Kako preverimo kalivost semen

Gojenje vrtnin iz lastnih semen prinaša številne prednosti, saj nam omogoča ohranjanje priljubljenih sort, ki jih morda ni enostavno dobiti na trgu, obenem pa tudi prihranimo nekaj financ, ki bi jih sicer namenili za nakup semen. Poleg tega pa vzgoja lastnih rastlin omogoča boljšo prilagoditev vrtnin na lokalne klimatske razmere. Pred sejanjem pa priporočamo, da preverite kalivost semen.

Shranjevanje semen

Pri shranjevanju semen je ključnega pomena ustvariti optimalne pogoje. Semena hranimo v papirnatih vrečkah ali steklenih kozarcih s pokrovom. Za dodatno zaščito pred vlago na dno kozarcev lahko dodamo nekaj riževih zrn. Shranjena semena postavimo v suh, hladen in temen prostor, kjer je zračna vlažnost okoli 50 %, temperatura pa približno 10 °C.

Kalivost semen

Rok trajanja semen je odvisen od vrste rastline in načina shranjevanja. Tukaj je nekaj primerov kalivosti pravilno shranjenih semen:

vrtninekalivost (let)
fižol3
koruza2
endivija5
solata10
korenje3
paradižnik4
kumare5
brokoli3
por2
čebula1
česen1

Kako naredimo test kalivosti

Če imamo starejša semena in dvomimo v njihovo kalivost, lahko pred sejanjem na gredo preprosto izvedemo test kalivosti. Na krožnik ali pladenj v sobi s sobno temperaturo postavimo dve mokri papirnati brisači. Na njih položimo 10 semen, jih prekrijemo s prozorno plastiko. Če semena v nekaj dneh vzklijejo, so primerna za sajenje. Število vzklitih semen nam bo pokazalo, kakšen uspeh lahko pričakujemo pri sejanju.

5 razlogov za slabo kalivost semena:

  1. Slaba kakovost semena: Semena nizke kakovosti ali stara semena morda nimajo dovolj vitalnosti za uspešno kalitev. Pomembno je uporabljati sveža semena ali tista, ki so bila pravilno shranjena.
  2. Nepravilno shranjevanje semena: Semena so občutljiva na vlažnost, temperaturo in svetlobo. Če niso bila shranjena v ustrezni okolici, lahko njihova kalivost močno trpi.
  3. Globina sejanja: Če semena posadimo preplitko ali pregloboko, lahko vpliva na njihovo sposobnost kalitve. Vsaka vrtnina ima specifične zahteve glede globine sejanja, ki jih je treba upoštevati.
  4. Pomanjkanje vode ali prekomerna vlažnost: Semena potrebujejo optimalne pogoje za kalitev, vključno z ustrezno vlažnostjo tal. Pomanjkanje vode ali prekomerna vlažnost lahko ovirata kalitev.
  5. Neprimerna temperatura tal: Temperatura tal je ključnega pomena za kalitev semen. Če so tla prehladna ali pregrela, lahko to vpliva na proces kalitve. Različne vrste rastlin imajo različne zahteve glede temperature tal, zato je pomembno, da se držimo optimalnih pogojev za posamezno rastlinsko vrsto.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: