Ko se jagode znajdejo v težavah

Čas branja: 3 min

Jagode so med najbolj priljubljenimi sadeži na naših vrtovih, a njihova rast in razvoj pogosto spremljajo različne težave. Ne le zunanji, neživi dejavniki, kot so neugodne vremenske razmere, lahko zavirajo njihov uspeh, temveč tudi številni živi dejavniki, kot so bolezni in škodljivci. Te nadloge lahko pridelovalcem povzročajo veliko preglavic, zato je pomembno, da se zavedamo njihovega izvora in vpliva.

Težave z jagodami so pogosto povezane z vremenskimi spremembami in našim ravnanjem pri gojenju. Nepravilno zalivanje, slaba kakovost tal, neustrezno gnojenje in slaba skrb za rastline lahko še dodatno povečajo ranljivost jagod na bolezni in škodljivce. Zato je ključno, da poznamo in razumemo dejavnike, ki vplivajo na zdravje jagod, ter se naučimo učinkovitih metod za preprečevanje in obvladovanje teh težav.

S pravim znanjem in ukrepi lahko zagotovimo zdrav in bogat pridelek jagod, ki nas bo razveseljeval skozi vso sezono.

Jagoda ne miruje

Kljub temu da so mnoge sadne vrste predstavljene kot najzgodnejše, žlahtni jagodnjak ali jagoda v naravnih, nezavarovanih rastnih pogojih obrodi prve spomladanske plodove.

Dozorevanje jagod lahko z različnimi tehnološkimi ukrepi še pospešimo, kar nam omogoča, da uživamo v njihovih sladkih plodovih prej kot običajno. Ena izmed učinkovitih metod je uporaba kopren za prekrivanje rastlin, ki jih ščitijo pred mrazom in pospešujejo rast s povečanjem temperature okoli rastlin.

Jagoda je rastlina, ki nikoli ne preide v globoko mirovanje. S svojo rastjo nadaljuje ob vsakem toplem vremenu. Če jo pri njenem razvoju zaustavljajo zunanji dejavniki (mrzla tla, mraz, sneg, zimska suša) je začetek cvetenja poznejši, sicer pa zgodnejši.

V zavarovanem prostoru, ki rastlini omogoča nemoten razvoj, lahko jagode pridelamo v aprilu ali začetku maja.

Jagode sadimo poleti

Jagod, razen večkrat rodnih, v vrtove ne sadimo spomladi, ampak poleti ali zgodaj jeseni. Vse te drobne malenkosti so velikega pomena pri uspešni rasti sadik in pri preprečevanju okužb, predvsem tistih, ki povzročajo poškodbe koreninskega sistema.

Ob pripravi jagodne gredice moramo odbrati ustrezno lokacijo. Na določeni gredici bodo jagode uspevale dve rodni leti, nato pa jih bomo presadili na drugo lokacijo. Odbrati moramo gredico, na kateri so predhodno rasli grah, fižol, česen, solata.

Gnojenje opravimo že pri predhodni kulturi ali vsaj nekaj tednov pred poletnim sajenjem. Uporabimo ekološko organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za jagode in jagodičevje z dodatkom naravnega fosforja.

Če pri svojem delu nismo bili dovolj dosledni in so naše rastline dodatno prizadele vremenske razmere, moramo rastline najprej okrepiti. Pri tem nam lahko pomagajo pripravki, ki vsebujejo aminokisline, morske alge ali posamezne mikroelemente, ki rastline utrdijo. Tak pripravek je Bio Plantella Natur, ki z elementi, kot sta silicij in kalcij, utrjuje celice rastline. V neprimerno pripravljenih tleh so bolezni korenin pogost problem, ki ga lahko delno rešimo le z uporabo sredstva Bio Plantella Univerzalni fungicid. S pripravkom zalijemo vse rastline v nasadu.

Pegavosti in plesni

Vsem najbolj vidne so bolezni listov in plodov, ki rastline lahko tako prizadenejo, da nimamo pridelka. Spomladi najprej na listih opazimo pegavosti. Pege povzroča več gliv. Bolezni ne moremo zatreti le z odstranjevanjem obolelih listov, ampak jih moramo zaščititi s sredstvi, ki rastline zavarujejo ali zdravijo.

V programu Bio Plantelle sta to pripravka Bio Plantella Natur iz njivske preslice za krepitev celične stene v preventivi pred boleznimi in za dvig imunskega sistema rastline in Bio Plantella Baker.

Pred uporabo obeh sredstev je nujno potrebno prebrati navodila.

Bakrena sredstva lahko npr. uporabljamo le do cvetenja in po obiranju, zato jih pred cvetenjem in po spravilu poškropimo z bakrovim gnojilom Bio Plantella Baker v koncentraciji 1 ml/0,7 l vode/10 m2.

V času zorenja nam največ problemov povzroča siva plesen plodov. Glive okužijo cvet in kasneje prizadenejo plod. Gnilobo plodov lahko zatiramo z Bio Plantella Univerzalnim fungicidom. K boljšemu zdravstvenemu stanju plodov prispevamo s pogostejšo uporabo sredstev za krepitev rastlin in tudi s tem, da plodove redno obiramo v zgodnjih jutranjih urah in okužene plodove odstranimo iz nasada. V obdobju pred zorenjem, se v nasadih ali na gredicah, ki so bile v jesenskem obdobju močno okužene s pepelasto plesnijo, začnejo vihati listi in pojavijo se bele pepelaste prevleke. Tudi pred pepelovkami rastline učinkovito zavarujemo z pripravkom Bio Plantella Natur.

Bolezen antraknoza se pojavi na plodovih v času zorenja.Pri jagodah jo spoznamo po udrtih črnih pegah, pri rdečem ribezu in ameriških borovnicah pa po rožnato obarvanih sporah na plodovih. Bolezen napada jagode, ribez in ameriške borovnice. Preberite več o antraknozi >>>

Škodljivci jagod

Najpogostejše so uši, pršice in resarji. Razvoj škodljivcev lahko v veliki meri zaviramo s sredstvi na osnovi eteričnih olj, med katere sodi Bio Plantella Thymi. Ko nas pri pridelavi jagod pestijo težave, vedno najprej pomislimo, kako bi problem rešili s katerimkoli načinom, ki krepi ali zavaruje rastline. In le s preudarnostjo se odločimo za uporabo kemičnih sredstev.


Za nego in zaščito jagod priporočamo izdelke Bio Plantella

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: