Kako do lažjega vzdrževanja vrta

Čas branja: 5 min

Čeprav si vsi želimo imeti lep in praktičen vrt se nam včasih zdi, da ga preprosto ne obvladamo več. Neprestana košnja, plevel, zalivanje, obrezovanje, skrb za varstvo rastlin in še marsikaj nam pobere več časa kot si želimo, zato ga manj ostane za uživanje, igro z otroki in druženje s prijatelji v vrtnem kotičku. Za vas smo pripravili nekaj preprostih rešitev, s katerimi lahko vzdrževanje vrta poenostavimo.

1. Vzdrževanje je lažje, če zmanjšamo obseg trate

Trata je ena najbolj intenzivnih kultur v našem vrtu. Z njo je resnično veliko dela, še posebej na višku rastne sezone, ko jo moramo kositi vsaj enkrat tedensko. Delo si lahko precej olajšamo, če njen obseg zmanjšamo.

Trato se splača oblikovati v enostavne oblike, saj bo tako košnja veliko lažja. Smiselno je tudi, da ogradimo robove gredic, ki mejijo na trato, da se ta ne razrašča naokoli in nimamo z odstranjevanjem trav dodatnih težav. Če je možno, trate ne prekinjajmo s sajenjem posamičnih grmovnic ali dreves, ker bo ob njih težko kositi.

Če so večja drevesa že posajena na trati, kolobar okoli dreves posadimo s pokrovnimi rastlinami in to področje razmejimo od trave. Če smo obseg trate zmanjšali, lahko ta del nadomestimo s prekrivnimi rastlinami, dekorativnimi skalami in kamni ter gredicami, ki jih je enostavno vzdrževati.

Trato, ki smo se jo odločili ohraniti, enkrat letno pognojimo s pametnim membranskim gnojilom Plantella Formula 365 za trave. Dovolj bo enkratno gnojenje, saj se hranila sproščajo postopno, v odvisnosti od temperature in vlage. Prednost je tudi v tem, da trate ob uporabi gnojila ne moremo požgati ali kako drugače poškodovati.

2. Na brežino posadimo vrtne rastline

Pokrovne rastline se lepo in hitro razraščajo npr. panešpljica, zimzeleno kosteničevje, jasmin, prekrivne vrtnice, krčnica, plazeči brini…). Tudi tu je vzdrževanje enostavnejše, če brežino najprej prekrijemo s tkanino, ki preprečuje rast plevela in šele nato posadimo rastline. Po približno treh letih se bodo rastline dovolj razrasle, tkanina pa bo razpadla.

3. Uporabimo geotkanino

Pod področjem s peskom ali skalami ravno tako uporabimo geotkanino, ki preprečuje rast plevela. Brez tega bomo namreč imeli ogromno dela s pletjem in vzdrževanjem lepega videza peščenih področij.

4. Več trajnic in manj enoletnic

Na ta način prihranimo tudi precej denarja, saj nas trajnice leto za letom razveseljujejo z novo rastjo, lepimi listi in cvetovi, medtem ko je potrebno enoletnice vsako leto znova kupiti ali pa vzgajati svoje. Enoletnice naj bodo samo kot dodatek. Njihove žareče barve naj npr. popestrijo predvrt pred vhodnimi vrati, lahko tudi v loncu.

Med trajnicami npr. izberemo med rudbekijami, sedumi, maslenicami in podobnimi rastlinami, ki jih sadimo v večjih skupinah, da pridejo bolj do izraza. Biološka pestrost, ki jo naredimo z različnimi rastlinami pomeni, da imamo manj dela in veliko naravnih pomočnikov (ptiči, žabe,…), ki nam pomagajo pri ohranitvi krhkega ravnotežja v umetnem ekosistemu (kar vsak vrt ali park tudi je).

Ob sajenju trajnic uporabimo organsko gnojilo Plantella Organik, ki jim bo nudil kakovostna hranila za rast in razvoj. Prav tako obstoječe trajnice pognojimo spomladi v začetku rastne sezone.

Za močno ukoreninjenost in dober razvoj okrasnih rastlin pri sajenju uporabimo Plantella Specialno zemljo za okrasne rastline, za kakovostno in enostavno gnojenje pa uporabimo membransko gnojilo Plantella Formula 365 za okrasne rastline, ki ga je potrebno dodati rastlinam le enkrat letno. S tem zagotovimo bujno rast in razkošno cvetenje skozi vso sezono. 

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

5. Namesto trajnic raje manj zahtevne drevnine

Če si želimo delo še poenostaviti, lahko namesto trajnic za vrt izberemo manj zahtevne drevnine. Te potrebujejo rez le enkrat letno, medtem ko je s trajnicami mnogo več dela. Listopadni in cvetoči grmički bodo pričarali pisane barve, če pa dodamo še nekaj takih z zanimivim in barvitim lubjem, bo pogled nanje prijeten tudi pozimi.

Še najmanj zahtevni so zimzeleni grmički in iglavci, ki omogočajo, da se struktura vrta ohrani tudi v letnih časih, ko večina listja in cvetja odpade.

6. Zemljo med rastlinami pokrivamo z zastirko

Za okrasni vrt so primerni predvsem lubje, sekanci ali lapilo (vulkanski drobir). Delujejo izredno dekorativno, poleg tega pa preprečujejo rast plevela ter ohranjajo vlažnost in temperaturo tal. Na zelenjavnem vrtu naj zastirko predstavljajo ostanki organskega materiala, kot je listje (še zlasti listi praproti in bezga, ki odganjajo tudi polže), na pol posušena pokošena trava, ostanki rastlin in podobno.

7. Uporabljamo preizkušena in zanesljiva organska gnojila

Rastline dognojujmo s kvalitetnimi, proti plevelu in bolezenskim klicam razkuženimi organskimi gnojili, kot je npr. 100 % organsko dolgodelujoče gnojilo Plantella Organik. Tako se izognemo dodatnemu delu s pletjem in začetnemu vnosu bolezni in škodljivcev v zemljo.

8. Manj rastlin v posodah

Če smo veliko odsotni in ne zaupamo sosedu, da bo naše rastline pravilno zalival, se izognemu gojenju rastlin v posodah. Rastline, ki so posajene v zemljo, bodo lažje prenesle obdobje suše, saj imajo na voljo veliko več zemlje kot jo premore omejena prostornina posode. Z rastlinami v posodah in lončkih je navadno največ dela, saj potrebujejo stalno dognojevanje in zalivanje.

9. Rastline naj bodo avtohtone

Avtohtone rastline prenesejo tukajšnje zime in zmrzali. Poleg stalne skrbi za primerno mikroklimo jih je potrebno zaščititi pred nizkimi temperaturami ali premikati iz notranjih prostorov ven in obratno. 

10. Izogibajmo se nakupu velikih, že odraslih rastlin

Mlajše so rastline, tem lažje bo njihovo prilagajanje na novo rastišče in drugačne rastne pogoje. Velike rastline so dražje, težje se prilagodijo in počasneje vrastejo.

11. Manj rastlin, ki potrebujejo obrezovanje

Izogibajmo se rastlinam, ki potrebujejo veliko oblikovanja in obrezovanja, kamor spadajo tudi najrazličnejši topiariji, razen če imamo veliko časa in to z veseljem počnemo. Obrezovanje in neprestano oblikovanje rastlin zahteva precej časa, če pa to opustimo, lahko vrt deluje precej neurejeno.Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>


DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: