Kako izbrati pravo količino zemlje?

Čas branja: 2 min

Pri vzgajanju rastlin v loncih je ključno vprašanje, koliko zemlje potrebujemo, saj ima le-ta pomemben vpliv na rast, razvoj in vitalnost vaših rastlin. Različne embalaže z zemljo, ki so dostopne na trgu, včasih lahko povzročijo zmedo. Vendar s pravimi smernicami in praktičnimi nasveti lahko zagotovite optimalne pogoje za uspešno gojenje vaših rastlin.

Na trgu so na voljo različne velikosti zemlje, pakirane v vrečah, ki se razlikujejo glede na njihovo vsebnost. Običajno so na voljo v volumnih 7 litrov za manjše lončke, 25 L, 45 L in celo do 70 L za večje posode. Pri določanju, koliko zemlje potrebujemo, je bistveno upoštevati velikost lonca ali korita in vrsto rastline, ki jo nameravate gojiti. Da bi vam pomagali pri odločitvi o količini zemlje, ki jo morate kupiti za svoje rastline, smo pripravili nekaj smernic za najpogostejše velikosti posod:

Količina zemlje glede na velikost posode

Tip PosodeDimenzijeKoličina Zemlje
Okrogli LonciPremer 25 cm5 litrov
Premer 35 cm10 litrov
Kvadratni Lonci21 cm x 21 cm x 21 cm10 litrov
34 cm x 34 cm x 34 cm40 litrov
Cvetlična Korita60 cm x 19 cm x 16 cm20 litrov
100 cm x 19 cm x 16 cm30 litrov
Sajenje z obstoječo prstjo25 cm x 25 cm x 25 cm8 litrov
35 cm x 35 cm x 35 cm20 litrov

Kako pravilno saditi v posodo?

Poleg izbire pravilne količine zemlje je ključno tudi pravilno saditi rastline. Upoštevajte naslednje korake:

1. Drenaža:

Dobra drenaža je ključna za uspeh pri gojenju rastlin v loncih. Zagotovite, da na dnu lonca ali korita ustvarite plast drenažnega materiala, kot so prodniki ali drobni kamenčki. Ta plast bo omogočila odtekanje odvečne vode in preprečila zastajanje, kar lahko privede do koreninske gnilobe in drugih težav.

2. Pravilna globina:

Posadite rastline na pravilno globino glede na njihov koreninski sistem. Korenine naj bodo enakomerno porazdeljene v zemlji, ne preveč plitve niti preveč globoke. Če so korenine preplitve, lahko postanejo izpostavljene in občutljive na sušo, medtem ko lahko preveč globoko sajenje omeji dostop do kisika.

3. Kakovostna zemlja:

Izberite visokokakovostno zemljo, ki je primerna za vrsto rastline, ki jo gojite. Poskrbite, da bo zemlja dovolj hranilna in dobro zračena. Dodajanje komposta ali organskih gnojil lahko izboljša strukturo zemlje in zagotovi potrebna hranila za rast rastlin.

4. Pravilno zalivanje:

Za uspešno gojenje rastlin je ključno redno zalivanje. Vendar se izogibajte prekomernemu zalivanju, saj lahko to privede do gnitja korenin. Upoštevajte potrebe posamezne rastline glede na vrsto, velikost lonca in okoljske pogoje. Zalivajte rastline šele, ko je zgornji sloj zemlje suh na dotik.

5. Dodatno gnojenje:

Po potrebi dodajte gnojila, ki so primerna za vrsto rastline. Uporabite uravnoteženo gnojilo, ki vsebuje potrebne makro- in mikrohranilne snovi. Gnojenje je še posebej pomembno med obdobjem rasti in cvetenja. Sledite navodilom na embalaži gnojila in ne pretiravajte, da preprečite prekomerno hranjenje rastlin.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: