Miši napadajo – zavarujmo ozimnico in svoje zdravje

Jeseni začnemo na vrtovih intenzivno shranjevati pridelek, v naravi pa se istočasno poveča tudi število miši in podgan, ki se v iskanju hrane približajo našim domovom. To pa je nevarno za naše zdravje. Preverite strokovne nasvete za učinkovito zaščito svojega pridelka in zdravja pred mišmi in podganami.

Mišim in podganam preprečimo dostop v hišo

Da bi hišo ali kar cel blok zavarovali pred mišmi in podganami, zatesnimo vse razpoke v notranjost, zamenjajmo poškodovana vrata ali okna in postavimo mreže na vseh odprtinah. Pozorni moramo biti tudi na to, da zatesnimo odprtine ob vodovodnih ceveh in električni napeljavi.

Pri gradnji vrtnih lop nekateri uporabljajo mreže ali deske, ki jih vdelajo v tla do globine trideset centimetrov. Na ta način preprečijo, da bi živali dostopale v notranjost stavb skozi rove, ki jih naredijo v tleh.

Zelo pomembno je vzdrževati kante za smeti čim bolj čiste in ne odlagati hrane okoli njih. Ali celo dajati hrano na kompostni kup. S tem kar povabimo škodljivce v svoj dom.

Od 30 – 50 % vse pridelane hrane na svetu zavržemo, ker so okužene z urinom in iztrebki glodavcev. Ena podgana na leto proizvede okoli 6 litrov urina, 15.000 iztrebkov in z nje odpade kar 300.000 dlak. To pomeni veliko možnost za okužbo z boleznimi.

Glodalci so zdravju nevarni

Povzročajo gospodarsko škodo s poškodovanjem, onesnaževanjem in uničevanjem hrane, poškodovanjem prostorov z glodanjem gradbenih materialov in instalacij. S prenosom nevarnih bolezni pa direktno ogrožajo tudi človekovo zdravje. Samo spomnimo se na srednji vek in na kugo, katero se prenaša preko podganje bolhe. V Srednjem veku je umrl velik del prebivalstva Evrope in širše po svetu. Prenašajo pa tudi Hemoragično mrzlico – Lassa, steklino, tularemijo leptospirozo, sodoko in mišjo mrzlico, ki smo jo na žalost v vedno več primerih zasledili tudi v Sloveniji.


MIŠJA MRZLICA NA PRVEM MESTU

VIR: NIJZ

Leto 2021 je bilo rekordno leto po številu okuženih z mišjo mrzlico. Pojav je pogosto povezan z opravili na vrtu, polju, dejavnostmi v naravi, rekreacijo in čiščenjem mest, kjer so vidni sledovi in/ali iztrebki glodavcev (pospravljanje podstrešij, kleti). Pogosteje se pojavlja na podeželju, možna je pa tudi v mestih, kjer glodavci z iztrebki onesnažijo predmete in hrano v kleteh, skladiščih.


Če jih ne uničujemo sproti, se glodavci razmnožujejo izjemno hitro

Tako ima hišna miš že po 2-3 mesecih običajno od 5 do 15 mladičev. Živi od enega do tri leta in se razmnožuje vse leto. Črna podgana je spolno zrela pri 3-5 mesecih. Letno naredi 3-6 legel po 6-8 mladičev. Torej ima lahko vsaka samica skoraj 50 mladičev, kar je cela vojska, ki se bo spravila na nas, našo hrano, shrambe in hleve. Izračun pokaže, da če je dovolj hrane in ne skrbimo za zatiranje, se podgane razmnožijo iz 10 osebkov v roku 36 mesecev v 482 508 800 osebkov, kar je nepojmljiva številka.

Uporabite učinkovita sredstva za boj proti mišim

“Ni nevarno le dejstvo, da neželeni glodavci pojedo ozimnico, temveč prenašajo mnoge bolezni (mišja mrzlica), zato so nevarni njihovi iztrebki in urin. Najpogostejši način zatiranja glodavcev je izvedba deratizacije s kemičnimi sredstvi v obliki vab. Za učinkovito izvedbo uporabljamo rodenticide“, svetuje mag. Janez Pišot, dr, vet. med..

Rešite se nadloge s sodobnimi izdelki, ki združujejo najboljšo tehnologijo in razumevanje vedenja škodljivcev. Priporoča uporabo rodenticidov slovenskega proizvajalca Unichem d.o.o. z Vrhnike, ki s svojimi izdelki pomaga v boju proti glodavcev v več kot 60 državah vsega sveta.

Izdelki Ratimor so plod dolgoletnih inovacij, razvitih na podlagi testov učinkovitosti znotraj lastnih laboratorijev in laboratorijev neodvisnih institucij. Z upoštevanjem potreb uporabnika in željo po učinkovitosti v podjetju Unichem zagotavljajo izdelke, ki so preprostosti za uporabo, hkrati pa učinkovito zatirajo bolezni in škodljivce.

Vabe so 100 % učinkovite

Plantellini strokovnjaki pri svojem delu Plantellinih svetovalcev sezonsko rešujejo težave uporabnikov, ki se srečujejo z vdorom miši in podgan v kleti, skladišča in gospodarska poslopja. Prvi korak je, da izberemo primerno in ustrezno vabo za namen uporabe in dosego zastavljenega cilja.

V nasprotju s splošnim prepričanjem miši in podgane najraje jedo svežo in kakovostno hrano in bodo zavrnile hrano slabše kakovosti. Zaradi tega morajo biti rodenticidne vabe narejene iz visoko kakovostnih sestavin.

Za ugotavljanje privlačnosti vab v podjetju Unichem izvajajo teste, pri katerih na vsakem postavitvenem mestu dajo glodavcem na razpolago različne vabe, različnih proizvajalcev. Po testu vidijo, da je kakovost in ješčnost izjemno pomembna. Zakaj bi škodljivec pojedel vabo, če lahko raje poje korenje, jabolko, žito iz ozimnice. Zato je kakovost zelo pomembna.

Najbolj ješča vaba

Ratimor Plus Mehka vaba je najbolj privlačna formulacija na trgu:

 • Rodenticid v obliki mehke vabe je primeren za zatiranje hišnih miši ter črnih in sivih podgan, sploh če se škodljivci pojavljajo v večjih populacijah.
 • Zaradi svoje sestave je vaba primerna za uporabo povsod tam, kjer imajo glodavci dovolj hrane v okolju, saj bodo preferirali mehko vabo.
 • Formulacije mehke vabe je za glodavce privlačna zaradi svoje svežosti in aromatičnosti, predvsem pa zaradi svoje bogate energijske vrednosti. Vaba je sestavljena iz mešanice različnih mok, žit, masti in arom.
 • Vse sestavine so visoke kakovosti in posledično so vabe za glodavce zelo okusne.
 • Ta vaba je najbolj ješča zato, ker glodalci iščejo visoko kalorično hrano in ta je bolj okusna, kot ozimnica iz jabolk, krompirja, korenja,…
 • Če ugotovimo, da imamo veliko populacijo škodljivcev, uporabimo najmočnejšo Ratimor Brodifacoum Mehko vabo, pri kateri je učinek še močnejši, saj učinkuje že zelo majhna količina pojedene vabe.

Vabe za zunaj in za vlažna mesta

Rodenticid v obliki Ratimor Brodifacoum Parafinskih blokov je primeren za zatiranje hišnih miši ter črnih in sivih podgan. Vsebnost voska (parafina) zagotavlja izjemno delovanje rodenticida tudi v zelo vlažnih prostorih, kot so kanalizacije, v zunanjih prostorih, izpostavljenih neposredni sončni svetlobi in temperaturnemu nihanju. Poleg tega je v izdelku dodan konzervans, ki ščiti izdelek pred razvojem gliv in plesni.

Kaj je dobro vedeti?

 • Pri namestitvi vabe vedno uporabljate zaščitne rokavice.
 • Vabe nastavljamo ob stene, kjer se gibljejo glodavci, nastavljamo pa jih vse do takrat, ko vab ni potrebno dodajati, kar pomeni, da škodljivcev več ni (oz. več ne obiskujejo tega mesta).
 • Vabe nikoli ne nastavite tako, da bo v stiku s hrano.
 • Obe obliki vabe omogočata delovanje že ob enkratnem zaužitju. Za doseganje še boljše učinkovitosti imajo vabe zamik delovanja (tudi do 4 dni), saj le na ta način glodavci slabega počutja ne povežejo z vabami.
 • Ko glodavec poje vabo, aktivna snov deluje nekaj dni. Glodalci živijo v večjih in manjših skupinah in ko posamezna žival opazi, da je nekaj narobe z njo, se umakne stran od skupine in pogine daleč stran, tako, da ne bi »okužila« drugih članov skupine.
 • Nameščene vabe vedno preštejte. Čez nekaj dni preverite število vab in s tem potrdite aktivnost miši.
 • Ko vabo nastavljamo in opažamo, da zgineva, nadaljujemo z nastavljanjem, vse dokler ne ostane. Če jo izgine veliko, to enostavno pomeni, da imamo veliko populacijo škodljivca. Ker ima vaba zakasnelo delovanje, miš ali podgana ne poveže svojega slabega počutja z vabo in jo še naprej je, dokler ni prepozno in jo sredstvo uniči.


Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo s podatki o proizvodu.       

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: