Je kolobarjenje pogoj za dobro letino?

Čas branja: 4 min

Kolobarjenje nam pomaga urejati sistem sajenja, gnojenja in obdelave tal, tako bomo dolgoročno privarčevali na času in denarju. Če začnemo o vrtnarjenju v prihajajoči sezoni razmišljati dovolj zgodaj in si delo v zelenjavnem vrtu skrbno načrtujemo, bomo vrtne površine tudi bolje izkoristili, kar pa prinaša tudi prihranek na časi in denarju.

Zelo pogosto vprašanje pri snovanju zelenjavnega vrta je: zakaj in ali je sploh potrebno kolobariti? Medtem ko so posledice naših slabih dejanj vidne takoj, ali zelo hitro, pa se napake v naravi pokažejo zelo počasi, včasih tudi čez leta. Enako je s slabim kolobarjem. Zato včasih zamižimo in nanj celo pozabimo. Ampak že malo slabša sezona je dovolj, da se nam nepravilni postopki pri načrtovanju kolobarja zelo hitro maščujejo. 

Kaj, kdaj in kako saditi v kolobarju?

Najprej se je treba odločiti glede vrtnin, ki jih bomo v tekočem letu gojili na vrtu. Presodimo količino potreb glede na število družinskih članov, nato pa upoštevamo tudi to, katere vrtnine  imamo najraje in gredo najbolj v promet.

Pri izbiri posameznih vrtnin vsekakor ne smemo pozabiti na rastline za zeleno gnojenje. Glavne vrtnine nato razvrstimo po skupinah. Nekatere sorodstvene vezi bodo nekoliko neverjetne, vendar bi jih zlahka prepoznali, če bi rastlinam pustili cveteti, kar pa v domačem vrtu največkrat ni pravilo. V naslednji fazi je potrebno skicirati gredice, kjer želimo kolobariti. Posamezne gredice je najbolje ločiti na enake dele, ki se ujemajo s številom let kolobarjenja. Za začetek lahko poizkusite s tri- ali štiriletnim kolobarjem.

Plantellini strokovnjaki smo za vas naredili pregled vrtnin z njihovimi glavnimi značilnostmi in potrebami, določili pa smo tudi sorodstvene vezi med posameznimi vrtninami, ki v urejenem sistemu kolobarjenja igrajo eno izmed ključnih vlog. Preverite Koledar sajenja in pobiranja >>>

Kolobar in gnojenje

Ob načrtovanju aplikacije smo upoštevali dejstvo, da so nekatere vrtnine prave požrešnice, zato zemljo zelo izčrpajo in jih moramo oblino gnojiti. Druge imajo rade samo ene vrste hrano, tako kot nekateri izbirčneži med ljudmi. Tretje spet pustijo za sabo v zemlji snovi, s katerimi se lahko prehranjujejo rastline za njimi.

Za zagotovitev pravilnega gnojenja zadostuje, če vrtno  površino razdelimo na tri namišljene dele oz. enote.

1. DELVELIKI PORABNIKI HRANIL: kapusnice, plodovke in gomoljnice.Gredice pognojimo z organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik, ki izboljšuje rodovitnost tal. Če pa v tleh primanjkuje kalija, uporabimo sodobno organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik K, ki je obogateno z naravnimi viri kalija.
2. DELSREDNJI PORABNIKI HRANIL: solata, radič, endivija, kitajsko zelje, zelišča in vse prezimne vrtnine ( motovilec, špinača, por, blitva, zimska solata)Gnojimo s sodobnim peletiranim organskim gnojilom, ki ima velik del suhih snovi.
3. DELMANJŠI PORABNIKI HRANIL: korenje, čebula, česen, šalotka, korenast peteršilj, grah, fižol, bob in druge stročnice.Na tem delu v tekočem letu organskih gnojil ne uporabljamo, gnojimo samo, če to zahteva analiza tal.

Za gnojenje posameznih gredic je najbolje uporabiti organsko gnojilo Plantella Organik, ki je ustrezno obdelano in ne vsebuje semen plevelov in bolezenskih klic. Na manjših gredicah lahko uporabimo tudi namenska organska gnojila. Za solato uporabimo organsko gnojilo v obliki granul Bio Plantella Nutrivit Univerzal. Paradižnik, paprika, buče in kumare bodo hvaležne za gnojenje z organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in druge plodovke.

Kaj je treba vedeti, da ne zmanjka prostora?

Princip kolobarja je, da na isti gredici menjavamo vrtnine. Vsako leto naj rastejo rastline iz druge skupine rastlin. Pri tem je zelo pomembno, da se zavedamo, da so si mnoge vrtnine med seboj sorodne, zato moramo v menjavi rastlin ali kolobarjenju upoštevati tudi to. 

Brez planiranja seveda ne gre. Drugače se proti koncu sajenja nekje v maju kar hitro znajdemo v kotu. Preprosto nam ne ostane več prostora, kamor bi lahko posadili zadnje vrtnine. Zato običajno pristanejo na gredici, kjer so rasle že prejšnje leto.

S pomočjo aplikacije Naredi vrt do tega ne pride, ker smo vrt razdelili na štiri enake površine in na njih zagotovili dovolj prostora za vse želene vrtnine. Tako smo oblikovali štiriletni kolobar, kjer so združene vrtnine z enakimi potrebami po gnojenju in v primernih medsebojnih kombinacijah.

Vrt obogatimo tudi s koristnimi rastlinami

Pri kolobarjenju v zelenjavnem vrtu ne smemo pozabiti na koristne rastline, cvetlice in zelišča. Te so pomemben del ekološkega vrtička. Imajo več funkcij, nekatere celo zdravilne učinke za zemljo in rastline. Preganjajo škodljivce in privabljajo koristne organizme na naš vrt. Skoraj obvezno moramo imeti na vrtu žametnice, baziliko, šetraj in ognjič, ob robu gredic pa še kapucinke. 

Najbolj koristne rastline smo izbrali, opisali in jih vselej posebej predlagamo ob vaši izbrani zelenjavi pri načrtu. Umestimo jih v prazne prostore v vrsti pri posamezni vrtnini, pri tem pa prostora med rastlinami ne povečujemo.

Lahko pa dodajamo tudi nekatere vam najljubše. Na vrtu so namreč dobrodošle prav vse cvetoče rastline, le gladiol in dalij se moramo izogibati. Ker je modra barva prav posebej privlačna za resarje, se tudi modro cvetočim cvetlicam raje izogibajmo.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: