Kako sestavimo načrt za zasaditev zelenjavnega vrta?

Da bo domača zelenjava zdrava, pridelek pa velik in pri roki vse leto, je potreben dober načrt za zasaditev zelenjavnega vrta. Nekaterim vrtičkarjem se to zdi precej velik zalogaj. Vendar ni potrebno takoj obupati. Pri načrtovanju zasaditve vrta si lahko pomagate z nasveti priznanih strokovnjakov in brezplačno aplikacijo.

Kombiniranje vrtnin glede na potrebe po gnojenju, kolobarjenje, sajenje v mešane posevke (nekatere rastline ne spadajo skupaj, nekatere pa), upoštevanje pravilnih razdalj sajenja ter vključevanje koristnih rastlin (dišavnic in cvetic), ki poskrbijo za zaščito pred boleznimi in škodljivci ni preprosta naloga in zahteva veliko časa, znanja in priprav. Vse to pa je lahko tudi zelo enostavno. Preberite, kako.

Zakaj je za zasaditev pomemben dober načrt s kolobarjem?

 • Vrtnine imajo različne potrebe po hranilih, če jih med seboj mešamo, bodo bodisi dobile premalo hranil ali pa preveč. V obeh primerih bosta rast in pridelek slabša.
 • Če dalj časa na isti površini gojimo isto vrtnino, zemljo izrabljamo. Rastline zato slabijo, s tem pa so bolj dovzetne tudi za bolezni in škodljivce.
 • Če iz leta v leto gojimo na isti površini isto vrsto vrtnine ali njeno bližnjo sorodnico, bodo naše rastline spet bolj izpostavljene škodljivcem in boleznim.

Naredivrt.si – brezplačna aplikacija za izris načrta zasaditve zelenjavnega vrta

Strokovnjaki Kluba Gaia in podjetja Unichem z znamko Plantella so zasnovali interaktivno spletno aplikacijo Naredivrt.si za izris in načrtovanje samooskrbnega zelenjavnega vrta. Edinstvenost aplikacije je, da nam na podlagi najljubše zelenjave, števila članov v gospodinjstvu ter velikosti vrta hitro in preprosto sestavi načrt samooskrbnega vrta po pravilih kolobarjenja, dobrih sosedskih odnosov in mešanih posevkov.

Na nas je, da sestavimo seznam, kaj v gospodinjstvu radi jemo. Vsa težja vprašanja, pa nam reši aplikacija, med njimi tudi:

 • Koliko rastlin potrebujemo, da bo dovolj za vse nas?
 • Koliko jih glede na velikost našega vrta sploh lahko posadimo?
 • Kam umestimo rastline, da bo kolobar pravilen?
 • Kateri so slabi in kateri dobri sosedje?
 • Kako sestavimo mešane posevke?
 • Katere koristne rastline bodo najbolje zapolnile vmesni prostor med rastlinami?

Naš načrt za vrt je tako sestavljen v le 3 korakih:

 1. Vpišemo število članov v gospodinjstvu.
 2. Vtipkamo velikost svojega zelenjavnega vrta.
 3. Izberemo rastline, ki jih doma radi jemo.

In v nekaj minutah vam aplikacija postreže z načrtom, pisanim na vašo kožo, ki vsebuje tudi pomembne informacije, kot so: število rastlin, sadilne razdalje in koristne rastline, s katerimi lahko zapolnite medprostor v vrsti. Priloženi so tudi napotki za nego rastlin in čas sajenja ter pobiranja pridelka.

Tako pripravljen načrt si shranite, da ga boste imeli vedno pri roki. Seveda pa si lahko načrt tudi natisnete in nesete s seboj na vrt.

Načrt upošteva 4 letni kolobar

Rastline lahko glede na njihove potrebe po hranilih razdelimo na štiri skupine. Bistvo aplikacije je, da vam pomaga načrtovati zasaditev rastlin po načelu kolobarjenja – vrtnine se, zaradi različnih potreb po gnojenju in boljše odpornosti rastlin, letno izmenjavajo na različnih delih vrta.

Na prvo poljino vselej sadimo največje porabnice gnojila, zato jo pognojimo z 2 kg Plantella Organika / 10 m2. Za drugo poljino potrebujemo 1 kg / 10 m2, za tretjo 0,5 kg/ 10 m2. Zadnje poljine pa v tekočem letu ne gnojimo.  

Naloga aplikacije je tudi, da vas opozarja na slabe sosede in na koristne rastline, vam svetuje vrsto gnojenja in način zalivanja, pomaga pri odganjanju škodljivcev v vrtu, v veliko pomoč pa vam bo tudi koledar.

Do brezplačne spletne aplikacije NarediVrt za izris domačega samooskrbnega vrta z opomniki ter praktičnimi vrtnarskimi vsebinami dostopate preko strani www.klubgaia.com ali pa v brskalnik vpišete: NarediVrt.si.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: