Kako odkrijemo pravi vzrok težav v sadovnjaku?

Čas branja: 2 min

Na sadnem drevju se lahko v sezoni pojavljajo številne spremembe, ki so najbolj opazne predvsem na listju, vsaj na začetku. Večina nas takoj pomisli, da je sadno drevo napadla bolezen in da bo potrebno škropiti. A vzrok je lahko povsem drugje. Če ga želimo odkriti, najprej analizirajmo svoje dela v sadovnjaku.

Kaj vse povzroča listno bledico sadnega drevja?

Bledi listi, slabotna rast, odpadanje plodov z drevesa so lahko znaki slabe prehranjenosti. Pomoislimo, ali smo v začetku sezone sadovnjak pognojili z organskim gnojilom in tako zagotovili hranila za začetno rast in razvoj. Če je odgovor ne, lahko bledico na listih in slabo rast rešimo z gnojenjem.

Bledica mladih listov je pogosto znak pomanjkanja železa, bledica starih pa magnezija. A kaj ko je pomanjkanje dušika ali kalija sila podobno. Za reševanje težav s slabo prehranjenostjo in pomanjkanjem mikrohranil je najbolje uporabiti celostno ekološko organsko gnojilo kot je Plantella Organik, saj vsebuje vsa mikro in makro hranila. Potresemo ga po obodu krošnje pred dežjem ali dobro zalijemo.

Vzroki za odpadanje plodov

Pogosta težava v domačem sadovnjaku je odpadanje plodov. Tudi to je lahko znak slabe prehranjenosti. Ena med najpogostejših napak je namreč ta, da sadno drevje pozabimo gnojiti in dognojevati tudi med sezono. Le tako zagotovimo dovolj hranil za razvoj plodov. Uporabimo Plantella Sadjarsko gnojilo, ki vsebuje veliko kalija in fosforja, ki sta pomembna za razvoj plodov.

Odpadanje plodov hitro povežemo s pojavom bolezni na sadnem drevesu, a ko plod pobliže pogledamo, morda celo prerežemo, lahko najdemo vzrok drugje. V poletnem času opažamo velik osip pri slivah, na plodovih pa je vidna drobna, rjava pikica. To je posledica črvička v plodu – ličinke češpljeve grizlice.

Enako zgodbo najdemo na jablanah in še kje. Iz tega se naučimo, da je pomembno spomladi namestiti Bio Plantella Bele lepljive plošče v času cvetenja na slive in jablane.

Poškodovani in posušeni listi

Obgriženi listi, luknjice in manjše poškodbe na listih so precej jasen znak, da je nekomu teknilo listje na našem drevesu. Kaj pa, če delo škodljivca spregledamo in nekega dne kar opazimo rjave, zvite, posušene liste? Očitno je prišlo do bolezni. A ta je prvotno posledica napada škodljivca.

Gosenice obgrizejo velik del listne ploskve, rilčkarji delajo luknje v liste, majski hrošči pojedo cele vršičke in mlade liste, uši uničijo mlade poganjke in tako naprej.

Posledica napada majskega hrošča na slivi

Nastane velika rana, skozi katero vstopi bolezen. Znake laično oko hitro zamenja za pepelovko na jablani ali celo ožig. Gre pa za plesen.

Če je drevo dobro prehranjeno in je vreme suho, se rane zarastejo in težav ni. V tem primeru je pomembno preprečiti dostop škodljivca do krošnje. Ustavimo ga z nastavljanjem Bio Plantella Rumenih lepljivi plošč na robu krošnje in z nameščanjem Bio Plantella Lepljivega traku na deblo drevesa.

Vzdrževanje ekološkega sadovnjaka pomeni ohranjanje naravnih sovražnikov škodljivcev, kot so ličinke polonic in muh trepetavk, plenilskih hroščev in številnih drugih.

Poškodbe na sadnem drevju zaradi neugodnega vremena

Med najhujšimi in največjimi poškodbami na sadnem drevju so posledice toče ali sodre. Takrat nam je jasno, da bo drevo težko preživelo s poškodovanimi listi. Tako kot pri napadu škodljivca, nastale rane pomenijo vstopno točko za bolezni. Zelo pomembno je reagirati takoj in nekako pospešiti celjenje ran.

Po toči priporočamo škropljenje s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita. Poleg vseh hranil vsebuje biostimulante v obliki aminokislin in vitaminov. Podobno kot pri človeku z njimi spodbudimo in okrepimo imunski sistem. Pospešimo nastanek kalusa (hraste) na ranjenem delu rastline. Škropljenje ponovimo čez 3 – 5 dni, odvisno od poškodb.

Izgubo plodov, kot je pokanje plodov češenj, ne povzroči bolezen, temveč vreme. Preveč dežja v času zorenja. Ko plod »poči«, pa vanj prodre še glivična okužba, ki se hitro širi po celih šopih češenj. V takem primeru pomaga le škropljenje z ustreznim sistemičnim fungicidom s kratko karenco.

Preveč padavin povzroči pokanje plodov.

Ravno obratno pa je suša prav tako velik problem. Če rastlina ne more počrpati hranil iz zemlje, pride do pomanjkanja in se plodovi začnejo sušiti in odpadati. Pogost primer je pomanjkanja kalcija pri jablanah, kar se odraža kot grenka pegavost plodov. Očitna rešitev je seveda namakanje, a če te možnosti nimamo, je potrebno foliarno dognojevati. Uporabimo tekoče kalcijevo gnojilo Bio Platnella Kalcij za paradižnike z že omenjenim tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita. Takšno dognojevanje opravimo vsaj 3x med poletnimi dnevi.

Za prepoznavanje težav v sadovnjaku lahko uporabite slikovni vodič po težavah v vrtu SOS Vrtnar.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: