlin. Najboljši izvor organske snovi za domači vrt bodo organska gnojila in kompost. Domači kompost, ki smo ga naredili tekom sezone, bo odlična izbira. Pomembno je, da ga vdelamo v zgornjo plast zemlje. Tudi če ni razgrajen do konca, ga uporabimo. Vdelamo ga jeseni zato, da ga mikroorganizmi pozimi predelajo do konca. Pred uporabo ga presejemo in odstranimo morebitne ličinke, jajčeca škodljivcev.  

Zastirka

Da zmanjšamo vetrno in vodno erozijo je prava ideja uporaba zastirke. Zelena zastirka hladi in hrani rastline v pomladnem in poletnem delu leta. Pozno jeseni pa pride na vrsto rjava, suha zastirka, s katero ohranjamo še nekaj časa zemljo toplo. Tako dlje časa poteka nastanek humusa v tleh. Obenem se nadaljuje rast vrtnin, saj se ohranja toplota v delu koreninskega sistema. Zastirka je tudi vnos organske snovi v tla, saj jo sproti razgradijo mikroorganizmi.

Zeleno gnojenje

Primerno je za čiščenje zemlje, pri kateri je prišlo do kakršnega koli onesnaženja. V našem primeru zaradi poplav. Takrat je dobro posejati zeleno gnojenje. V času pomladi in poletja se večinoma odločamo za detelje ali ajdo.

Korenine ajde prodrejo globoko v tla, kar izboljšuje strukturo tal. Z njimi razbijajo trdne plasti in povečujejo zračnost in prepustnost tal. To omogoča boljši pretok vode in zraka skozi tla.

V jesenskem času pa je čas za žita. Zelo enostavno lahko uporabimo tudi prezimne radiče ali zimske solate. Del jih pojemo, ostalo pa vdelamo spomladi v tla in tako obogatimo zemljo s hranili. Številne raziskave so pokazale, da ima največji čistilni učinek na zemljo industrijska konoplja s svojim globokim koreninskim sistemom. A ta vrtnarjem ni na voljo, le kmetom.

Ali ste vedeli? Tudi ves plevel, ki nam zraste v vrtu, lahko uporabimo za zeleno gnojenje. Ko ga izruvamo, ga pustimo, da se posuši in ga potem vkopljemo v tla.

Skrb za sadovnjak

Pri večjih drevesih v sadovnjaku ni takšna težava, če se izperejo hranila malo globlje, saj imajo velik in globok koreninski sistem. Je pa večja težava za drevesa na šibki podlagi in jagodičevje. Zato gnojimo že sedaj, v začetku jeseni. Pomembno je dodati hranila čim prej, da se obnovijo zaloge fosforja in kalija. Prav tako bo del dušika ostal za spomladansko rast in razvoj. Uporabimo ekološko organsko gnojilo Plantella Organik. Vsebuje vsa potrebna hranila za vse sadne rastline. Izjema so ameriške borovnice, katere gnojimo z ekološkim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za ameriške borovnice.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Preverjeno učinkovito s strani uporabnikov

Zelenjava bujno raste, pridelek je bogat

Zdaj vedno uporabljam Plantella Organik kot osnovno gnojilo. Od dneva, ko sem spoznala Plantella izdelke, so zdaj vedno na zalogi v moji vrtnarski lopi. Zadovoljna in vesela sem, ker je na voljo toliko različnih izdelkov za vse vrtnine in cvetje.

ALEKSANDRA JURŠIČ, ČRNUČE
Priporoča: Plantella Organik

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: