Najboljše kombinacije zelenjave za jesensko sajenje

Čas branja: 3 min

Pri načrtovanju uspešnega jesenskega vrta je ključno razmisliti o preteklih in prihajajočih vrtninah, ki jih boste sadili v jesenskem obdobju. Zato smo pripravili seznam zelenjave, ki je primerna za jesensko sajenje. Hkrati smo dodali smernice o tem, katere kombinacije so učinkovite in katere je bolje preprečiti, če želimo doseči optimalne rezultate in preprečiti morebitne težave ter zmanjšati tveganje za slabšo rast.

Poleg tega tabela omogoča hitro oceno tega, katere vrtnine bodo najbolje uspevale v soseščini. S premišljenimi mešanimi posevki boste spodbudili boljšo rast zelenjave, izboljšali njen okus in zmanjšali tveganje za bolezni. To vodi do boljše izrabe vaših gredic in preprečuje prazne površine na vašem vrtu.

Jesenska zelenjava za bogat zimski pridelek

Vrtnina, ki jo jeseni sejemo/sadimoPredhodna vrtninaSosed v jeseni
zimska solatavse vrtnine z izjemo endivije, radiča in solatešpinača, por, repa, blitva, čebula, zelje, cvetača, ohrovt, črna redkev
motovilecvse vrtnine, največkrat plodovke: paradižnik, kumare, bučke, jajčevec, paprikakitajsko zelje, redkvica, prezimni radič
špinačavse vrtnine razen rdeče pese in blitvečebula, zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, kolerabica, redkvica, hren
rukolavse vrtnine z izjemo kapusnic (zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, kolerabica, redkvica, hren)solata, radič, rdeča pesa, korenček, zelena, čebula, špinača
jesenski česenvse vrtnine razen pora, šalotke, drobnjaka, česna, čebulerdeča pesa, solata, zelje, redkvica, zelena, korenček
čebulavse vrtnine razen pora, šalotke, drobnjaka, česna, čebulekorenček, radič, solata, peteršilj, kolerabica, rdeča pesa
blitvavse vrtnine, razen rdeča pesa, špinačačebula, solata, zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, kolerabica, redkvica, hren
redkvicavse vrtnine, razen zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, kolerabica, redkvica, hrensolata, korenček, peteršilj, špinača, rdeča pesa, blitva

Pri jesenskem sajenju zelenjave na vrtu je pomembno upoštevati nekaj dodatnih ključnih informacij, ki bodo pripomogle k uspešnemu pridelku:

 1. Izbira primernih vrtnin: Izberite vrtnine, ki so bolj odporne na nižje temperature in krajšo izpostavljenost svetlobi. Sem spadajo ohrovt, špinača, radič, rukola, korenje, rdeča pesa, brokoli, brstični ohrovt, česen in še nekatere druge.
 2. Pravilni datum sajenja: Poznavanje optimalnih datumov za sajenje je ključno. To je običajno nekaj tednov pred prvimi zmrzali v vašem območju. Upoštevajte lokalni vremenski in podnebni faktor, pomagajte pa si tudi s Plantellinim koledarjem sajenja in pobiranja.
 3. Priprava tal: Pripravite tla tako, da odstranite ostanke poletnih pridelkov in dodate kompost, da izboljšate strukturo in plodnost tal.
 4. Zalivanje: Jeseni običajno pade manj padavin, zato redno zalivanje ostaja pomembno. Poskrbite, da bodo rastline dobro navlažene, vendar se izogibajte prekomernemu zalivanju, saj to lahko povzroči gnitje korenin.
 5. V primeru večdnevnega jesenskega dežja, okoli vrtnin potresemo ekološko gnojilo Plantella Organik K. tako vrtninam zagotovimo dovolj hranil s poudarkom na kaliju (K). Ta je pomemben za razvoj močnega koreninskega sistema in dobrega prezimovanja.
 6. V primeru suhe jeseni ali le občasnega dežja, za gnojenje raje uporabimo tekoče organsko gnojilo iz morskih alg Bio Plantella Vrt. Vsebuje veliko kalija (K). Dobro bi bilo dognojevati vsaj na 10 – 14 dni, da okrepimo vrtnine pred zimo.
 7. Zaščita pred zmrzaljo: Uporabite pokrivni material, kot so rastlinske odeje ali plastika, da zaščitite rastline pred zgodnjimi zmrzalmi.
 8. Preprečevanje bolezni in škodljivcev: Z jesensko vlago se lahko poveča tveganje za pojav bolezni ali škodljivcev, zato redno pregledujte svoje rastline in ukrepajte ob prvih znakih težav.
 9. Gnojenje: Čeprav se jeseni rastlina ne raste tako hitro kot spomladi, še vedno potrebujejo hranila. Uporabite primerno jesensko gnojilo ali kompost za ohranjanje hranilnih snovi v tleh.
 10. Pomembnost kolobarjenja: Upoštevajte rotacijo pridelave, da preprečite bolezni in povečate plodnost tal. Ne sadite istih vrtnin na isto mesto vsako leto.
 11. Pobiranje pridelka: Jesenski pridelki so običajno boljšega okusa po prvem zmrzali, zato ne hitite s pobiranjem. Pustite rastlinam, da se še naprej razvijajo, vendar ne pozabite na pravočasno žetev, da preprečite propadanje. Več informacij o času pobiranja preverite tukaj>>>

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: