Morske alge za dober pridelek

Čas branja: 5 min

Vrtnarji vemo, da brez pravih hranil ne bo dobrega pridelka. Živimo v času klimatskih sprememb, kupljena hrana pa je zelo draga in tudi ne dovolj zdrava, zato je domači vrt izjemnega pomena. Da pridelamo za sprotno porabo in še za ozimnico, pa moramo poskrbeti za vrtnine z ustreznim gnojenjem. Prava izbira bodo morske alge.

Morske alge

Tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vrt vsebuje izvlečke rjavih morskih alg. Ekstrakt morskih alg v gnojilu je zelo bogat z organsko snovjo, saj gre za naravno snov. Vsebuje vsa glavna hranila, dušik, fosfor in kalij. Slednjega vsebuje zelo veliko, zato so morske alge praktično nujne za plodovke in kapusnice, ki so izjemen porabnik kalija. Poleg glavnih – makro hranil vsebuje tudi številna mikro hranila in še 40 mineralov.

Biostimulacija

Poleg vseh hranil, ki so potrebna za rast in razvoj vrtnin, gnojilo iz morskih alg Bio Plantella Vrt vsebuje še rastlinske hormone, kot so citokinin in avksini. Ti stimulirajo rast in razvoj rastlin. Zato je pomembno dodajati gnojilo v manjših količinah že sadikam. Raziskave so pokazale, da imajo snovi v morskih algah gnojila Bio Plantella Vrt pomemben učinek na izboljšano kalivost semena. Zato je priporočeno tudi za zalivanje posejanega semena na gredah.

Gnojenje preko korenin

Črpanje vode in v njej raztopljenih hranil je naloga korenin. Ni pa to njihova edina funkcija. Morajo zagotoviti tudi stabilnost rastline v vseh vremenskih pogojih. Ne pozabimo, da so rastline med sezono izpostavljene mnogim stresnim situacijam, na eni strani zmrzali in na drugi vročini in suši. Osnova dela z rastlino je zagotoviti širok, globok in stabilen koreninski sistem. Z uporabo biostimulantov, med katere spadajo morske alge, vitamini in aminokisline, huminske in fulvo kisline in še mnoge druge, pomagamo k boljšemu razvoju rastlin. Vse naštete snovi vsebuje tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vrt. Učinek uporabe tega gnojila je opazen na rastlini od semena dalje, saj biostimulanti pospešijo in izboljšajo kalitev in začetni razvoj rastlinice. Hranila v gnojilu so v kombinaciji z vitamini in aminokislinami osnovni gradniki celic, kar pomeni močno osnovo rasti in razvoja. Močna začetna rast pomeni krepak koreninski sistem. To pa je direkten vpliv na razvoj rastline.

Rastline lahko sprejemajo hranila in ostale snovi skozi liste in korenine. Najbolj učinkovita bo kombinacija obeh sistemov sprejemanja. Foliarno gnojenje – skozi liste –  je najbolj pomembno v času suše,  saj če v tleh ni vode, potem je oviran sprejem hranil in s tem tudi rast. Takrat tedensko dognojujemo foliarno. Okrepljene  rastline so temno zelene in ne venijo tudi sredi največje vročine, ker je celična stena rastlinskih celic okrepljena in so procesi fotosinteze aktivni.

Pozitiven vpliv na zemljo

Biostimulanti iz morskih alg tekočega gnojila Bio Plantella Vrt imajo tudi direkten vpliv na sama tla. Rodovitna, zdrava tla so živ ekosistem z obilico humusa. A vemo, da temu ni vedno tako. Z rednim dognojevanjem tudi v tleh slabše kakovosti izboljšamo pogoje za rast rastlin. To pa zato, ker imajo biostimulanti učinek na mnoge funkcije tal. Med drugim aktivirajo sproščanje fosforja, železa in procese presnove dušika, ki je spet dostopen rastlinam. Tako z redno uporabo biostimulantov aktiviramo procese v rastlinah in tleh ter izboljšamo produktivnost svojega vrta. Velik vpliv na kakovost tal ima snov alginat, ki deluje v zemlji tako, da nase veže težke kovine. Tako jih rastlina ne more počrpati in jih ne pojemo. To je pomembno predvsem na vrtovih, ki so v neposredni bližini prometnih cest, saj izpušni plini vsebujejo veliko škodljivih snovi.

Gnojenje preko listov

Če hranila dodajamo foliarno, torej preko listov in plodov, se hitro absorbirajo (vpijejo) v rastlino in takoj učinkujejo. Hranila prehajajo v rastlino preko listnih rež in nekatere spojine skozi samo povrhnjico. Listne reže igrajo vlogo pri izmenjavi plinov in vode. A vendar jih lahko uporabimo za vnos hranil v rastlino. Zato je pomemben tudi čas apliciranja gnojila. V času visokih temperatur so reže zaprte, da zmanjšajo izgubo vode. Zato vedno škropimo zvečer, ko se že ohladi ali res zgodaj zjutraj, preden se temperatura dvigne. Ponoči so listne reže zaprte, saj takrat ne poteka fotosinteza in ni potrebe po izmenjavi plinov (CO2 in O2). Ker gnojilo vedno zmešamo z vodo, ko ga apliciramo, mora biti v tem času brezvetrje, da raztopine ne posuši na površini rastline. Višja zračna vlaga (50 – 90 %) poveča in izboljša absorpcijo hranil v rastlino. Največji učinek dosežemo, če s tekočim gnojilom Bio Plantella Vrt gnojimo tedensko.

Vpliv na liste je zelo opazen, saj so rastline bolj temno zelene. V strokovni literaturi zasledimo, da se fotosinteza poveča kar za 30 %. To pomeni boljšo rast in bolj kakovosten pridelek.

Ali se foliarno gnojenje splača ali ne? Preberite več v članku >>>

Kalij (K) je pomemben

Največje porabnice kalija so plodovke (paradižnik, paprike, kumare, buče in bučke,…). To so ogromne vrtnine, ki imajo intenzivno rast in veliko število plodov (ali velike plodove). Pomembno je vedeti, da med sezono porabijo toliko kalija (K) kot dušika (N). Če zagotovimo dovolj kalija, je pridelek veliko boljši, tudi do 30 %. Za gnojenje plodovk uporabljamo tekoče gnojilo Bio Plantella Organsko za paradižnike, ki prav tako vsebuje morske alge.

Kdaj preko listov

V času suše korenine zaradi pomanjkanja vode ne morejo črpati hranil, kar seveda ustavi rast in močno oslabi celotno rastlino. V takem primeru so za vse rastline najboljša organska gnojila, ki poleg hranil vsebujejo še biostimulante, saj zmanjšujejo stres. Takrat s foliarnim dognojevanjem nadaljujemo produkcijo plodov in ohranjamo pridelek.

Vročinski stres poleti

Poleti je zelo pogost vročinski stres. Običajno se pojavlja v kombinaciji z napadom bolezni ali škodljivcev. Rastline v stresnih situacijah ustavijo rast, kar ima za posledico manjši pridelek slabše kakovosti. Največji učinek proti stresu imajo na rastline biostimulanti (aminokisline, vitamini, minerali), ki jih najdemo v morskih algah tekočega gnojila Bio Plantella Vrt. Ti dvignejo odpornost rastline, povečajo toleranco na stres in pomagajo pri prilagoditvi rastline na stresne razmere, kar pomeni nadaljevanje rasti kljub stresnim okoliščinam. Te najpogosteje prepoznamo kot temno zelene rastline, ki še vedno rastejo kar sredi največje suše.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Morske alge so ključ do uspeha

Plantella daje vidne rezultate!

Ob redni uporabi Plantella gnojil so rezultati vidni! 🤩

SMILJANA ANIČ, Rogaška Slatina
Priporoča: izdelki Bio Plantella za paradižnike

Močne korenine, bogata rast in pridelek

S Plantellinim pripravkom iz morskih alg, se naše mlade sadike močneje ukoreninijo in bogato rastejo in obrodijo.

JURE AŠKERC, Laško
Priporoča: Bio Plantella Vrt

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: