Z izboljšanimi tlemi do večjega pridelka

Zemlja nudi ustrezen dom in tudi hrano našim vrtninam. Če zanjo ustrezno skrbimo, so rastline zdrave, zato uporaba škropiv navadno ni potrebna. V ekološkem vrtičku je tako skrb za zemljo najvažnejše opravilo, da pa bi tla lahko pravilno obdelovali in primerno gnojili, moramo najprej ugotoviti, kakšno vrsto sploh imamo. Samo tako nas bodo nagradila z bogato letino.

Kako ugotovimo, kakšna je struktura naših tal?

Ko so tla vlažna, vzamemo grudico zemlje med palec in kazalec, jo drobimo, gnetemo, oblikujemo svaljek v roki in ugotavljamo tip vrtnih tal.

Ko ugotovimo tip zemlje, lahko s pravilno obdelavo izboljšamo njene lastnosti in jih prilagodimo potrebam vrta.

1. Ilovnata tla

Ilovnata tla so najbolj idealna, saj so bogata s humusom, dobro pa tudi zadržujejo vlago in hranila. Prepoznamo jih tako, da jih lahko takrat, ko so vlažna, stisnemo v vlažno, lepljivo kepico, ko pa so na pol suha ali suha, razpadejo v manjše kepice, ki se držijo skupaj, a se ne lepijo. V takih tleh se dobro počutijo vse vrtnine.

Kako izboljšamo ilovnata tla?

Jeseni gredice pripravimo za zgodnje spomladanske setve in sajenje – dobro jih prerahljamo, nato pa v tla ob zakopavanju dodamo dolgo delujoče stoodstotno organsko gnojilo Plantella Organik. Vsaki 2 leti rahljamo in obračamo zemljo. Jeseni zemlji dodamo Plantella Biovit in Plantella Kalcivit za rahljanje zemlje in nevtralizacijo pH.

Plantella Organik je preverjeno učinkovito dolgo delujoče 100 % organsko gnojilo za pospeševanje nastajanja humusa, večjo rodovitnost tal in bogat pridelek v vrtu, sadovnjaku in okrasnem vrtu. Omogoča 30 % več pridelka, saj aktivira mikroorganizme za tvorbo humusa v tleh. Zato so pridelki boljše kakovosti: z več vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov.

2. Peščena tla

Peščena tla prepoznamo po tem, da jih v pesti ne moremo oblikovati v kepo tudi ko so mokra, pač pa kar spolzijo skozi prste. Tudi z lopato jih ne moremo obračati, saj se sesujejo. Taka tla se hitro ogrejejo in omogočajo zelo zgodnje prve spomladanske setve, niso sposobna zadrževati vlage, iz območja korenin pa se spirajo tudi hranila za rastline.

Kako izboljšamo peščena tla?

Peščena tla je potrebno izdatno obogatiti z organsko snovjo. Peščenih tal večinoma jeseni ne obdelujemo oziroma prekopavamo. Pripravimo samo tiste grede, ki bi jih želeli posaditi zelo zgodaj spomladi. Takrat na gredice potresemo pelete dolgo delujočega organskega gnojila Plantella Organik. Jeseni dodamo tudi kamninsko moko Plantella Biovit za vezavo organske snovi.

Plantella Biovit vsebuje dva minerala naravnega izvora, bentonit in zeolit. Na bentonit dobro vežejo organska snov in glineni delci, kar pomeni rahljanje tal in boljše zadrževanje vode in hranil. Še veliko pomembnejši pa je zeolit. Njegova struktura omogoča vezavo škodljivih snovi tako močno, da te niso več topne in s tem niso dostopne rastlinam. Uporabimo ga v odmerku 10 kg na 100 m2.

Peščena tla obogatimo z organsko snovjo in humusom na več načinov. Veliko bogastvo zanje predstavljajo metuljnice. Med njimi so tudi vrtne stročnice: fižol, grah, bob, čičerika, soja in leča, ki jih lahko kasneje zaužijemo, največ pa je takih, ki jih uporabimo samo kot rastline za zeleno gnojenje – detelje, lupina in lucerna. Metuljnic po spravilu pridelka ne pulimo, pač pa jih le porežemo. Detelje pokosimo in vso organsko maso zadelamo v tla.

3. Glinasta tla

Težka, glinasta tla, ki so v slovenskih vrtovih najbolj pogosta, so za vrtnine najmanj ugodna, kljub temu pa jih po nekaj letih vztrajnega dela lahko spremenimo v dober dom za naše vrtnine. Prepoznamo jih po tem, da jih zelo težko obračamo, se tudi izredno počasi sušijo, suha pa so zbita in neprimerna za obdelavo. V pesti jih stisnemo v lepljivo, plastelinu podobno kepo, ki jo lahko oblikujemo.

Kako izboljšamo glinasta tla?

V glinastih tleh vse korenine vrtnin puščamo v tleh, tla pa jeseni dobro prekopljemo in pognojimo s stoodstotnim organskim gnojilom Plantella Organik, ki poleg dodanih hranil ugodno vpliva tudi na zračnost zemlje. Pomembno je, da glinasta tla čim prej obogatimo z organsko snovjo in nerazpadlimi delci rastlin, ki povečujejo zračnost. Zato čim bolj pogosto sejemo rastline za zeleno gnojenje z globokimi koreninami, kot so bela gorjušica, oljna redkev, lucerna ali krmna ogrščica. Jeseni in spomladi dodamo Plantella Biovit in Plantella Kalcivit za rahljanje zemlje in nevtralizacijo pH.

Plantella Kalcivit je sredstvo za nevtraliziranje kislosti tal, izboljšuje zemljo in omogoča večjo rodnost tal. S fino granulacijo omogoča hitro delovanje. Uporabimo ga v odmerku 10 kg na 10 m2.

V takih tleh vsaj nekaj let ne gojimo česna ali prezimne čebule, razen tiste, ki jo uporabimo še zelo mlado. Poleti tla tudi redno rahljamo, predvsem pa po vsakem večjem dežju, da koreninam rastlin zagotovimo dovolj zraka. Vsako leto vsaj eno gredico namenimo deteljici: lucerni ali črni detelji, ki ju posejemo v septembru in ju na gredici pustimo vsaj do junija, še bolje pa vse leto.

Ali lahko privarčujemo pri izboljševalcih tal?

Pri izbiri izdelkov za izboljšanje tal se ne splača varčevati. Le kakovostna zemlja omogoči hiter razvoj koreninskega sistema in tako močnejše rastline. Slabše razvite bodo namreč v vrtu težje kljubovale vsem vremenskim neprilikam in bodo zato bolj dovzetne tako za bolezni kot tudi za škodljivce, kar seveda pomeni več sredstev za nego ali pa izpad pridelka.

Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Uporabniki priporočajo

Zelenjava nam super uspeva

Pri vrtnarjenju uporabljam izključno izdelke Plantella. Na vrtu gnojimo s Plantella Organikom, zato nam zelenjava lepo uspeva.

HEDVIKA MOŽINA, Pernica
Priporoča: Plantella Organik

Plantella paket za izboljšanje kakovosti tal

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: