Zakaj je potrebno očistiti prah z rastlin

Čas branja: 3 min

Vsi želimo, da se v naših stanovanjih bohotijo markantne zelene sostanovalke s sijočimi listi. A pot do tja ni vedno enostavna. Vsi, ki se resno ukvarjamo z rastlinami vemo, da zahtevajo veliko naše pozornosti in dela. Eden izmed glavnih uničevalcev listov je zagotovo prah.

 Zakaj si ne želimo prahu na naših rastlinah?

 Večina bo odgovorila, ker ne zgleda lepo oz. izgleda prašna rastlina zanemarjena. Vendar si predvsem ne želimo prašnih rastlin, ker prah na rastlinah zavira proces fotosinteze.

Fotosinteza je proces, pri katerem rastline  s pomočjo sončne energije, ogljikovega dioksida v zraku in vode v tleh sintetizirajo energijsko bogate ogljikovodike. Središče procesa je klorofil ali listno zelenilo, s katerim rastlina sončno energijo pretvori v kemično. Sliši se izredno enostavno, a gre za zapleten biokemijski proces, ki pa ga prašne rastline ne morejo izpeljati, saj prah zavira fotosintezo. In to je glavni razlog, da si nikakor ne smete privoščit in pustiti rastline, da se zaprašijo. Redno jih torej čistite, saj bodo potem bistveno boljše uspevale in rasle.

Listi potrebujejo nego

Slišal sem že veliko trikov za čiščenje prašnih listov, za katere pa moram iskreno povedati niso bili uspešni. Eden izmed njih je bil, da je dobro liste rastlin brisati s krpo navlaženo s pivom za lepši lesk. Slišal sem tudi, da so nekateri pripravljali mešanico vode in mleka. Ampak nobena od naštetih metod ni posebej učinkovita.

Vsaj enkrat tedensko je potrebno čiščenje listov, sploh tistih večjih, kot jih ima monstera, strelizia in ficusi. Rastline enkrat mesečno stuširam z mlačno vodo in potem z nežno mehko krpo liste prebrišem na suho. Če imate zelo trdo vodo je potem dobro, da liste prebrišete še z nekoliko vlažno krpo, ki jo pred brisanjem namočite v vodo z dodanimi nekaj kapljicami kisa. Skratka poleg tega, da si ne želimo prašnih listov, si tudi ne želimo, da so listi polni belih madežev kot posledica trde vode.

Najboljša bio rešitev je balzam za liste

Poleg vode lahko za čiščenje listov uporabite tudi kakšnega od posebnih “čistil” oz. balzamov za sijoče liste, vendar bodite previdni kaj izbirate. Tako kot ste skrbni pri nakupu kreme za vaše telo, tako bodite skrbni tudi za vaše rastline in preverite, ali je pripravek testiran oz. kakšna je njegova sestava. Testirajte prvo na manjši površini lista in potem če se izkaže za dobro, nadaljujete.

Sam sem testiral  Bio Plantella Balzam za liste in se je izkazal super na pileji, ficusu eastici robusta, medtem ko na rapidophori tetraspemi nekoliko slabše.

Listi so ostali dlje časa lepi, svetlikajoči in čisti. Balzam je narejen na naravni osnovi, kar je super izhodišče.

Tudi sama uporaba je sila preprosta. Najprej list s krpo očistite prahu, potem pa nekje na razdalji 20 – 30 cm posprejajte rastlino. Balzam je na oljni osnovi in širi listne pore ter preprečuje prijemanje umazanije in prahu. Gladki listi tako “lažje dihajo”.

Všeč mi je tudi, ker sprej nima posebnega vonja, predvsem pa je dobro, ker ne kaplja. Večina pripravkov deluje kot vrtnarski pripravki za loščenje, ki pa izključno namenjeni rezanemu cvetju. Čez list naredijo močan filter, ki prav tako ne dopušča rastlini procesa fotosinze, zato rastline propadejo.

Naj bodo vaše rastline sijoče in zdrave.

AVTOR: Jan Robin, Botanistbyheart

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik