Kako najhitreje osvežimo okrasni vrt in zelenico

Negovana trata na okrasnem vrtu naj bo lepo dopolnilo k cvetočim gredicam, da nam bosta v  veselje vse poletje. Čas je, da odstranimo posledice zime, pri čemer je treba vložiti nekaj truda in znanja. Z našimi rešitvami pa bo okrasni vrt letos še lepši.

 Oskrbimo okrasne rastline

Za rez rastlin na okrasnem vrtu je potrebno kar nekaj znanja. Tako tiste, ki cvetijo zgodaj spomladi, režemo po cvetenju in tiste, ki cvetijo poleti, režemo spomladi. Vedno pazimo, da sredina grma ni pregosta, saj tam, v temi ne bo lepih cvetov. Za lepo cvetenje in veliko nastavkov cvetnih brstov je potrebno redno dognojevanje. Za okrasne rastline uporabimo Plantella Specialno gnojilo za okrasne rastline. Izjema med okrasnimi pa so rododendroni, azaleje in druge kisloljubne rastline, ki potrebujejo Plantella Specialno gnojilo za rododendrone.

Še več informacij in navodil o pomladitvenem rezu okrasnih grmovnic preberite v članku.

Na tipičnem slovenskem okrasnem vrtu še vedno kraljujejo vrtnice. Za njihovo hitro rast in lepe cvetove uporabimo Plantella Formula 365 za vrtnice, s katero gnojimo le enkrat letno, spomladi.  Specialno gnojilo za vrtnice, kristalno gnojilo, pa je idealna izbira za tiste, ki se resnično posvetijo svojim vrtnicam in jih radi pognojijo večkrat letno.

Pri rezi vrtnic je tako, da jih režemo steblo po steblo in vejico po vejico. Potrebujejo veliko pozornosti in znanja, saj se vzpenjavke režejo drugače kot grmi. Osnovno vodilo pa je, da vrtnice cvetijo na mladem lesu.

Iz okrasnega vrta odstranimo nečistoče in odmrlo travo

Na okrasnem vrtu se spomladi pojavljata odmrla trava in gnijoče listje, katerih ostanke temeljito pregrabimo s pahljačastimi grabljami.

Za dognojevanje uporabimo Plantella Formula 365 za travo :

  • membransko gnojilo z dolgotrajnim delovanjem
  • gnojimo samo enkrat v sezoni
  • nadzorovano sproščanje hranil glede na temperaturo zemlje in vlago
  • uravnotežena prehrana trate skozi vse leto za gosto, močno in zdravo zelenico

Odstranimo mah

Mah je eden največjih sovražnikov ljubiteljev urejene trate vsakega okrasnega vrta, saj se bliskovito širi, hkrati pa travi odvzema hrano, vodo in zrak. Če ga ne odstranjujemo, trato popolnoma zaduši in ji odvzame lep videz. 

Učinkovita kombinacija Plantella Proti mahu 3v1:

  • učinkovito odpravlja in preprečuje nastajanje maha
  • oskrbuje travo s hranili
  • dodani kremenovi peski travo rahljajo in zračijo
  • dodana glavna hranila (dušik, fosfor in kalij) za  hitro priraščanje trave in krepko rast

Potresemo ga po mahu zjutraj ali zvečer, ko je le-ta vlažen. Ko bo čez nekaj dni mah počrnel, ga pograbimo, na prazna mesta pa dosejemo novo travo. 

Za hitro rešitev okrasnega vrta pred mahom lahko uporabimo tudi specialno sredstvo Plantella proti mahu, ki deluje že v enem dnevu in s selektivnim mehanizmom učinkuje samo na mah, trate pa ne poškoduje. Doziranje je preprosto s priloženo merico na plastenki.

Ker v naravi ni trave, ki bi bila sama po sebi primerna za vrtno trato, uporabljamo mešanice semen Plantella Contessa, saj ta semena hitro odženejo. Obložena so namreč s posebnim ovojem hranil za hitro začetno kalitev, istočasno pa ta plašč zagotavlja, da se s semeni ne hranijo ptice. Najbolje je sejati v oblačnem in brezvetrnem vremenu.

Pokosimo pravilno

Pravilno rast in gostoto trate na domačem okrasnem vrtu dosežemo z redno košnjo. Kosimo 1 x tedensko, v času intenzivne rasti pa tudi 2x na teden. Pomembno je tudi, kako kosimo: zaradi prenizke košnje namreč trava oslabi, s previsoko pa ne spodbujamo rasti stranskih poganjkov, zato postane trata redkejša in bolj občutljiva na obremenitve. Ne kosimo nižje kot 4 – 5 cm.

Zalivamo raje bolj poredko, a takrat izdatno, da voda res prodre v globino tal. V hladnejših dneh lahko zalivamo sredi dneva, poleti, ko je pripeka, pa zalivamo zjutraj ali zvečer, da trave ne poškodujemo ali povzročimo ožiga. 

Želite izvedeti še več strokovnih nasvetov za sanjsko zelenico? 

Poiščite še več nasvetov Plantelline strokovnjakinje v brezplačnem vodiču: Kako ustvarimo sanjsko trato? , v katerem so strnjeni praktični napotki o setvi in pripravi tal, nujnih opravilih za nego zelenice in idealnem času zanje ter reševanju največjih težav na trati, kot so mah, plevel in druge težave. Vse, kar morate vedeti, da boste v žametni trati uživali do pozne jeseni. 

Naložite svoj brezplačni vodič: Kako ustvarimo sanjsko trato?

Ne pozabite na zaščito pred klopi

Pri delu na trati, predvsem pa pri hoji po njej, morebitnemu ležanju ali igri otrok na trati, pa ne pozabite tudi na svojo zaščito. V grmovju in travi se lahko skrivajo klopi, ki lahko na človeka in na živali prenašajo povzročitelje različnih bolezni. Najpogostejši sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME). Sočasno lahko prenašajo tudi več patogenov, kot sta virus KME in borrelia, kar povzroči mešane okužbe. Z virusom klopnega meningoencefalitisa pa se lahko okužijo tudi domači ljubljenčki.

V kolikor klopi niso okuženi, nam niso nevarni, žal pa vedno ni tako. Pred njimi se lahko zaščitimo z Effect Protect Repelentom proti klopom. Ta nežen kremast losjon je koži prijazen in primeren za vso družino, tudi za mlajše otroke. Losjon je dermatološko testiran in se lahko uporablja tudi skupaj z losjonom za sončenje ter omogoča do 7 ur zaščite pred klopi.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: